(P) Cum sa citezi public pe cineva

In anumite momente din viata te confrunti cu diferite situatii care nu pot fi rezolvate pe care amiabila si decizi sa actionezi in instanta ca sa iti acoperi partial prejudiciul cauzat din cauza situatiei nefericite. De multe ori insa “paratul”, adica persoana care v-a produs acel prejudiciu, fizic sau moral, nu are domiciliul cunoscut si indiferent pe ce cai ati incercat sa il aflati pentru a-l instiinta ca este actionat in instanta, pur si simplu nu ati reusit. Sistemul legislativ actual si procedurile prin care acesta se aplica nu permite actionarea unei persoane in instanta fara a i se aduce la cunostinta acest lucru pentru a-si exercita dreptul garantat de a se apara. In cazuri exceptionale, insa,  cand reclamantul nu cunoaste si nici nu are posibilitatea sa afle adresa la care paratul poate fi gasit (aceste doua conditii sunt cumulative), se accepta citarea lui publica.

Citarea prin anunturi la mica publicitate intr-un ziar de circulatie nationala se face conform art 95 din Codul de Procedura Civila. Este permis reclamantului  ca inainte cu 15 zile de la primul termen de judecata sa citeze public paratul iar pagina din ziar sa o depuna la dosarul cazului. Citarea prin publicitate se face afisandu-se citatia la usa instantei. Citatia se publica si in Monitorul Oficial al Romaniei sau intr-un ziar mai raspandit (cum ar fi Ziarul Adevarul), in cazurile in care presedintele tribunalului sau completului de judecata apreciaza ca o asemenea masura este necesara.

Cea mai cunoscuta cale pentru a publica o citatie in ziarul Adevarul este sa urmezi 3 pasi simpli, care vor creiona dorintele tale in materie de text, aparitii, optiuni de publicare, confirmare a pretului si completarea ultimelor rublici cu datele personale pentru emiterea facturii.

Primul pas pentru publicare anunt citatie ziarul Adevarul este sa intrati pe site si sa selectati tipul anuntului ca fiind “Citatii”.

citatii 1Ulterior completati textul anuntului, acest lucru presupune practic copierea continutului citatiei fizice deja emise de Judecatorie, asa ca implica doar putina tehnoredactare. Cum unui anunt i se pot atasa zeci de formatari, design-uri si optiuni,  urmatoarele casute implica bifarea optiunilor de aparitie a anuntului d-voastra pornind de la publicarea pe bloguri, atasarea unei poze sau incadrarea textului intr-un chenar.

optiuni citatiiDupa ce ati pus bifele de rigoare, sau nu, urmeaza sa selectati datele de aparitie a acestei citatii, daca aveti preferinte in acest sens sau doar selectati un numar dorit de aparitii consecutive. De dragul artei am pus o singura aparitie din momentul dovezii platii.

aparitii citatiiUrmatorul pas, adica cel de-al doilea, va face o recapitulare pentru anunt citatii Adevarul, iar daca nu mai aveti nimic de modificat inseamna ca acceptati pretul calculat pentru anunt si veti proceda in completarea datelor personale in vederea emiterii facturii. Acesta este ultimul pas pe care il veti parcurge online.text cittaie pasul 2

Sper sa nu fiti vreodata pusi in situatia de a cita public pe cineva si pana la actionarea in instanta fiti siguri ca ati epuizat toate modalitatile de rezolvare al conflictului pe cale amiabila sau pe calea medierii.

O zi placuta!

XOXO

Faci un comentariu sau dai un răspuns?