Hai sa vorbim despre neem.
Neem este un copac de la care se foloseste aproape tot, de la coaja la frunze si seminte iar mai rar se folosesc radacina, florile si fructel. Frunzele de neem se folosesc in tratarea leprei, problemelor ochilor, sangerarilor nazale, viermilor intestinali, scaderii apetitului, problemelor stomacului, ulcerului de piele, bolilor sistemului cardiovascular, febrei, diabetului, problemelor gingiilor si a ficatului. Totodata frunzele mai sunt folosite in contraceptie si in provocarea avortului. Scoarta este folosita in tratarea malariei, a ulcerului, problemelor pielii, durerii si febrei. Floarea de neem este astringenta şi antihelmitica. Fructul de neem este folosit in tratarea hemoroizilor, viermilor intestinali, boli ale tractului urinar, sangerarilor nazale, problemelor ochilor, diabetului, ranilor minore si leprei iar in cosmetice ca si astringent sau tonic. Ramurile de neem sunt folosite in tratarea tusei, astmului, hemoroizilor, viermilor intestinali si nivelului scazut al spermei. Uneori populatia de la tropice mesteca crengute de neem in loc de periute de dinti. Semintele si uleiul extras din neem sunt folosite cu precadere in tratarea leprei si a viermilor intestinali insa pot fi folosite in cazuri de provocare a avorturilor sau ca si contraceptie. Neem este folosit si ca insecticid.
Efecte secundare
Folosirea de neem sau extracte din acesta este sigura daca este administrat timp de pana la 10 saptamani atunci cand sunt folosite pastile si pana la 2 saptamani cand se aplica pe piele. Cand neem este administrat in doze mari sau folosit pe o perioada lunga de timp poate deveni periculos, putand afecta ficatul si rinichii.
Acum hai sa vorbim despre produsele cu extract de neem de la Himalaya Herbals pe care le-am incercat eu.
Avand “microbul” mastilor transmis de Lucia de la All That Beauty Things, am sa incep cu masca cu neem si turmenic pe care am luat-o in varianta twin pack (adica 2 pliculete pentru doua folosiri) insa exista si varianta la tub, cu gramaj mai mare pe care o puteti gasi in farmacii, plafare, supermarket-uri, magazine online, etc. Lucia lauda tare mult neem-ul si cum are efecte foarte bune asupra tenului ei si as putea zice ca e valabil si la mine, desi avem tipuri de ten diferite. Ca sa ne intelegem, tenul meu este unul normal cu tendinta de ingrasare in zona T cu tendinta acneica.
Masca cu neem si turmenic de la Himalaya Herbals
Indicata tenului normal si gras, aceasta masca promite ca regleaza secretia de sebum, curata porii in profunzime si previne aparitia cosurilor.
[poza nu imi apartine]
Cu o culoare si miros specific celor de la Himalaya herbals, si anume culoare inchisa ciudata si miros de plante aparent natural, masca cu neem sincer mie mi-a placut, nu stiu daca o voi cumpara din nou (nu ma prea incanta ca e folosit ca insecticid si are SLS ca si ingredient) insa as prefera totusi o varianta mai sigura cu aceleasi efecte.
Ingrediente : Aqua, Kaolin, Glycerin, Bentonite, Fragrance, Methylparaben, Phenoxyethanol, Xanthan gum, Propylparaben, Sodium EDTA, 2-Bromo-2-nitropropane-1.3 diol, Sodium lauryl sulphate
Parfumul sau “Flagrance” cum este el mentionat mai sus, v-ati obisnuit deja ca este iritant asa ca nu are rost sa insistam asupra lui.
Cel mai nociv ingredient al acestei masti este Sodium Lauryl Sulphate sau SLS cum este denumit pe scurt. Acesta este un surfactant, un produs de curatare si foarte iritant. Atat de iritant incat functioneaza ca si punct de reper in clasificarea potentialului iritant al altor substante . In procente de doar 2-5% poate cauza alergii si reactii adverse. Desi la un moment dat circulau pe internet zvonuri cum ca ar fi vreo legatura de cauzalitate intre folositea cosmeticelor cu SLS si cancer, aceasta a fost supusa testelor detaliate si nu a putut fi sustinuta cu dovezi concrete, fiind practic “desfiintata”.
Scrubb cu neem si caise de la Himalaya Herbals
Cei de la Himalaya promit ca exfoliantul cu granule de samburi de caise indeparteaza din profunzime celulele moarte si punctele negre.
[poza nu imi apartine]
Prima data cand l-am folosit am crezut ca e masca si abia apoi, dupa ce a inceput sa ma usture putin pielea am cascat ochii si am vazut ca e de fapt un scrubb, si chiar unul foarte bun!!!Probabil ca dupa mai multe folosiri se observa mai bine efectele insa dupa doar aplicari eu sunt multumita de cum mi-a curatat tenul. E un scrubb mai dur, asa ca nu trebuie masat prea apasat ca riscati sa va zgariati usor tenul. Efectul neem-ului se simte de la aplicare, o senzatie astringenta si usturatoare care va inrosi putin tenul.
Ingredientele acestui scrubb sunt insa departe de a fi naturale, iar principalul ingredient este unul controversat, cu la fel de multe beneficii cat si potentiale dezavantaje.
Extractul din frunze de neem (primul inccadrat cu rosu) este clasificat, conform Paula’s Choice Ingredients Dictionary, ca fiind o componenta iritanta. Acest extract, desi are un efect antimicrobian si anti-acneic, are totodata si un potential toxic ridicat.
