Tigara si IT = tigara electronica

Se zice ca atunci cand vrei sa te lasi de fumat cel mai greu e sa renunti la dependenta fizica nu la cea chimica. Aici ma refer la acele momente “goale” pe care le completam cu o tigara: in asteptarea cuiva care intarzie, atunci cand iesi cu prietenii, atunci cand vrei sa te integrezi intr-un grup de fumatori si singura cale de a socializa cu ei e sa iesi la o pauza de tigara. De multe ori pauza de tigara poate sparge gheata intr-o discutie, poate pune bazele unor noi discutii sau poate crea prilejul ideal de a le incheia pe cele vechi. Fara doar si poate pauzele de tigara au fost facute pentru relaxare, pentru a acompania cafeaua proaspat rasnita si pentru a-ti incepe cu dreptul ziua. Insa doar atat?

tigaraDaca e sa privim partile economice ale fumatului si faptul ca accizele sunt intr-o continua crestere, constatam ca o mare parte renunta la fumat tocmai din cauza ca la final de luna pur si simplu nu isi mai pot permite costurile. Un fumator inrait fumeaza in medie un pachet pe zi, la un pret mediu de 15 lei/pachetul, la final de luna cumparand boala cu 450 lei din banii proprii. Desigur, pentru aceasta categorie renuntarea la fumat nu este o alternativa, asadar in lipsa fondurilor unii din ei se decid sa incurajeze contrabanda de tigari. Platesc mai putin dar, cheltuie mai mult pentru ca ele se consuma mai repede, au substante mai toxice si te imbolnavesc mai repede si mai grav, asta ca sa nu mai mentionam ca de fiecare data cand cumparam un pachet de tigari de contrabanda ne supunem si anumitor riscuri legale. Varianta cea mai sigura, din punct de vedere al sanatatii, al bugetului, al corelarii ticului nervos de a tine ceva intre degete si de a inhala un fum cu sanatatea o reprezinta tigara electronica. E drept, nu e gustul ala de Marlboro Lights care ti-a marcat anii de studentie dar nici efectele nu sunt aceleasi: dinti mai albi, fara tusea fumatorului, fara miros de tigara impregnat in toate celulele, fara risc crescut de cancer, fara piele imbatranita si fara a fi izgonit din locurile publice. O tigara electronica buna are mai mult un rol psihologic, acel tic ce te face sa te simti complet sau interesant, acea stare de relaxare care ti-o induce sunt  beneficiile pe care le vei resimti imediat, insa cu restul de arome ramane sa te obisnuiesti si sa alegi ceva cat mai apropiat de gusturile tale.

Nu uita: dependenta chimica in cazul fumatului  trece in doar cateva ore, creierul e cel care trebuie “dresat”, dependenta psihica fiind mai greu de stapanit. Tigara electronica ofera aceasta alternativa prin devierea dependentei psihice de la tigara clasica si inlocuirea ei cu una electronica, atat in forma cat si in intrebuintare, insa cu mai multe beneficii asupra sanatatii.

O seara frumoasa!

XOXO

Leave a Reply