(P)O satira intr-un tabloid

Constat ca traiesc intr-o alta realitate decat a altora si asa e si normal, e realitatea mea, imi permit sa fiu subiectiva si selectiva cu ce doresc sau nu sa o imbogatesc. Prefer sa ma inconjor de oameni care ma accepta asa cum sunt dar care ma provoaca si nu ma lasa sa ma plafonez, care nu doresc sa ma schimbe ci doar sa imi indrepte pasii catre ceva ce ar fi bine pentru mine si sa ma lase sa decid singura daca apuc sau nu acel drum. Prefer sa nu ma impovarez cu problemele necunoscutilor pentru ca ma afecteaza, empatizez cu ei, si de cat sa fac asta, prefer sa o fac cu persoanele dragi, unde problemele lor nu sunt o povara ci o modalitate de a-i ajuta.

Prefer sa ascult muzica sau sa vad un film bun daca asta ma scapa de dramele vedetelor inchipuite de la TV, insa nu reusesc mereu. Inevitabil mai aterizeaza vreo soacra pe la mine care se face proprietara pe telecomanda si ma pune in tema cu viata amoroasa a vreunui manelist, cine pe cine a mai inselat, cine cui i-a mai gasit nora si care e parerea ei despre asta. Astfel constat ca nu doar televiziunile s-au imbogatit pe seama curiosilor fara viata sociala sau fara ocupatie, dar si ziarele, sau mai bine zis tabloidele.

Tabloidul a luat nastere din dorinta omului de a sti ce face capra vecinului, ce mananca, cum o mulge, de ce e mai frumoasa si de ce are laptele mai bun. Sarac sau bogat, situatia nu se schimba, numai ca obiectul de interes nu mai e capra ci e prietena, iubita, sotia, amanta/amantele, banii, anii de puscarie, divorturile si cine reuseste sa isi etaleze cat mai amplu averea in public, pe langa tricourile roz si burtile pline de shaworma. Desi curiozitatea e in firea omului, uneori e mai bine sa nu stii ce face altul si sa iti cauti alte modele de urmat in viata, de preferat unele care nu apar in tabloidele de scandal.

Tind sa cred ca e un fenomen national, ca reusim sa tabloidizam totul si sa uitam de unele virtuti esentiale naturii noastre omenesti. Solutia? Combatem nationalul cu national si satira cu satira prin anunturi ziare nationale. Nu e nici pe departe la fel de greu ca recuperarea unora dintre aceste virtuti insa poate printre satira, ironie si barfa, unii vor reactiona la samburele de adevar continut atunci cand il vor citi. Primul pas e sa iit lasi imaginatia sa se imprieteneasca cu ironia si sa aduca in hora si acele frustari/refulari/nemultumiri adunate in colt de creier de-a lungul anilor si sa tehnoredactezi un anunt. disparitie

Nu e nevoie sa bifezi toate casutele, fii sigur ca un tabloid e mereu citit din scoarta in scoarta. Al doilea pas e recapitulezi ce ai scris si sa faci modificarile de rigoare daca este cazul si ulterior sa inchei toata afacerea cu o  lasarea datelor pentru intocmirea facturii si efectuarea platii. recapNimic mai simplu nu? Poate ca o publicare anunturi in ziar national nu te va scapa de realitatea tabloidizata dar macar asa nemultumirile tale ajung sa fie citite, fie ele si sub forma de satira.

O seara placuta!

XOXO

This entry was posted in diverse.

Leave a Reply