Cum iti pastreaza vii amintirile un laminator?

E adevarat ca amintirile ne insotesc toata viata iar la batranete tot ce putem contoriza, numara si retrai sunt amintirile?! O vad mereu pe bunica cat de fericita este cand ma zareste trecandu-i poarta, nu neaparat ca as fi eu nepoata preferata ci pentru ca sunt un interlocutor careia ii poate spune povestile ei, alaturi de  care poate retrai pentru scurt timp acea perioada a vietii ei in care se gandea mai mult la viitor si mai putin la trecut si cand prezentul trecea prea repede.

Acum e invers, prezentul trece prea greu, viitorul nu este asteptat cu ardoare si isi traieste mare parte din zi in trecut, retraind un intreg sir de amintiri, aducandu-si aminte de obiceiuri si conjuncturi ce sunt declansate de fiecare poza galbuie cu margini de diferite modele. Chiar daca in poze toti sunt pregatiti sa ia tinuta de drepti, imbracati in tinuta de duminica, cu pantofii cu toc sau cu palaria cea buna, fiecare din ei tradeaza o frantura din viata pe care o traiesc.

Ingalbenite de vreme, de rugina cutiei in care sunt tinute si de mainile prin care au trecut de-a lungul vremii, unele poze cu greu mai pot fi vazute, cu atat mai putin “citite”. O vad cum la fiecare colt indoit, la fiecare pata sau semn de uzura privirea ei e macinata de faptul ca odata cu ea va disparea si acea lume in care imaginar isi mai petrece timpul, ca noi vom fi instrainati de radacinile si de stramosii nostri, ca vom ajunge sa ne concentram prea mult pe viitor si ne vom uita trecutul. Ii este teama ca nu vom reusi sa ne cunoastem cu adevarat pana nu ne cunoastem trecutul.laminator

Eu, am vrut sa pastrez amintirile vii, sau cel putin cat de vii se poate atata timp cat ele sunt imprimate pe o hartie veche de zeci de ani pastrata in conditii instabile si manuita de zecile de persoane care i-au trecut pragul bunicii in toti anii de pana acum. Asa am constatat ca solutia consta in laminare si cum nu aveam incredere sa imi las pretioasa comoara in seama strainilor de la copy center m-am decis sa imi iau un laminator ieftin si sa mi le laminez acasa. E adevarat ca rezultatul nu a fost la aceeasi calitate care as fi obtinut-o cu un laminator profesional insa si-a facut treaba foarte bine, eventualele bule de aer care s-au infiltrat au disparut cu timpul si eu i-am asigurat o durata de viata foarte lunga comorii bunicii in orice conditii ar fi decis sa le tina ea de-acum incolo.

Intelegeti-va trecutul ca sa va cunoasteti cu adevarat!

O zi frumoasa!

XOXO

Leave a Reply