Intre functionalitate si estetic cu 500 de lei

Azi va voi vorbi despre balcoane, in sensul lor cat se poate de propriu 🙂
Ce este balconul? Balconul este o parte mica a unei locuinte care face legatura dintre interior si exterior, este un fel de terasa al apartamentelor si uneori poate deveni parte integranta a locuintei sau, dimpotriva. Majoritatea, si aici ma includ si eu, folosesc balconul, cu dimeniunile lui mici cu tot, pentru depozitarea diferitelor lucruri de care nu mai avem nevoie, ghivece, borcane cu muraturi si uneori pentru uscarea rufelor. Insa ce ar fi daca am reusi sa facem din acest mic spatiu adiacent diferitelor camere un spatiu personal dupa care tanjim atat de mult? Fiecare camera are rolul ei bine definit: dormitorul ne asigura incarcarea bateriilor pe timp de noapte, livingul devine cu timpul camera copiilor, bucataria si baia au deja directii clare, debaraua e principalul loc de stocare a diverselor, dar balconul? Balconului nu i-a fost dat sa fie nici debara, nici boxa ci un spatiu de relaxare. Dar cum putem profita de  tot spatiul pe care ni-l pune la dispozitie fara a deregla celelalte camere si a ne da un spatiu cu totul nou, deoarece, se stie ca la bloc orice centimetru conteaza si trebuie fructificat la maxim.
In primul rand daca vrei sa iti “resuscitezi” balconul trebuie sa incepi prin a face o curatenie drastica in el si sa arunci din lucrurile care nu le mai folosesti, astfel, vei avea mai putine de mutat in celelalte spatii de stocare.
In al doilea rand, tinand cont de apartenenta lui la o anumita camera ii poti da diferite intrebuintari, in functie de necesitatile tale.
Ca de exemplu, daca balconul tau este o prelungire a bucatariei poti sa il faci atat un spatiu de depozitare cat si o mini gradina de vara cu ierburi aromatice. Zic ierburi aromatice deoarece nu sunt mare fan al florilor sau al plantelor fara alta intrebuintare decat cea estetica. Dupa parerea mea nimic nu se compara cu o ramurica de rozmarin si salvie proaspata pe o friptura sau pe cartofii facuti in cuptor, patrunjelul, mararul, ruccola, tarhonul, germenii din diferite seminte, pot si ele sa creasca “in captivitatea balconului” dand mancarii un gust aromat, dafinul creste foarte frumos si nu este pretentios, un aloe vera e mereu sa ai bine  in preajma datorita proprietatilor lui si nu este mofturos la conditiile de mediu. Evitati incarcarea balconului cu plante care sunt prea voluminoase, vor fi mai mult chinuite si nu isi vor atinge maximul de potential estetic in gavanos, in plus, ocupa mult spatiu si ingreuneaza circulatia in micul spatiu.
E foarte important sa tii cont si de faptul daca balconul este inchis sau deschis. Pentru cel inchis optiunile sunt mai ieftine, materialele folosite sunt mai ieftine, ele fiind cumva o camera separata si nu o terasa in adevaratul sens al cuvantului, insa trebuie sa ai in vedere aerisirea cel putin 15 minute pe zi daca ai tamplarie care nu permite transferul termic. In primul rand ii dai o zugraveala noua, intr-o culoare deschisa, dar in acelasi timp sa fie sincronizata cu restul culorilor si materialelor folosite in casa si poti pune pe pereti cateva placute de caramida aparenta. Nu recomand folosirea gresiei si faiantei inclusiv pe pereti, nu ai vrea sa ai impresia ca esti in baie sau ai ramas intr-o anexa a bucatariei. Foloseste materiale ieftine dar bune, pe jos poti folosi o diversitate de materiale, plecand de la clasicul linoleu pana la covoare, placi ceramice, parchet sau dusumea. Poti pune pe un perete o gradina verticala si in celelalt capat un dulap glisant pentru depozitare. O masuta pliabila de perete este si ea binevenita daca vrei sa iti servesti cafeaua in balcon, iar pentru iluminat poti folosi cateva leduri sau un aplica. Pentru o vizualizare mai buna a intregului concept va invit sa vedeti pozele de mai jos:

