Ne protejam de insecte, de caldura, de frig, de hoti si credem ca atunci cand ne vom muta in final la casa, in “oaza noastra de liniste si pace” nu ne va mai putea deranja nimic. Ne-am si plictisit sa stam la bloc, intre nu mai mult si nici mai putin de patru pereti si vreo cateva ferestre, in care fie ne sufocam fie avem impresia ca nu sunt inchise. Praful, cainii care latra, vecinul care tipa cand vorbeste, copiii care se joaca in spatele blocului din lipsa spatiilor de joaca, masinile care trec cu viteza, cei grabiti care uita mana pe claxon sau motocicletele care tureaza motoarele pentru a impresiona si a-si face simtita prezenta in tot cartierul sunt doar cativa din dusmanii tai de moarte. Sunt cei mai aprigi inamici carora le-ai declarat razboi inca de pe vremea cand aveai tamplarie din lemn cu doua randuri de geamuri dar pe care ai schimbat-o punandu-ti termopane ca asa era la moda.
Nu conteaza ca le-ai luat pe cele mai ieftine si de montaj te-ai ocupat tu cu vecinul Costica pentru a economisi banuti. Doar ce e asa de greu sa pui niste spuma in jurul geamului si sa astepti sa se usuce? Finisajele le-ai facut tot tu, nici acum nu stii sigur daca tamplaria e perfect orizontala, pentru ca tu vezi din ochi, nu iti trebuie boloboc. Deschizi fereastra si te gandesti cat esti de mandru de tine si ca vecinul de la III vorbea prostii cand zicea ca sunt scumpe. Tu stii mai bine, ca doar ai facut afacerea vietii tale cu bani putini si cu mai multa implicare de la tine. Zgomotele de afara si claxoanele isterice ale masinilor de afara se aud acum ca printr-un tub, dar tu stii ca asa se aude la termopane, ca asta ti-a zis cel care a venit sa iti regleze geamurile strambe. Macar ai scapat de grija vopsitului tamplariei din lemn si esti in rand cu lumea ca ai termopane, mai conteaza ca latratul cainelui se aude ca si cum ar fi in pat cu tine? Mai conteaza ca stai toata ziua cu geamurile inchise numai ca sa nu intre praful? Mai conteaza ca te sufoci si faci si egrasie?
Pai, cam da, toate acestea conteaza mai mult decat crezi, in primul rand pentru sanatatea ta si a familiei tale, fiind si singurul lucru la care, imi place sa cred, ca nu vrei sa faci “o afacere buna” si o pui pe primul plan. Stiu ca poate banii abia iti ajung de la o luna la alta si poate ca necesitatile sunt multe, insa trebuia sa te gandesti la asta inainte de a te zgarci la cativa lei in plus atunci cand ai luat decizia de a-ti pune termopanele si nu te-ai informat indeajuns inainte. Prin tamplarie patrunde pana la 90% din zgomotul de afara, iar odata cu cresterea numarului de masini, a dezvoltarii oraselor si a cresterii zonelor intens populate doar aspectul si izolarea termica nu mai sunt suficiente. Asa ai constatat ca nu te mai simti confortabil acasa si ca in loc sa te relaxezi de la serviciul stresant ajungi sa ai aceleasi conditii stresante si acasa.
De aici a aparut necesitatea descoperirii unor solutii mai eficiente de izolare fonica a tamplariei PVC/Al si a geamului termopan. Solutia nu consta intr-un singur criteriu ci ea depinde de mai multi factori care impreuna aduc confortul fonic in casa ta, astfel incat sa iti vina sa zici “Da linistea mai tare!”.
