Viata ta fara baterii

Acum probabil citesti acest articol de pe laptopul pe care il tii in brate, relaxata, rasfoiesti o pagina, alta, mai dai un scroll pe facebook, mai faci niste shopping online sau mai stai la chat. Apoi te muti in bucatarie si iti vezi filmul preferat online tot pe laptop in timp ce iti faci o gustare sau niste clatite cu nutella “dietetica” 🙂 .

Gandeste-te ca toate acestea nu ar fi posibile daca laptopul tau nu ar avea o baterie, la fel e si in cazul telefoanelor mobile sau cordless, iar libertatea de miscare ti-ar fi cu mult ingradita daca masina ta ar trebui sa stea in priza si nu ar avea baterie. Ce-i drept, bateriile sunt de mult feluri, cu multe intrebuintari, cu diferite tehnologii insa realitatea este ca fara baterii viata noastra ar fi destul de stationara. Chiar daca initial te gandesti la bateriile de la telecomanda si cum te-ai complace sa  stai in pat si sa vezi reclamele pe de-a-ntregul decat sa te ridici si sa schimbi canalul, sau la smartphone-ul a carui cei mai mari dusmani sunt lipsa semnalului, lipsa bateriei sau lipsa wireless-ului, bateriile sunt acolo unde nu le dai mereu importanta pana cand nu le mai ai 🙂 . baterie agm

Nu-i asa ca problema asta a bateriilor parca e mai de actualitate iarna? Cand gerul iti tranteste in fata faptul ca ai nevoie si de o baterie noua nu doar de carburant si ulei rezistent pana la -30 grade Celsius parca bateria revine in centrul tau de interes. Oare cum de ti-a scapat pana acum? Nu stiai ca masina are nevoie si de baterie nu doar de braduti parfumati si polish? Problemele tale ar putea lua sfarsit in doua moduri: fie iti cumperi din nou o baterie cu acid, la fel de rezistenta timp de vreo 2 ierni ca si cea veche, fie iti iei o baterie noua care sa iti asigure pornirea vehiculului de pana la 350.000 de ori, probabil suficiente sa depaseasca durata de viata a autovehiculului. Cu o enduranta si o rezistenta mai mare decat bateriile cu acid, noua tehnologie AGM a bateriilor venita din domeniul militar ridica rolul unei baterii la un alt nivel oferind un intreg set de noi avantaje:

  • acidul este incorporat in “glass mats” adica niste saltelute de fibra saturate cu electrolit de aceea nu “curge” chiar daca este crapata.
  • din cauza ca nu contine lichid nu este afectata fizic de inghet cu toate ca tensiunea la borne va fi zero.
  • are o rezistenta interna foarte mica de aceea se autodescarca foarte lent si nu se incalzeste chiar daca este incarcata rapid sau este descarcata fortat.
  • nu emite gaze deoarece oxigenul si hidrogenul se recombina in interiorul bateriei in proportie de pana la 99%.
  • placile au o grosime mai mare si sunt fixate mai rigid astfel bateria este mai rezistenta la socuri si vibratii.

Poate cu asa baterii agm nu le mai ia iarna prin surprindere nici pe autoritati 🙂

O seara frumoasa!

XOXO

One comment

Lasă un răspuns