Granulele din seminte de caise sunt folosite in asa zisele scrubb-uri naturale insa de multe ori pot dauna pielii deoarece au margini neregulate, de multe ori taioase, care pot zgaria pielea. Este intotdeauna de preferat un scrub cu particule rotunde de jojoba sau polietilena sau pur si simplu un prosop umed din bumbac sau manusa pentru exfoliere. Aceasta componenta este considerata ca fiind una nici buna nici rea, doar tolerata.
Butylphenyl methylpropional este practic un parfum sintetic, asadar o componenta cu potential iritant foarte mare. Folosirea sa in cosmetice trebuie mereu mentionata la ingrediente daca depaseste 0.001% din cantitate in produsele care sunt lasate mai mult timp pe ten si 0.01% in produsele care sunt lasate mai putin si se care se clatesc ulterior.
Hexyl cinnamal este, la fel ca si precedentul ingredient, un parfum sintetic, alergen si posibil iritant, drept urmare nu poate fi enuntat simplu ca si “flagrance” sau “parfum” deoarece constituie un potential mare de a crea alergii sau iritatii.
Linalool, citronellol si cinnamyl alcohol fac si ele parte din categoria parfumurilor obtinute sintetic si sunt iritanti cu potential alergen foarte mare.
Contrar a ceea ce vor cei de la Himalaya sa transmita prin campania lor de informare asupra produselor naturale, acestea sunt in mare parte departe de a fi incadrate in aceasta categorie. Desigur, nu este o afirmatie general valabila, am avut balsamul de buze de care am fost foarte multumita, niste siropele pt adulti si copii care si-au facut efectul, probabil ca mai sunt produse neincercate de mine si care sunt bune. In privinta acestora nu ma pot pronunta 🙂
Cele doua se gasesc in twin pack in majoritatea magazinelor mari si nu costa mai mult de 6-7 lei fiecare, mai rentabil e sa il iei la tub (apx 17 lei).
Cele doua se gasesc in twin pack in majoritatea magazinelor mari si nu costa mai mult de 6-7 lei fiecare, mai rentabil e sa il iei la tub (apx 17 lei).
Scuzati calitatea pozelor, trebuie sa ma invat minte sa fac mai intai poza la cosmetice si abia apoi sa le folosesc :)Voi ati incercat produsele de la Himalaya? Ati reusit sa va faceti o perere despre ele?
O duminica frumoasa!
XOXO
O duminica frumoasa!
XOXO
Da, am incercat produse de la ei.
Masca nu am testat-o, nu stiu decat ceea ce am citit aici.
Am incercat exfoliantul cu samburi de caise si pot spune m-am simtit bine , mai ales ca eu am un ten sensibil, cu tendinta la alergii si cam capricios.
Am mai incercat:
– gelul purificator pentru curatarea fetei
– spuma purificatoare pentru curatarea fetei
Si cu acestea a fost foarte bine, gelul purificator il folosesc zilnic si imi place cum imi lasa tenul.
Pentru mine nu functioneaza nimic mai bine decat masca de argila facuta acasa. Desigur, au mai fost masti care de-a lungul vremii au avut efecte pozitive asupra tenului meu insa nu a durat mult, sau poate pur si simplu s-au schimbat nevoile tenului, odata cu varsta, alimentatia, sarcina..etc. Mie imi plac scrubb-urile mai dure, asa ca cel de la Himalaya a fost asa cum imi place mie :), desi contraindicat, in schimb masca nu as putea zice ca a fost o dezamagire totala, insa din moment ce stiu ca are SLS deja mi se taie cheful ca numai naturala nu e 😀 Am sa testez in continuare cateva masti pana voi gasi macar una buna si naturala. Deocamdata mai natural decat pulberea de argila si apa nu este 😀 Cel putin la tenul meu cu tendinta acneica functioneaza.
Folosesc mai mult produse de tip farmaceutic decat cosmetic: Cistone, Liv52 spre exemplu. Pasta de dinti nu mi-a placut nici ca gust nici ca senzatie, gelul purificator cu neem mi se pare apa de ploaie si mai mult ma ajuta un sapun decat acela, crema antiacneica… no effect, crema multipurpose chiar nu mi se pare ca ar vindeca ranile mai repede(in schimb, ustura foarte tare). Mai folosesc decongestionantul nazal si de ala sunt multumita.
Neem-ul, dupa parerea mea, la fel ca si alte cateva extracte naturale este destul e controversat, adica iti face bine dar iti poate face si rau. Nu am folosit de la ei decat niste picaturi pt bebe cand avea colici si a fost singurul care a avut efecte de durata. In rest, mastile si scrub-ul cu neem le lauda Lucia de la All That Beauty Things ca ei ii prieste si zic sa le incerc si eu insa intr-adevar scrubb-ul ustura cam tare iar masca nu mi s-a parut extraordinara. Sincer, imi place mai mult gelul 3in 1 de la garnier care poate fi si masca si are argila alba. Crema multipurpose o am si eu, am folosit-o cand m-am taiat la deget si a ajutat la vindecare insa mi-a ramas semn. De atunci nu am mai folosit-o, nu as putea sa zic daca e ok sau nu. Altele nu am avut de la ei, decat poate un strugurel, dar din cate vad, chiar daca se lauda ei ca sunt "herbal" au multe alte substante nocive, asta excluzand conservantii care dupa parerea mea sunt necesari.