Fapte inedite din istoria bateriilor

Imaginati-va o lume in care tot ce se bazeaza pe electricitate trebuie sa fie conectat la o priza: lanterne, aparate auditive, telefoane si alte gadget-uri portabile etc. Nu-i asa ca ar fi nu doar complicat, dar si ciudat in acelasi timp? Cum ar fi ca masina sa nu porneasca la simpla intoarcere a cheii in contact? Din fericire, exista baterii stationare capabile sa alimenteze diferite sisteme in cazul intreruperii curentului electric, cu aplicatii intr-o multitudine de domenii (medical-aparatura si echipamente medicale; instalatii de iluminare si semnalizare; control al traficului; jucarii electrice s.a.m.d.).

In vreme ce au fost create diferite tipuri de baterii, precum baterii pentru camioane si tractoare, baterii pentru motociclete, de tractiune si semi-tractiune, conceptul care sta la baza functionarii lor este practic acelasi, presupunand o reactie care da nastere energiei electrice. Reactia electro-chimica a fost descoperita intaia oara de catre fizicianul italian, Alessandro Volta. De atunci si pana acum, savantii au gandit si proiectat baterii ingenioase, experimentand cu materiale variate, si creand design-uri, forme si marimi diverse.

Dar bateriile, intr-o forma rudimentara, exista probabil de mai multa vreme decat v-ati putea imagina. In 1938, arheologul Wilhelm Konig a gasit niste vase de lut deosebite, facand sapaturi in Khujut Rabu, chiar in apropiere de Baghdad, Irak. In interior, acestea contineau o tija de fier incastrata in cupru si care data aproximativ din anul 200 i.Hr. Teste succesive au aratat ca vasele respective au fost candva umplute cu o substanta acida precum vin sau otet, fapt care l-a facut pe Konig sa creada ca el ear fi putut fi un fel de baterii antice. De la aceasta descoperire, cercetatorii au realizat si dezvoltat replici ale vaselor care sunt capabile sa produca o sarcina electrica!

Istoria “bateriilor din Bagdad” nu inseamna altceva decat ca inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost interesati si tentati sa dezvolte strategii pentru a imbunatati traiul de zi cu zi. Cert este ca astazi, noi nu putem sa concepem viata in lipsa bateriilor.

O zi frumoasa!

XOXO

Lasă un răspuns