Inamicii din samponul meu: Sicura Profesional de la Faipa

 Acum ceva timp mi-am luat din salonul la care ma vopsesc, o masca de par cu extract de ceai verde si un sampon cu extract din seminte de in pentru par vopsit. Tentante ca si pret, fata de alte produse profesionale, deja stiam ca parului meu ii plac, ca de 3 ani frecventez acelasi salon, nu am ezitat sa le cumpar cand am vazut ca sunt la vanzare. Samponul cumparat e acesta: Sicura Profesional cu extract din seminte de in si cristale lichide.
In varianta de 300ml, am dat 25 de lei pe el. Este recomandat pentru spalatul zilnic, si promite o curatare delicata a parului cat si pastrarea culorii timp indelungat. Poate ca da, am terminat sticluta si promit ca data viitoare sa “casc” ochii mai bine la ingrediente ca am facut o cruce maaare cand am vazut ce contine. Am facut 2 poze deoarece recipientul nu imi permitea fotografierea in totalitate a ingredientelor intr-un singur cadru.

 

***sodium laureth sulfate – poor – sau SLS cum este denumit pe scurt. Acesta este un  surfactant, un produs de curatare si foarte iritant. Atat de iritant incat functioneaza ca si punct de reper in clasificarea  potentialului iritant al  altor substante . In procente de doar 2-5% poate cauza alergii si reactii adverse. Desi la un moment dat circulau pe internet zvonuri cum ca ar fi vreo legatura de cauzalitate intre folosirea cosmeticelor cu SLS si cancer, aceasta a fost supusa testelor detaliate si nu a putut fi sustinuta cu dovezi concrete, fiind practic “desfiintata”.
***ammonium chloride – poor – este o sare folosita in reglarea pH-ului dar nu este folosit in concentratii ce pot fi considerate daunatoare in contact cu pielea.
***diethanolamine – average – solvent si echilibrant al pH-ului, este un lichid incolor, deseori folosit in produsele de ingrijire a parului. Povestea e mai complicata in ce priveste acest ingredient si cele asemanatoare lui, deoaerece se iscase la un moment dat un zvon cum ca prezenta lui in cosmetice ar fi un factor declansator al cancerului. Nu e cazul sa va alarmati, studiile in acest sens au dovedit ca nu avem de ce sa ne temem, insa optiunea personala ar fi sa optez pentru excluderea a astfel de cosmetice din rutina zilnica, pe ideea ca mai bine previi decat sa tratezi.
***limonene – poor- iritant, aroma sintetica
*** citral – poor – este un parfum artificial produs la scara larga, de multe ori asociat cu aparitia alergiilor si a dermatitei de contact.
***methylchloroisothiazolinone – poor- un iritant, este renumit pentru sensibilizarea tenurilor a numerosilor consumatori inca din anii ’70, fapt ce a dus excluderea lui din orice alte cosmetice ce nu includ o clatire ulterioara. Combinat cu methylisothiazolinone face echipa buna in eliminarea unui spectru larg de micro-organisme si este deseori folosit in locul parabenilor, desi nu e si cea mai sigura solutie pentru piele.
***methylisothiazolinone – poor – este denumit si iritantul anului 2013 de catre  American Contact Dermatitis Society si cred ca ne oprim aici cu descrierea 🙂 ca deja am zis tot. deci, e de evitat, sau mai bine, de exclus complet.
***imidazolidinyl urea – poor –  este un conservant de calitate proasta, nu este considerat a fi periculos insa este tolerat in cosmetice. Este folosit in combinatie cu parabenii deoarece fac echipa buna impreuna. Este considerat un conservant ce ajuta la eliberarea formaldehidei, desi suna horror, aceasta este cu mult sub limitele considerate a fiind sigure in contact cu pielea.
***linalool- poor- parfum sintetic si iritant
***alpha isomethyl ionone – poor- este un parfum artificial, obligatoriu a fi mentionat la ingrediente daca produsul in cauza il contine, deoarece prezinta un risc mare de a crea o reactie alergica sau o sensibilitate crescuta a pielii. Este unul din ingredientele care trebuie evitate, daca va numarati si voi, ca si mine, printre persoanele cu piele extra sensibila, mai ales ca vine mai mereu insotit de linalool si eugenol.
***Despre formaldehida va pot spune ca este o impuritate cancerogena eliberata de anumiti conservanti folositi in industria cosmetica printre care si : diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, si sodium hydroxylmethylglycinate. Formaldehida a fost clasificata ca fiind un produs ce poate declansa cancerul la oameni.
***Daca e sa adaugam la ingredientele de mai sus si parfumul artificial si cei doi coloranti (rosu si galben) cred ca impresia generala va fi una de neegalat si de evitat. Cel putin pentru mine a fost un soc cand am vazut ingredientele, mai mult m-am axat pe masca de par care s-a dovedit a fi foarte spornica, cu rezultate bune si un pret foarte bun.
Uleiul din seminte de in – este unul din cele mai bune si recomandate ingrediente pentru a fi folosite in ingrijirea parului, pacat insa ca se afla intr-o concentratie atat de mica, desi pe ambalaj se lauda ca e cu ulei de seminte de in, cand de fapt procentul acestuia e mult prea mic incat sa mai faca vreo diferenta. E de altfel si singurul ingredient bun din toata zapaceala de ingrediente 🙂

Cum este de asteptat, mirosul si culoarea incanta nasul si privirea, iti afiseaza un produs care te poate induce in eroare si sa te pacaleasca in continuare sa il folosesti daca nu arunci un ochi si pe ceea ce contine.
Voi l-ati folosit? Sau poate l-ati vazut pe la saloane?
O zi frumoasa!

XOXO

9 comments

  1. Paola Paola says:

    Cred ca il poti gasi in saloane. E o marca italiana din cate mi-am dat eu seama 🙂

  2. ella fairytale says:

    Nu am folosit acest produs, uite ca am mai aflat cate ceva despre ingredientele folosite in cosmetica.

  3. Paola Paola says:

    Eu aflu cate ceva nou la fiecare produs..dar la asta s-a cam lasat asteptat review-ul de cateva luni, pana mi-am revenit din soc :))

  4. Maria Elena says:

    Nu cunosc brandul si nici produsul. N-am folosit asa ceva. Dar nici nu vreau sa incerc, dupa ce am citi ce contine ! 🙂
    Multumesc pentru aceste detalii, draga mea ! :*

Leave a Reply