Unde plecam in concediu si cati dintre noi aleg sa ramana in tara, in ciuda raportului calitate/pret complet dezechilibrat? Alegem sa plecam in orice alte locuri care ne ofera conditii mai bune, peisaje mai frumoase si care ne fac sejurul mai placut in detrimentul explorarii spatiului care ne este cel mai aproape. Ajungem sa cunoastem alte tari mai bine decat o cunoastem pe-a noastra nu neaparat din ignoranta ci poate din falsele prezumtii ca nu prea avem ce vedea. Ajungem sa exploatam alte locuri insa cele care ne sunt cel mai aproape ne raman straine pentru ca agentiile de turism fie nu le promoveaza indeajuns fie preturile oferite nu sunt pe masura bugetului nostru. Chiar si asa, oriunde am ajunge, ghizii locali nu reusesc sa ne creeze mereu o imagine completa si adevarata a locului, informatiile fiind trecute prin prisma filtrului lor personal iar noi suntem redusi la a asculta si nu la a face, la a intelege si nu a experimenta, la a ne informa si nu a cunoaste. Descoperim cu stupoare ca nu ne-a imbogatit cu nimic experienta concediului ci dimpotriva, doar plecam mai informati si mai obositi, scop pe care il puteam atinge si acasa, stand in fata unui calculator si informandu-ne asupra unei destinatii, lucru care cu siguranta ar fi for mai comod si mai ieftin. Si atunci care ar fi solutia? Daca nu te multumesti in a fi un spectator ci vrei sa fii un participant, daca vrei sa inveti ceva despre tine si despre ceilalti, sa te redescoperi ca si parte a naturii si nu doar ocupant al ei, si daca vrei ca toate astea sa le obtii in cele mai credibile si autentice surse, atunci ecoturismul este pentru tine.
Un turism focalizat pe zonele naturale ale tarii, ce foloseste resursele materiale si umane locale si a carui scop este de a ne “dezveli” in fata ochilor intreaga frumusete naturala si nealterata a zonei. Un turism care, spre deosebire de celelalte forme ale sale, se axeaza pe experienta personala si directa a turistului cu natura in scopul constientizarii si educarii acestuia. Unghiurile de abordare sunt diferite, in functie de domeniul de interes al fiecaruia dintre noi iar instrumentele folosite pentru atingerea scopului final sunt si ele diferite, tocmai pentru ca drumul spre cunoastere sa se faca din placere, sa fie educativ si sa ne conduca pe drumul cunoasterii de sine in relatie cu natura care ne inconjoara. Asadar, in functie de programul ales putem sa practicam vaslitul cu o canotca, putem sa observam pasarile, sa devenim pescari sau sa parcurgem o frumoasa calatorie gastronomica ce are la baza pestele.
O subramura a ecoturismului o reprezinta pescaturismul. Acesta este dedicat tie, turistului, care iti doresti sa fii un participant si nu un martor al intregii plimbari cu lotca pe apa, alaturi de pescari autentici. Care iti doresti sa fii si un ajutor in bucatarie sau direct pe marginea apei alaturi de gospodinele maestre in pregatirea pestelui pe care tocmai l-ai pescuit, indrumat de profesionistii zonei.
Unde altundeva sa debuteze acest proiect, de altfel in premiera in Romania, daca nu printre “oamenii Deltei” la Mila 23, in mijlocul intregului ecosistem creat de cele 3 brate ale Dunarii, unde pestele reprezinta principala sursa de venit si de mancare si este totodata moneda de schimb si principala ocupatie.
Acest serviciu debuteaza odata cu cea de-a cincea editie a Festivalului RawmaniaFest (28-30 august) de la Tulcea. Toate programele de promovare a Deltei Dunarii sunt marca Asociatiei Ivan Patzaichin Mila-23, un om al Deltei, un pescar si totodata un canoist roman, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice si triplu laureat cu argint care se mandreste cu radacinile sale de lipovean.
Cu aceasta ocazie, cei de la Blogal Initiative ne-au intrebat ce mesaje sa contina tricourile pentru promovarea acestui nou serviciu si m-am gandit ca nimic nu cuprinde toate implicatiile conceptului mai bine decat un vechi proverb chinezesc : ” Da-i unui om un peste, si va fi satul o zi intreaga: invata-l sa pescuiasca si va si satul o viata intreaga”.
Imprimat frumos alb pe negru, cred ca filosoful Lao Tzu s-a gandit la pescaturism 🙂 cand l-a enuntat pentru prima data, evidentiind puterea cunoasterii de-a lungul vietii si cat de important este sa reusim sa invatam din experientele personale, sa nu ne complacem in a fi spectatorii propriei vieti ci sa invatam cum sa fim un participant activ si independent.
Daca inca nu ati descoperit gustul unui bors de peste autentic sau nu ati trait experienta unei zile la pescuit sau a unei plimbari intr-o lotca prin apa impodobita cu nuferi atunci ar fi cazul sa va luati weekendul liber si sa va imbogatiti atat personal cat si spiritual cu experiente autentice marca Delta Dunarii.
Va urez “fir intins!” si deschideti-va mintea si sufletul pentru a va largi orizonturile culturale si gastronomice.
O zi frumoasa!
XOXO