Un prim criteriu este tamplaria propriu zisa. E deja un lucru cunoscut ca o tamplarie din PVC sau din aluminiu are in primul rand un rol termoizolant, asta fiind si primul criteriu pe care romanii se bazeaza atunci cand decid sa mearga in aceasta directie. Ea nu permite schimbul termic dintre interior si exterior si tocmai de asta este indicat sa aerisiti camera de cateva ori pe zi pentru a nu simti acea senzatie de sufocare sau de aer inchis. Cele mai avansate modele ale acestor tamplarii contin deja incorporate in camerele interioare spuma poliuretanica si o tija metalica atat pentru izolarea fonica (spuma poliuretanica) cat si pentru sustinerea unor ferestre de mai mari dimesiuni (tija metalica). Insa, pentru a izola fonic la adevaratul potential pe care il are, trebuie avuta mare grija la cum este instalata deoarece sunetul, cand devine poluare fonica, este pervers. Se strecoara prin cele mai mici fisuri, lufturi.
Atat cele din aluminiu cat si cele din PVC pot oferi o reducere cu pana la 48% a nivelului fonic extern daca sunt montate corespunzator. Asta inseamna ca de montaj trebuie sa se ocupe specialistii, care stiu sa lase cate 1.5cm distanta dintre profil si perete, se asigura ca geamul este perfect orizontal, ii monteaza elementele de prindere de perete si ulterior astupa spatiul gol cu spuma poliuretanica. O tehnologie mai noua si care izoleaza atat fonic cat si termic mult mai bine spatiul dintre cele doua elemente se prezinta sub forma unei benzi de burete comprimat, care odata montata in spatiul gol dintre tamplarie si perete se decomprima si asigura stabilitatea si fixarea geamului. Este o varianta mai scumpa dar rezultatul este unul net superior, creand o excelenta baza pentru finisajele ulterioare.
Al doilea criteriu este geamul propriu-zis si implicit numarul de foi si grosimea sticlei care contribuie la calitatea finala a ferestrei.
Se recomanda ferestrele cu geamuri cat mai groase, spre 50mm dar grupate de grosimi diferite, iar daca avem o priveliste pe care nu dorim sa o ratam atunci sunt adecvate niste geamuri mari, insa care au suprafata vitrata impartita in parti mai mici pentru a obtine totusi rezultatul dorit in materie de izolare fonica si termica. Cea mai noua generatie de termopane este geamul tripan, obtinut prin aceeasi modalitate ca si geamul termopan numai ca se folosesc trei foi de sticla despartite de doua baghete distantier umplute cu silicagel.
De obicei tripanele se incadreaza in clasa de izolare fonica 5 comparativ cu termopanele care ajung pana la 4.
Celelalte aspecte care contribuie la o buna izolare a spatiului in care ne petrecem timpul liber si in care locuim sunt desigur elementele de izolare fonica a peretilor, zidaria, rulourile care protejeaza atat de intemperii cat si de poluarea fonica, obloanele dar si jaluzelele special concepute in acest sens. Desigur ca cea mai avansata modalitate de izolare fonica e locatia casei, si pana la urma fiecare opteaza pentru solutia ideala pentru necesitatile sale. O casa situata langa o sosea cu trafic greu va avea alte nevoi de izolare decat una situata intr-o zona doar cu case pe un drum slab circulat. Atat parerile cat si sumele de bani alocate in aceasta directie sunt impartite dar nu trebuie sa uitati ca nu este o investitie pentru o perioada mica de timp ci va fi cel mai probabil pentru tot restul vietii dumneavoastra si economisirea de acum se va vedea in deficitul de performanta viitor. Daca insa ati facut deja o alegere de care nu sunteti deloc multumit, varianta cea mai la indemana ar fi schimbatul geamurilor si a baghetelor, evitand astfel sa faceti din nou un deranj si o cheltuiala mai mare si sa verificati daca finisajele care acopera zona cu spuma din jurul geamului sunt corect facute si nu au crapaturi. In mod normal nivelul deranjant al confortului fonic este de 60-65 Db pentru o camera de locuit. Pentru a ramane in aceasta zona, geamurile tripan va ajuta reducand zgomotele cu pana la 50Db daca e in varianta sticla fonoizolanta + fonoizolanta sub forma 66.2/20/44.2, fiind totodata si nivelul maxim pe izolare fonica pe care geamurile tripan o pot da. Pentru exemplificare a nivelului de intensitate al sunetelor la care suntem expusi si pentru a intelege de ce si de cata izolare fonica avem nevoie, va atasez mai jos un tabel.
