De-a lungul timpului v-am tot scris despre micile margele si pietrele semipretioase pe care le puteti gasi pe Gemsale si cu care va puteti impodobi minunatele forme. V-am scris in perioada Dragobetelui de ce ati alege bijuteriile hand made, fie sa le purtati, fie sa le faceti cadou unei persoane dragi, dandu-le oportunitatea si barbatilor de a alege un cadou inspirat, iar de Martisor v-am invatat cum sa va transformati pasiunea intr-o afacere prin explicarea pasilor in a face un colier statement.
De scris s-au scris multe iar de spus s-au spus destule despre aceasta firma care alimenteaza industria hand made in Romania. De ce industrie? Pai da, pana la urma e o industrie, care, desi a pornit din pasiunea unor mesteri care prin anii 2007-2008 isi expuneau creatiile pe oriunde apucau, chiar si prin cafenele. Ce targuri de hand made, ce magazine online, ce facebook, ce evenimente dedicate artei hand made? Inca nu se stia de potentialul acestui sector pana cand nu a explodat si mesterii s-au inmultit, devenind astfel mai competitivi si mai inventivi. De aici, desigur ca piata s-a reglat singura si a dus la infiintarea unei organizatii dedicate artei handmade care a inceput sa organizeze targuri la care aduna si cate 70-80 de artisti laolalta. Curentul acesta al handmade a avut un parcurs circular incepand din vestul Romaniei, ajungand in Bucuresti si abia apoi a ajuns in sud-estul si nordul tarii. Deja in anul 2015 vorbim de mii si mii de artisti handmade, si aici ma refer la oricine a facut vreodata o pereche de cercei, o decoratiune pentru casa sau o bratara si si-a exprimat dorinta de a le face cunoscute si altora si de a le vinde pentru a face un banut in plus.
Cine sunt cei care fac asa ceva si cei care le cumpara?
Artizanul, artistul, mesterul, entuziastul handmade este acea persoana care, cu rabdare, imaginatie si iscusinta insira ore in sir margele, coase, gaureste, lipeste, taie, indoaie, etc cu scopul transformarii unor materiale brute intr-un produs finit care sa poata fi purtat, admirat si eventual cumparat de potentialii clienti.
Acesta este o persoana care de multe ori nu face asta ca sa se intretina, ci mai degraba este un hobby, o activitate relaxanta pe care o face dupa serviciu pentru a aduce ceva in plus la leafa si pentru a-si limpezi mintea de stresul acumulat in timpul zilei. Sunt persoane cu spirit artistic dezvoltat, care au schite pe fiecare post it numai ca sa nu uite un anume model, care fructifica orice bucatica de material, orice margeluta colorata, orice pietricica, lant sau recurg la cele mai neobisnuite materiale cum ar fi cojile de nuci, fistic, frunzele uscate, flori uscate, etc. Sunt persoane cu imaginatie, rabdare care se “dezbraca” de povesti cu fiecare creatie, care isi spun cate o poveste prin fiecare pereche de cercei, prin fiecare colier sau bratara adusa in stadiul final. Apoi, se intampla ceva nebanuit: se indragostesc de propria creatie, considera ca nici aparatul foto nu ii face dreptate ca sa o pozeze si sa o puna la vanzare, si nici pretul nu este pe masura valorii si povestii spuse de acea pereche de cercei pe care i-a facut in timp ce plangea, radea, se ingrijora sau avea sufletul ranit. Insa intelege ca asa se va intampla de fiecare data, este blestemul si totodata binecuvantarea lor: sa poata crea, sa se ataseze si apoi sa le lase sa plece deoarece o poveste trebuie sa circule, sa fie impartasita, sa minuneze si sa poata fi spusa fara cuvinte.
Artizanii au o minte destul de organizata, desi aparent, prin multitudinea de clesti, materiale, bormasini, margele, pietre semipretioase, ciocane, pensule, material, guta, panglici, pasta Fimo, care roiesc dezordonat in jurul unui birou si a unei lampi pot crea impresia ca nu ar fi asa, insa sa nu uitam ca este un haos organizat, specific artistilor boemi.