Sifonierul cu oglinzi aplicate da senzatia de continuitate a spatiului, indicat in spatiile mici. Am gasit oferte in gama de pret 200-300 Ron.
Pentru partea cu flori puteti opta pentru unul din modelele clasice de mai jos:

Presupunem ca florile le aveti deja, sau le puteti procura de la vecini sau prieteni ca sa nu mai dati bani pe ele. Investitia este mica, trebuie sa luati in calcul niste ghivece colorate (sau puteti opta sa le vopsiti personal pe cele vechi), un sistem de prindere pentru gradinile verticale, un sistem de etajere sau apelati la crafting gasind noi intrebuintari lucrurilor pe care le aveti deja:

Va vorbeam mai sus de o masuta pliabila de perete. Am gasit preturi in jurul sumei de 100 Ron pentru o astfel de masuta:

Veti putea servi ceaiul sau cafeluta inspirand aerul tare al diminetii si mangaindu-va cu atingerea primelor raze de soare. E esential sa fie
pliabila si ca dupa ce va terminati momentul de relaxare sa o puteti plia inapoi ca sa nu va incurce. Incluzand forta de munca si investitia in cateva materiale, cum ar fi varul lavabil, placute din caramida aparenta si diferitele materiale pentru care optati investitia va costa putin, si anume in jur de 500 Ron, bani pe care-i puteti lua de la Provident.
Daca in schimb, balconul d-voastra este deschis, atunci il puteti considera o adevarata terasa si ar fi pacat sa nu il amenajati pe masura. Puteti imbina utilul cu placutul, esteticul cu functionalitatea si puteti opta, din nou, pentru o gradina verticala, fie cu suport din lemn, fie una mai neconventionala:
Puteti avea mereu la indemana plante aromatice, fructe, verdeturi, toate cat se poate de proaspete si crescute de voi. Desi in prima varianta, veti avea o investitie de apx 300 de lei, pentru a doua varianta nu veti cheltui decat pe seminte, pentru ca veti folosi un vechi suport de papuci.
Ca si mobilier puteti folosi niste europaleti, care, cu putina restaurare, lacuire si imaginatie pot deveni niste piese de mobilier utile, practice si perfecte pentru un balcon expus la soare si intemperii.
 Investitia la acest mobilier se rezuma doar la niste pernute decorative, lacul, niste cuie/surubur si desigur priceperea voastra sau a partenerului in manuirea filetantei, ceea ce ar echivala cu maxim 200 Ron, avand in vedere ca europaletii nu trebuie sa fie conformi si ii puteti lua gratis din anumite locuri iar pernutele decorative le puteti lua din orice magazin de interioare. Acest tip de amenajare este totodata o alternativa foarte ieftina a mobilierului din ratan, deci, va vor ramane bani sa investiti in celelalte materiale, cum ar fi podeaua. Indicat ar fi sa folositi ceva rezistent, care nu isi schimba culoarea sau proprietatile in conditii de expunere indelungata la soare, ger, ploi si vant. Eu sunt adepta podelei din materiale cat mai naturale si as opta pentru o podea din lemn (apx 70 lei 10 bucati, cheltuiala depinde de cat de mare e balconul) si astfel ati folosi aceleasi esente in amenajare dand impresia de tot unitar.