Intensitatea (dB) | Exemplificare |
140 | Pragul dureros |
130 | Avion cu reactie in timpul decolarii |
120 | Motorul pornit al avionului cu reactie |
110 | Concert rock |
100 | Ciocan pneumatic/ zgomotul strazilor cu trafic intens, inclusiv trafic de camioane |
90 | Zgomot de strada |
80 | Zgomotul trenului |
70 | Aspirator |
50-60 | Zgomot intr-un birou aglomerat |
40 | Conversatie |
20 | Biblioteca |
10 | Sunetele naturii |
0 | Prag auditiv |
Intr-o zona intens circulata de masini necesitatea protejarii de poluarea fonica este vitala, mai ales daca somnul are de suferit si nu reusiti sa va odihniti. Asadar de la o intensitate de 100Db trebuie sa reduceti drastic nivelul de zgomot pentru a va readuce confortul pe care casa ar trebui sa v-o ofere. Din start, daca apelati la varianta geamurilor tripan in configuratia mai sus mentionata veti reduce la jumatate (cca. 50Db) zgomotul initial. Gradul de 65 Db, desi este considerat unul de confort fonic, daca aveti un somn sensibil tot nu va fi suficient, asadar, aici vin in ajutorul vostru accesoriile cum ar fi: obloanele, rulourile si jaluzelele care va mai pot reduce gradul de poluare cu inca vreo 15-20 Db ajungand la un total de cca 30Db, echivalentul zumzetului din biblioteca sau a unei conversatii.
De zgomote nu putem fugi si nici nu ne putem muta intr-un varf de deal unde sa ne trezim mereu cu zumzetul gazelor, fosnetul frunzelor si triluri de pasari, si in care sa ajungem doar cu telecabina. Insa daca a doua varianta va este posibila credeti-ma ca tot nu va fi destul ca de zgomotul avionului care trece deasupra casei nu poti scapa.
Insa noi, cei nascuti, crescuti la bloc, invatati cu sunetul sirenei in miez de noapte, cu latratul de caine sub geam si martorii indirecti ai certurilor conjugale ale vecinilor nu ne vom putea obisnui niciodata cu prea multa liniste. Asadar, ne aflam intr-un impas, solutia salvatoare venind de la Klador si ale lor tripane, tamplarii, obloane, jaluzele si rulouri.
Tot ce trebuie sa faci e sa intri pe site, sa il rasfoiesti din scoarta in scoarta si sa le ceri o oferta. Fii fara griji, nu te taxeaza pentru consultanta, pentru accesul la expertiza lor sau pentru montaj si transport. Daca ti-e mai usor cu telefonul sau pur si simplu vrei un raspuns cat mai repede ii poti suna direct si sa le ceri socoteala de ce nu au existat pe vremea cand ti-ai pus tu termopanele alea strambe si care nu ofera nici o izolare fonice si care te-au imbolnavit de nervi si ti-au dereglat somnul?
Dupa ce faci pasul asta “te paste linistea”. Sa nu spui ca nu te-am avertizat, iar daca iti va fi dor de zgomot poti mereu deschide geamul, apoi il inchizi, apoi iar il deschizi, si iar il inchizi, ca sa vezi cat de mult iti poate schimba viata un lucru facut bine si montat deasemenea. Te gandesti ca e intr-adevar o tehnologie care iti ajuta sanatatea dar si casa, care iti protejeaza familia si contribuie la bunastarea ei. O vezi, o simti, o ai mereu in casa si parca tot ti se pare de necrezut. Crede! Crede ca Trustul Klador are solutia ideala si personalizata nevoilor tale si crede ca intr-adevar investitia isi merita banii.
O seara placuta!
XOXO
de tinut minte informatiile! foarte utile!
mai ales pentru cei care trebuie sa se informeze bine inainte de a face o casa sau sa -si schimbe termopanele :), nu?