Manifest Anti – Craciun

    Ma simt “violata” fonic si vizual de toate manifestarile acestei sarbatori. Oriunde te uiti numai reclame cu Mos Craciun, reni, oferte speciale, editii limitate, reduceri, trafic, colinde, zapada, mascati, sarmale, cozonac, traditii.
    Ma simt exasperata ca nici bine nu se termina vara cu promotiile la mititei si bere ca incepe pt cateva saptamani campania de caiete pentru scolari incepand de la 50 de bani ca apoi tooooocmai pana la Valentine’s Day sa o tinem numai intr-un Craciun continuu…fie cu pregatirea pentru el fie cu recuperarea de dupa el.
Supermarket-urile deja isi expun marfurile specifice sezonului la raft, sunt reduceri la articolele vestimentare de vara, micii nu mai sunt la moda si deja ne gandim ca nici bine nu ne-am stabilizat financiar dupa investitiile in concediul de vara si rechizite pentru scoala ca iar ne asteapta cheltuielile specifice sarbatorilor de iarna.
    Nici bine nu dam jos acele cateva kg acumulate in urma desfraului de la nunti, mese in familie si concediul din timpul verii ca iar ne gandim cum o sa ne ingrasam cu cozonac, sarmalute..preparate din “Ghita” saracul, pentru care Craciunul e sinonim cu plecatul in Raiul porcilor.
    Nici bine nu am venit din concediu ca deja ne gandim la altul, sa inchiriem cabane, sa cumparam bilete de avion, sa organizam cele mai fastuoase mese festive in familie, si de ce nu, sa  prindem din timp cele mai bune preturi si cele mai bune ornamente ca sa nu ne dam cu pumnii in cap ca nu mai sunt la raft.
    Nu inteleg de ce Craciunul a devenit un motiv atat de mare de stres. Poate din cauza ca este o sarbatoare comerciala care duce la gaura in buget.
    Cand vine iarna si vad primele decoratiuni, coloana sonora de la reclama asta ma bantuie mai ceva ca orice colinda!
“De Craciun fii mai bun,
Fii adevarat!
Spune da, nu spune nu
La Tuborg #ChristmasBrew”.
    Adica fii bun si cheltuie-ti banii sa faci cadouri, ca sigur inapoi nu mai primesti, fii bun si fa mancare pentru toata familia, nu conteaza ca nu ti se apreciaza munca, fii bun si nu-i zice doua de dulce aluia care nu sta la coada la casa de marcat si se baga in fata si fii bun si nu lua la bataie mascatii cand iti dau cu petarde pe la picioare. Ca sa nu mai zic de saracii oameni care, datorita jobului, trebuie sa lucreze in aceasta zi in loc sa stea cu familia.
    Per total, Craciunul si sarbatorile  comerciale precum aceasta duc la inflatie, deci la scaderea puterii de cumparare, a devalorizarii monedei nationale din cauza “inundarii” pietii cu valuta primita cadou de la mamica din Italia..si multe altele pe care le resimtim toti dupa ce trece”magia Craciunului”, inclusiv regretele..”ce bine ar fi fost daca nu mancam si ultima ceafa de porc sau ultima felie de cozonac si poate inlocuiam vodka si palinca cu un #ChristmasTaste – gustul Craciunului pe baza de hamei de la Tuborg”.
    Asta e fata Craciunului pe care alegem sa o  ignoram, vrajiti parca, de autoindusa magie a Craciunului, a fericirii provocate de cumparaturi si a unui motiv in plus de petrecere. Ca daca ne pricepem la ceva noi romanii este sa gasim mereu o scuza pentru a petrece, anexata sarbatorii oficiale.
    Asta nu imi place la Craciun dar este si ceva ce imi place pe langa tot  circul asta: faptul ca pot manca sarmale oriunde ma duc 🙂 La parinti, rude, bunici, veri, cunostinte, prieteni,imposibil sa nu aiba sarmale daca te cheama la masa la ei :). Uite asa te ridici la nivel de degustator autorizat de sarmale!!
    Si ar mai fi ceva … berea editie limitata de la Tuborg (care desi credeam ca e ceva  aparut de doar cativa ani, am aflat ca de fapt dateaza din 1981) si care s-a lansat din nou, ca de fiecare data in editie limitata, pe 7 noiembrie.

 

    Asa ca  hai sa luam rafturile cu asalt pana nu se temina si ne petrecem sarbatorile fara gustul specific al acestei beri. Iar daca va ingrijorati de silueta in timp ce va indopati cu sarmale stati fara grija ca berea nu ingrasa (conform unor studii efectuate in acest sens) iar consumul de lichide este indicat pentru o digestie buna.
Sper ca spiritul meu  pesimist sa nu va fi stricat perceptia asupra acestei minunate sarbatori insa trebuie sa vedem si partea goala a paharului…. de bere …. nu doar cea plina 🙂
O dimineata placuta!
XOXO

 

4 comments

  1. abetina says:

    Imi place mult berea Tuborg si acum pastrez in vitrina cateva cani din promotiile din anii trecuti!Cat despre Craciun ,cum vine asa trece ,eu vad doar ce vreau sa vad si ascult doar ce imi place 🙂

  2. plioti nicoletta manuela says:

    fiecare trebuie sa luam din spiritul sarbatorilor ce credem ca este mai bun 🙂

Leave a Reply