Alte optiuni pentru decorarea unui balcon deschis ar fi sa folositi pe jos o bucata de gazon articifial, 1mp costa apx 15 Ron,  sau sa investiti intr-o umbrela pentru soare cu preturi intre 50-250 Ron  la magazinele de mobilier  exterior.
Alte cateva idei de amenajare a balconului in stil boem, imbinand materialele scumpe cu cele neconventionale ar fi acestea:

Baza masutei e facuta din 2 anvelope uzate si vopsite, asadar va trebuie doar o bucata de sticla, iar bancuta de colt vopsita in turcoaz impreuna cu minunatiile de pernute multicolore ofera spatiul perfect sa te destinzi alaturi de prieteni, chiar si seara, deoarece este iluminat cu ajutorul felinarelor.
Daca locuiesti undeva in centrul vechi al unui oras e pacat sa distrugi intregul aspect dat de cladirile vechi care parca te duc cu gandul la epoca de aur, la domnite elegante si domni cu mustacioara bine ingrijita, si ar fi bine sa iti amenajezi balconul cat mai simplu, in culori care completeaza peisajul dar in acelasi timp iti dau confortul modernismului.
Asa cum v-am obisnuit, materialele neobisnuite sunt o modalitate de a personaliza si a economisi bani pe mobilierul care, in mod normal ar costa mai mult, si de a redirectiona acele sume catre alte aspecte. Doua cutii, intoarse pe o laterala iti ofera atat confortul unei bancute din lemn cat si spatiul de depozitare de care ai nevoie uneori in balcon. Nu sunt de acord cu covorasele, deoarece la vremea din tara noastra ploaia este un aspect de luat in calcul cand vrei sa iti decorezi balconul. Asadar, as opta pentru pardoseala din lemn propusa mai sus. Ar fi bine sa aveti si o masuta de perete in genul celei de mai jos, asadar veti avea unde sa va sprijiniti ceasca de cafea bauta dimineata invelita de patura de pe ladite si stand sprijinita  de cele doua perne colorate.
O idee de amenajare completa o ofera si imaginea de mai jos, imbinand intr-un spatiu relativ mic mobilierul din paleti cu gavanoasele de plante aromatice sau agatatoare, dusumeaua din lemn si pernutele cu model geometric. E un loc minunat din care sa admirati cladirile pline de istorie si sa va imaginati, cu ajutorul vaporilor si aromei cafelei, ca apartineti unei alte epoci. Deja parca auziti acordeonul din coltul strazii si tropotele cailor care trag trasurile, manati de birjarii cu vocabular colorat.
 Mi-ar place sa am si eu o asa priveliste, sau macar sa am asa o terasa, si nu un balcon inchis care, oricat ar fi de amenajat tot te simti ca intr-o cutiuta de chibrituri. Dar, pana la urma lucram cu ce avem ca doar nu m-oi muta acum doar sa am un balcon mai mare 🙂 Cu ajutorul unei sume mici, mi-l voi amenaja cu plante aromatice si un loc de servit cafeaua si voi uita pentru moment depresia indusa de blocurile gri , scorojite de soare si decolorate de ploaie.
Asadar, nu lasati ca traiul la bloc sa va deprime, priviti asta ca pe o provocare de amenajare si o sansa in plus in a va folosi inteligenta imbinand functionalitatea cu esteticul.
Iata cum o alta infuzie de capital a facut ca o idee sa prinda viata, de data aceasta, eficientizand un petic de pamant.
O zi frumoasa!
XOXO

8 comments

  1. Paola Paola says:

    Am vazut undeva si mobilier de living facut din paleti..e foarte tineres, non-conformist si sa nu mai vorbim ca e foarte ieftin 🙂 daca ai imaginatie si o filetanta 🙂

  2. plioti nicoletta manuela says:

    ce frumos arataaa, am si eu flori in balcon si ma chinui sa arate cat mai bine!

  3. Maria Elena says:

    Hmmm….ce de balcoane superbe !!! Idei multe si produse finite pe masura fiecarui balcon in parte !!!
    O idee minunata si…de ce nu ? 🙂 Balconul sa fie zona de relaxare parfumata !!! 🙂
    Multumesc pentru aceste idei, draga Paola ! 🙂 :*

  4. CrisDragomir says:

    ideea cu pet-urile e dea-dreptul geniala! ar merge si la curte pe pereti. sa vedem ce zice sotul ca eu asa face asa ceva 😀

Leave a Reply