Cei care cumpara astfel de produse in primul rand nu se incadreaza in acea categorie cu tocurile de 20cm, cu extensii nereusite, unghii echivalente cu marimea degetelor, persoane care se disting prin vulgaritate, opulenta, strasuri si pietricele aplicate strategic sa se vada brandul de la care se imbraca, cu camasile descheiate pana la buric sa li se vada frumusetea de padure nedefrisata de pe piept si care au dificultati de exprimare si de…gandire. NU! Pentru ei aceste produse nu valoreaza nimic daca nu este scris un brand pe ele, pentru ei valoarea este echivalenta cu pretul si faima brandului, acestea din urma fiind si singurule elemente de care se tine cont. Si asa ajungi in situatia in care tu, ca si creator handmade, sa fii intrebat daca sunt de firma bijuteriile tale sau daca materialele folosite sunt pretioase.NU! Cei care cumpara astfel de produse sunt persoane cu o anumita educatie, care apreciaza frumosul, unicitatea, si care considera ca aceste accesorii merg la fel de bine la rochia Chanel cat si la aia de plaja, care vad in hand made o posibilitate de a-si etala personalitatea unica, de a iesi in evidenta, de a starni curiozitati si nu in ultimul rand vede o alternativa mai reusita a produselor facute pe banda rulata pe care le poate gasi in mall sau in alte magazine de profil. Sunt acele persoane care pot trece de bariera materialelor folosite (deoarece de multe ori ele pot fi din cele mai neobisnuite materiale si nu pot fi considerate valoroase) si sa vada produsul in sine, sa vada asa cum vede intr-un tablou, imaginea pe care acesta o reprezinta si nu calitatea panzei, a ramei sau a acuarelei. In plus, au preturi accesibile, astfel ca se pot cumpara pe diferite culori, modele, si pot asorta mereu, orice item vestimentar.
Si acum se pune problema, din partea unora, ca daca si asa sunt facute din placere, de ce costa atat de mult, si mult ma refer comparativ cu gablonturile care le gasiti pe toate tarabele din bazar, cu vopseaua sarita, semi-lipite, semi-finisate, reducandu-se la niste semi-produse pe care le semi-platesti. In primul rand, pe langa materialele fizice se acorda o mai mare atentie produsului in sine si a procesului de infaptuire a lui, din momentul in care este doar o adunatura de materii prime si pana in momentul in care va vedea lumina zilei la gatul unei domnisoare cochete. Pentru artizani produsul care il vand este cartea lor de vizita si nu isi permit sa faca rabat la calitate, materiale sau finisaje. Daca adaugi la toate acestea si timpul petrecut in conceperea unei creatii, costurile cu materialele si atentia la detalii pentru fiecare produs in parte, desigur ca valoarea povestii spusa de ele nu va fi niciodata echivalenta cu pretul. Pretul este doar o eticheta care nu poate cuprinde si nici reda adevarata valoare a povestilor creatiilor handmade.
Spune si tu o poveste, sau preia povestea altuia purtand creatii handmade, frumos mestesugite, delicat create si infaptuite cu multa imaginatie si rabdare. Daca vrei si tu sa iti spui povestile atunci ai incredere ca Gemsale iti va fi alaturi sa te ajute pas cu pas, la fiecare rola de guta, la fiecare punguta de margele online si la fiecare cutiuta de pietre semipretiose. Iti vor veni mii de idei doar uitandu-te la minunatele culori, la diversitatea pietrelor semipretiose, la preturile mici ale ustensilelor si la conditiile de livrare si transport.
Va astept povestile, scrise deocamdata 🙂
O seara frumoasa!
XOXO
Pentru realizarea acestor produse trebuie sa fii inzestrat de la Dumnezeu cu talent,rabdare, imaginatie si sa depui multa munca. Apreciez pe acesti oameni minunati cat si ceea ce fac cu propriile lor maini,indiferent domeniul . O zi buna draga mea 🙂
frumoasa povestea ta! sa stii ca trebuie sa imi fac timp sa ma pun si eu pe margelit!
Acesta este si farmecul bijuteriile handmade, multa munca, dar si povesti frumoase.
ce frumosi sunt cerceii, pacat ca eu nu stau bine cu rabdarea cand vine vorba de handmade
Mie imi mananca toata rabdarea bebelusul..nu mai am deloc pentru bibilit la handmade, dar lasa ca sunt altii mai talentati ca mine care au 🙂