Relatia deschisa cu mama mea mi-a fost intotdeauna de folos. Datorita mamei mele, am inteles de mica modificarile prin care trece corpul meu si am mers regulat la controlul ginecologic. Cu toate acestea, viata nu a fost lipsita de surprize mai putin placute, cum ar fi anomalii ale testului Papanicolau, verificate printr-o colposcopie.
Am facut primul test Babes – Papanicolau cand aveam 22 de ani si de atunci il realizez o data la 2 ani, dupa cum mi-a recomandat medicul. Doar ca la ultimul test realizat, rezultatele aratau existenta unor anomalii. Am fost mereu sanatoasa, tocmai pentru ca am avut mare grija de sanatatea mea, si normal ca aceste rezultate au venit ca o surpriza pentru mine si m-au nelinistit.
Stiam ca rezultatele anormale ale testului nu inseamna cancer, asa ca am discutat cu ginecologul meu care sunt pasii urmatori. Medicul ginecolog mi-a spus ca aceste anomalii atrag atentia asupra unei mici probleme a colului uterin ce trebuie tratata. Asadar, m-a programat pentru o colposcopie care ajuta ginecologul sa identifice exact problema.
Obisnuita sa intreb ce am voie si ce nu am voie sa fac inainte de investigatiile ginecologice, medicul mi-a notat ca pentru a realiza in conditii normale o colposcopie:
-
Sunt interzise contactul sexual, dusurile vaginale, tampoanele interne sau creme vaginale cu 2 zile inainte;
-
Trebuie sa nu fii la menstruatie, asa ca e mai bine sa mergi la control la 4 zile de la oprirea sangerarii;
-
Mi-a recomandat un antialgic cu 30-60 de minute inainte de investigatie, iar golirea intestinului si a vezicii urinare pot ajuta la diminuarea disconfortului;
-
M-a intrebat daca sufar de alergii si daca am luat medicamente in ultima perioada.
Am respectat tot ce mi-a recomandat doctorul si m-am dus la clinica in ziua programata. Medicul ginecolog a fost foarte delicat. Ma temusem de durere, desi mi-a dat de inteles ca nu doare inca de la programare. In timpul colposcopiei, medicul departeaza usor peretii vaginali cu speculul, iar colposcopul este apropriat la 30 de cm de vagin, fara sa fie introdus. Nu am simtit nici o durere nici atunci cand a preluat tesut de pe col pentru analizele la microscop.
In urma acestei colposcopii, medicul ginecolog a descoperit o rana care daca ar fi ramas netratata, putea sa duca la complicatii grave. Analizele la microscop au aratat ca nu exista un motiv de ingrijorare, astfel ca am scapat doar cu un tratament si o programare prin care medicul sa verifice daca totul este sub control.
Complicatii? Nimeni nu vrea sa auda de ele, dar problemele pot aparea si la oamenii care au grija de sanatatea lor. Chiar si mie, invatata sa merg regulat la ginecolog. Chiar si femeilor care stiu ca sunt perfect sanatoase. Eu nu am avut nici un simptom, dar iata ca problemele exista, chiar daca nu le vedem sau nu le simtim. Le spun mereu prietenelor mele: singura cale de a evita complicatiile e mersul regulat la medic si de fiecare data cand apare ceva in neregula.
Maria P., 29 de ani