Perfect fit with JustFit

Sunt o lenesa. Nu imi plac  activitatile sportive de nici un fel. Sunt la fel de lenesa ca in liceu, cand, cautam tot felul de scuze si inventam boli ca sa nu ma puna sa alerg. Drept urmare, nici BAC-ul nu l-am dat la sport, preferand sa imi tocesc creierii cu o materie mai pe placul meu, total opusa cu profilul real, insa care era ca o gura de aer curat dupa orele prelungite de  matematica si fizica – adica filosofia. Satisfactia cu care imi savuram micul dejun la terasa de langa liceu in timp ce colegii mei, mai putin inspirati, stateau pe o caldura infernala, deshidratati, stresati si cu genunchii juliti, mi-a dat la momentul respectiv o placere sadica, intarindu-mi opinia, la acel moment, despre activitatile, credeam eu, inutile de alergat si sarit.

Acum cativa ani, cand a inceput sa ma intereseze si altceva in afara de distractiile oferite de campusul studentesc, de noptile albe, de mancarea pe fuga, nesanatoasa, privita doar ca si carburant ce intretine intreaga activitate, am descoperit si alte modalitati de  a te mentine in forma. Am inceput sa consum mancare sanatoasa, sa merg mai mult pe jos, sa urc scarile si sa nu iau liftul, sa fac miscare macar 5 minute intr-o ora pe care o petreceam sezand pe scaun la serviciu, sa renunt la anumite vicii si sa ma ingrijesc mai mult. Daca ma intrebati ce insemna pentru mine mancare sanatoasa pe atunci, fiti siguri ca era cam departe de ceea ce e cu adevarat, dar se pare ca pentru mine functiona.

Timpul a trecut, placerea sadica de a-i vedea pe altii chinuindu-se la aparate s-a dus si ea, si intre timp s-a schimbat si metabolismul meu.  Constat ca dupa cativa ani de fumat in tinerete urc mai greu scarile, obosesc mai repede facand treburile casnice, jobul ma constrange la sedentarism iar sarcina mi-a lasat urme pe corp, oricat m-am chinuit sa le diminuez. Problema greutatii nu a fost niciodata o problema in adevaratul sens al cuvantului. Intotdeauna am reusit sa ma redresez dupa scaparile gastronomice apetisante de sarbatori, dupa o perioada de desfrau sau dupa inconstienta pur si simplu. Am realizat ca unele kilograme pur si simplu sunt incapatanate si sunt prea atasate emotional de mine sa ma paraseasca, ca tonusul meu muscular e unul cat se poate de precar iar rezistenta mea la munca fizica ocazionala e cat a unui pui de la ferma.

