Yin si Yang romanesc

Precedata de Valentine’s Day  si succedata de Paste, inceputul lunii  lui Martisor este in sine o sarbatoare care dureaza de pe 1 martie pana pe 8 martie. Ba mai mult, este un brand care vinde foarte bine. Cu totii am auzit legendele cu Baba Dochia si ale ei cojoace sau traditia cu martisorul sau cu moneda, insa cati dintre noi le mai tinem minte? Atat sarbatoarea cat si traditiile au evoluat, s-au transformat intr-un mix al necesitatii de a face cadouri si al credintei ca acesta are o simbolistica mai mare decat are de fapt.

Asa cum il avem pe Cupidon pt Ziua Indragostitilor si pe Iepurasul de Paste ca mascota a Pastelui asa si luna lui Martisor are ca mascota…ghiocelul (imaginea clasica e a ghiocelului care razbate victorios zapada si isi desface petalele albe). Asa cum de Ziua Indragostitilor toate cadourile sunt insotite de inimioare, inimi si sageti, iar de Paste vedem numai cosuri cu oua si iepurasi in fata ochilor, asa, in Martie, timp de cateva zile revine euforia specifica sarbatorilor, oamenii miscandu-se brown-ian de ici-colo din diferite motive ce tin, desigur, de culorile florilor si de numarul de martisoare, si culmea, ..mascotele suntem noi 🙂
Probabil va intrebati ce e asa de special cu luna lui Martie si care e motivatia care sta in spatele actiunilor intreprinse in aceasta perioada, parca pe pilot automat. Motivele ar putea fi multe, insa in principal, sarbatorim primavara si ceea ce reprezinta ea: renastere, un nou inceput simbolizat de cresterea primelor fire de iarba, a primelor flori, inflorirea ciresilor, venirea pasarilor. Insa eu cred ca noua, romanilor, ne plac sarbatorile si trebuie sa avem un motiv de sarbatoare macar o data la luna 🙂
Sarbatoarea lui Martisor dainuie de mult timp, ea nu este recunoscuta legal, in sensul ca nu ne da nimeni liber de 1 si 8 Martie, dar  tine de cutuma noastra de secole.
Elementul reprezentativ al acestei sarbatori, devenita intre timp una cat se poate de comerciala si lipsita de simbolistica, este martisorul. Teoretic, el reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric, un fel de yin si yang romanesc, adica doua elemente antagonice care nu exista una fara cealalta, insa practic, este o mica bijuterie sub diferite forme, de multe ori fara valoare, decat poate una emotionala.
In zona noastra traditia cere ca de 1 Martie, fetele sa ofere martisoare baietilor, deci, nu putem sa ne prezentam cu niste amarate de martisoare facute in modele banale, inestetice, repetitive si nefinisate, ci trebuie sa ne prezentam cu ceva care sa reflecte personalitatea noastra, atentia la detaliu si simtul estetic.

Asadar, la o cautare pe net am vazut cateva tutoriale cum iti poti face singur martisoarele.

Mi s-a parut usor la prima vizionare, numai ca imi lipseau materialele si uite asa, la o alta cautare, am gasit si un magazin online care vinde o diversitate de chestii interesante, printre care si accesorii pentru martisoarele hand-made.  Intru pe site, pe fiecare categorie in parte, si ma minunez  la cate chestii poti cumpara daca vrei sa mergi pe calea hand-made: accesorii martisoare, la accesorii bijuterii, pietre semipretioase, margele si accesorii, pasta fimo, accesorii argint, sarma, guta, ambalaje si suporturi.

Imi vine in gand ca barbatii rareori poarta martisoarele in piept, cel putin asa s-a dovedit in anii anteriori, asa ca de data asta voi alege sa le pun martisoarele…la mana.

 Voi lua cateva snururi bicolore si cateva bratari care sunt in spiritul sarbatorii dar in acelasi timp si practice. Numai noi, femeile, purtam cu mandrie martisoarele in piept, barbatii cred ca mai mult se simt emasculati de asa ceva. Pentru noi martisoarele pot deveni cu usurinta un accesoriu reusit, in trend, diferit, personalizat, chic. Ca de exemplu, alternativa  a clasicelor martisoare purtate in piept as putea sa aleg o bratara, o brosa, un inel, un pandativ sau niste cercei pe care sa mi-i personalizez cum doresc si care poti fi purtate cu succes si dupa sarbatori.

 

Cu floricelele rosii din centru as putea sa imi fac inelul, bratara si pandativul, fiind pretabile pentru lucrarile hand made deoarece sunt plate in partea inferioara si se pot lipi cu usurinta. Margelele din portelan impreuna cu tortitele si niste sarma pot fi folosite sa imi fac cerceiii. M-am gandit si la o brosa insa nu cred ca s-ar potrivi la stilul meu vestimentar si in plus, mi se pare un accesoriu mai adecvat pentru o varsta mai inaintata- poate mama.
Bijuteriile se pot face in fel si fel de forme, respectand sau nu eternul “yin si yang” romanesc sub forma de impletitura a firelor rosu si alb. Importanta acestei sarbatori este la fel de mare pe cat dorim sau nu sa i-o dam, pana la urma conteaza ce simti fata de aceasta reinnoire a naturii si a schimbului de peisaj, care poate avea sau nu un substrat simbolistic mai mare sau mai mic, si cum esti dispus sa o arati. Eu prefer sa intru in “spiritul martisorului” cu cateva bijuterii facute dupa placul meu care pot fi usor folosite ca accesoriu oricand, nu numai in perioada in cauza.
Voi cum sarbatoriti? In fiecare an e la fel sau creati propriile traditii legate de martisoare?O seara placuta!

4 comments

  1. Maria Elena says:

    Wow…niste idei foarte bune, foarte practice si necesare, in prag de martie !
    Am intrat pe site-ul lor…hmmmm, foarte greu ma pot decide sa-mi cumpar ceva… Diversificat, paleta extinsa de produse…deosebit !

Leave a Reply