Helicobacter pylori: bacteria care ne creeaza probleme

Este foarte important sa cunoastem cat mai multe despre bacteriile foarte raspandite din secolul nostru. Aceste bacterii ne influenteaza mai mult sau mai putin viata de zi cu zi. Astfel, acest articol il voi dedica bacteriei care ne creeaza probleme serioase cu stomacul. Aceasta bacterie poarta numele de helicobacter pylori. Numele vine de la forma de helix pe care o poseda si originea ei, la nivelul pylorului, fiind portiunea terminala a stomacului ce se continua cu duodenul.
Helicobacter  reprezinta una din cele mai raspandite bacterii din lume la ora actuala. Cel putin unul din prietenii sau rudele tale poseda si ei aceasta bacterie. Ea este responsabila de durerile puternice de stomac, de gastrite (acute sau cronice), ulcere, reflux gastro-esofagian si lista poate continua. Helicobacter reprezinta o bacterie extrem de rezistenta, aceasta rezistenta si-a creat-o prin supravietuirea intr-un mediu foarte acid, cum este stomacul. Pirozis-ul, adica arsura de la nivelul stomacului i se datoreaza in principal tot helicobacterului.  70-80% din cancerele stomacale sunt initiate de aceasta bacterie.helicobacter
Cum se transmite?
Ei bine, aceasta bacterie se transmite extrem de usor, de la persoana la persoana prin intermediul salivei, tusei si a stranutului. Fructele si legumele nespalate sunt cel mai eficace mod de a transmite h pylori.
Cum rezista la nivel stomacal?
Ea secreta o enzima ce creeaza un mediu de protectie in jurul ei, astfel formand o pelicula impotriva HCl (acidului clorhidric).
Cum aflu daca am aceasta bacterie?
Analiza de sange reprezinta cea mai folosita metoda de diagnostic si cea mai facila.  Daca ai prezent h pylori in stomac, atunci la analizele de sange vei avea prezenti anticorpi anti helicobacter pylori, iar rezultatul testului va fi pozitiv. Cele mai multe laboratoare de analize folosesc in diagnosticul prezentei sau absentei un procent, care iti va spune cat de multi anticorpi ti-a produs corpul impotriva acestei bacterii. Cu cat procentul este mai mare, cu atat si bacteria este mai rezistenta si mai greu de tratat.
O alta metoda folosita este reprezentata de endoscopie.
Endoscopia este o metoda mai rar folosita datorita disconfortului creat pacientului, dar si mult mai eficienta in diagnosticul h pylori. Endoscopia se bazeaza pe prelevarea de biopsie, adica o proba de tesut din stomac, si analizarea la nivel microscopic. Pe langa aceste doua metode, mai exista si analiza materiilor fecale, care se face tot in laboratoarele de analize medicale.
Cum se manifesta aceasta bacterie?
Helicobacter pylori este o bacterie simptomatica in comparatie cu bolile cu transmitere sexuala ce sunt asimptomatice. Fiind o bacterie simptomatica, iti poti da seama cu usurinta de prezenta ei. Simptomele reprezinta un prim pas al diagnosticului, ce va fi confirmat de metodele enumerate mai sus. De departe cel mai des simptom este reprezentat de durerea puternica din stomac. Aceasta durere se accentueaza dimineata, dar si in timpul somnului. Un al doilea simptom frecvent intalnit este reprezentat de arsura de la nivelul stomacului, numita si pirozis. Greata si senzatia de balonare intaresc simptomele de mai sus.
Ce tratamente sunt utilizate pentru aceasta bacterie?
Antibioticul reprezinta cel mai folosit tratament pentru helicobacterioza. Fiind foarte rezistenta, aceasta bacterie are nevoie de o combinatie de minim 2 antibiotice. Astfel, medicii prescriu diverse scheme in combinatii de 2 sau 3 antibiotice. Din pacate, antibioticele au si parti negative.  O prima parte negativa este ca organismul a inceput sa creeze rezistenta asupra actiunii acestor antibiotice. Concret, majoritatea antibioticelor nu mai sunt eficiente. Antibiograma este extrem de necesara in aceste cazuri, deoarece arata clar care antibiotice sunt sau nu eficiente in tratarea helicobacterului.  O a doua parte negativa a antibioticelor este distrugerea florei bacteriene de la nivelul intestinului si afectarea ficatului prin metabolizarea intensa a lor.
Reguli importante in caz ca prezinti helicobacter:
Este recomandat sa eviti mirodeniile si condimentele iuti sau foarte puternice. Fumatul, bauturile alcoolice si cele carbogazoase trebuiesc si ele excluse din alimentatie. Alimentele afumate trebuiesc excluse intrucat compusii de fum din compozitia lor au tendinta de a creste acidul gastric. Pe parcursul tratamentului este necesar sa eviti stresul. Este bine cunoscut faptul ca stresul creste productia de acid gastric. Trebuiesc excluse branzeturile fermentate, sarate si prajelile. Se impune o hidratare pe toata durata tratamentului, hidratarea avand rolul de a creste stratul de mucus de la nivelul stomacului.
Sper ca aceste informatii sa iti fi imbogatit cunostintele referitoare la aceasta bacterie si sa acordati o importanta mai mare sanatatii voastre!

O zi frumoasa si … sanatoasa!

XOXO

This entry was posted in Diverse.

2 comments

    • paola says:

      Nu cred ca nu o baga in seama ci doar nu stiu cum sa o trateze 🙁 spre nefericirea celor care o au.

Leave a Reply