Si ce credeti? Am decis impreuna cu prietena mea sa iesim la alergat. Dupa ce am decis au mai trecut cateva seri pana am si pus in practica. Ne-am echipat dupa cum stiam noi si am coborat in fata blocului. Ok! Acum pe unde sa o luam: in stanga – iesim din oras, in dreapta – dam sigur de caini si e cam pustiu, iar pe langa asta, iesim din oras,  in fata – e centrul si ne vede tot targul iar in spate e numai vale si ne facem limba fular la urcat. Hai sa facem treaba mai interesanta si sa o luam in dreapta, poate ocolim cainii sau ne alearga mai tare si alergam si noi mai cu patos. Zis si facut! O luam la pas alergator catre vale, parcurgem maxim 1km si in spatele nostru ne trezim cu masina politiei care nu se grabea se accelereze, semn ca le cam placea privelistea… Prin gandul meu trec multe, inclusiv faptul ca nu alergam pe trotuar, ca nu era unul, si faptul ca nu mi-am platit amenda de acum cateva zile, asta pe langa toate celelalte contraventii comise involuntar si in necunostiinta de cauza de-a lungul vietii. Vad ca iese un cap cu o casca pe geam si cu un accent specific moldovenesc ma intreaba: “Don’soara, da’ di ci o alergati? Ci v-o facut?”. Contrariata de intrebare, de prezenta si de idiotenie imi dau seama ca impozitele si taxele platite de mine merg clar undeva, dar sigur nu in educatia ofiterilor de politie. Raspund frumos, ca o lady, ca nu mi-a facut nimic si ca am iesit la alergat. Dupa privirea lui pierduta mi-am dat seama ca nu prea intelegea de ce alergam de buna voie si am completat: “…pentru ca sa slabim!”. Se aude din masina in cor “Aaaahhhh de asta!”. Afirm si merg mai departe, masina politiei isi continua si ea drumul, nu stiu daca i-am lamurit cu ceva sau au plecat mai confuzi decat erau deja, dar cert e ca nu am mai iesit de atunci la alergat. Ca si alternativa, am preferat sa ne luam, atat eu cat si prietena mea, o banda de alergat acasa, ca stiam amandoua ca de mers la sala va trece un an de cand decidem si pana cand punem in practica.
La o simpla cautare am gasit site-ul unui magazin online numit JUSTFit,  care ofera o gama completa de accesorii si echipamente celor ce vor sa apuce pe acest drum, inclusiv jucarii de exterior pentru copii constand in carturi, tobogane, biciclete, cutii cu nisip, etc. De ceva vreme nu ma mai intereseaza nici un site daca nu are si produse pentru copii, de ce  oare?
Intru la produse si gasesc benzi de alergat, si desigur ma uit la cea mai ieftina. Neinitiata intr-ale echipamentelor de genul asta, am citit descrierea dar nu am inteles mare lucru, doar ca ajustarea inclinarii se face manual, ceea ce in mintea mea lenesa nu suna prea bine, asadar am trecut la urmatoarea: o banda de alergat electrica Kettler Sprinter 3.

Citesc de la inceput si parca descrierea incepea sa aiba sens: banda de alergat perfecta pentru utilizatorii incepatori, usor de folosit datorita multitudinii de functii puse la dispozitie si a tastaturii rezistente la transpiratie. Imi placea ce citeam si deja ma imaginam: eu in echipament de fitness, cu sticla de apa pentru hidratare, siroaie de transpiratie curgand pe trupu-mi frumos sculptat dupa ore intregi de alergat pe banda, si in forma perfecta pentru a participa la un maraton. “Dream on!”, zic eu, macar sa rezist unui program intreg fara sa imi ajunga limba pana jos si sa ma impiedic de ea 🙂 Dupa numeroase pregatiri fizice, emotionale si incurajari proprii ma urc pe banda si incep sa alerg, initial la o viteza mica sa nu fac cumva febra musculara, si vad afisat tempoziratorul, distanta parcursa, viteza, consumul de energie si cu ajutorul senzorilor din manere mi se masoara si pulsul. E bine! zic eu. Chiar mai bine decat daca as alerga pe afara cu cainii si cu politia, am totul cuantificat in cifre, pot sa fac comparatii, sa ma incurajez ca data viitoare sa maresc numarul de calorii consumate, viteza si inclinarea pentru a depune un efort mai mare. Comparativ cu bicicleta eliptica, pe care as fi vrut sa o cumpar initial, banda de alergat e mai usor de manipulat datorita rotilor pentru transport, se pliaza si se poate depozita cu usurinta, si totodata, daca la bicicleta poti sa tragi chiulul si sa reduci din viteza cu care pedalezi, la banda trebuie sa tii ritmul daca nu vrei sa cazi in freza. Cu banda de alergat poti slabi intre 1/2- 1 kg pe saptamana, desigur, impreuna cu un regim alimentar sanatos.
Acum ca aveam subiect de discutie nou cu prietena mea, aflu ca e bine sa diversifici antrenamentele si sa faci si ridicare de greutati. Pe termen lung, masa musculara consuma mai multe calorii si vei slabi si dupa ce intrerupi antrenamentele, in schimb, la exercitiile cardio se consuma mai multe calorii doar pe perioada antrenamentului. Ma gandesc ca ar fi bine pentru tonifierea unor grupe de muschi sa fac si asa ceva, desi recunosc ca nu mi se pare prea feminina o femeie cu muschi 🙂 Departe de mine gandul ca as putea face body building, m-a incantat pe moment ideea de mici pachetele cu muschi pe abdomen, asa ca preiau initiativa si plasez o comanda pe site-ul cu care deja ma familiarizasem cand am cumparat banda de alergat: justfit.ro.
Asadar, mi-am luat niste gantere, manusi, o minge fitness de la kettler si greutati pentru picioare. Vazand si o coarda de sarit acolo mi-am adus aminte de cat de mult imi placea sa ma joc cu ea in copilarie si nu am rezistat sa nu o pun in cos.

Manusile fine si rezistente confectionate dintr-un mix de poliester, piele si nailon  sunt esentiale pentru antrenamentul cu greutati, protejand fragila-mi manuta sa nu faca bataturi si diminuand din presiunea exercitata la incheietura. Ele mai poti fi folosite si la tractiuni sau la practicarea ciclismului si mersului nordic, insa nu imi fac eu planuri de a mari aria de folosire a lor.
Ganterele, 4 kg, din neopren, placute la atingere si care ofera o sustinere ferma chiar si celor care transpira foarte repede in timpul antrenamentelor, sunt foarte usor de utilizat de oricine.
Greutatile pentru picioare se pot folosi pentru a ingreuna antrenamentul, sunt din material fin la atingere si garanteaza ca vor ramane la locul lor pe toata perioada antrenamentului.
Despre cum se foloseste coarda de sarit ma gandesc ca stiti cu totii, insa ce nu stiati, probabil, e ca poti arde pana la 500 de calorii sarind coarda 20 de minute, adica mai multe decat daca ai alerga pe banda, deoarece lucreaza mai multe grupe de muschi.
Ultima de pe lista e mingea Kettler, sau Kettler bell cum i se mai zice, de care va intrebati probabil cum se poate folosi. Iata mai jos o prezentare cu cele mai cunoscute exercitii cu aceasta minge:

Exercitiile sunt foarte simple, diverse si lucreaza mai multe grupe de muschi pentru un antrenament complet.
Cam astea ar fi cumparaturile mele in materie de fitness home made. Acum imi trebuie doar un imbold sa ma apuc, iar apoi imbolduri continue sa nu ma las pe leneveala, deci, incep cu o poza facuta in oglinda, din cap pana in picioare. o lipesc de interiorul usii dulapului in care imi tin echipamentul, urmand ca intr-o luna sa pun alta si sa constat imbunatatirile. Cred ca incurajare mai mare nu exista decat atunci cand vezi de unde ai plecat si unde ai ajuns, iar rezultatele sunt vizibile.
Asadar, dragi prieteni, eu va las cu noul articol iar eu ma duc sa imi pun castile in urechi cu playlist-ul de heavy metal in timp ce alerg ritmat pe banda 🙂

O seara frumoasa!
XOXO

6 comments

  1. Maria Elena says:

    Wow…ce m-am putut distra la inceputul acestui articol. Apoi am citit cu mare atentie pana la final, am intrat si pe site-ul lor…super informatii !
    Multumesc, draga mea !
    Pupici ! :* <3

  2. Gabriela Ignat says:

    Eu credeam ca bicicleta eliptica are acelasi avantaj fata de alergat, nu exista impact => articulatii mai sanatoase. in principiu ar trebui sa se arda mai multe calorii decat la bicicleta dar dupa cum spune si in articolul la bicicleta poti sa tragi chiulul si sa reduci din viteza cu care pedalezi, la banda trebuie sa tii ritmul .

  3. Paola Paola says:

    Eu credeam ca nu e nici o diferenta, sau una foarte mica. Daca ar fi cineva sa pedaleze pt mine la bicileta eliptica probabil ca l-as lasa, in schimb la banda trebuie sa alergi vrei nu vrei pe programul ales : 🙂

Leave a Reply