Cum poate deveni fumatul mai sanatos si mai ieftin?

Atunci cand intr-un final ziua de maine devine ziua de azi in initiativa ta de a te lasa de fumat stii ca ai pus deja prima piatra la temelia sanatatii tale viitoare. Ce-i drept, tigarile te-au calmat in momentele in care erai nervos sau stresat si ti-au oferit inspiratie  in acele cateva minute pe care le petreceai in compania lor prin faptul ca iti eliberau mintea ca sa vezi totul in perspectiva. Au avut totodata si un rol digestiv, ca doar carui fumator nu ii place sa “serveasca” putina nicotina dupa ce tocmai s-a ospatat la o masa indestulata, iar cel mai bun prieten al cafelei nu e zaharul sau laptele ci chiar tigara care o completeaza. Tigarile ti-au oferit buna dispozitie, un charm si o eleganta aparte sau pur si simplu fac parte din imaginea pe care vrei sa o afisezi. Cu toate acestea, tigarile iti ofera si muuuulta boala.

E plictisitor pentru un fumator sa citeasca inca o data statisticile despre numarul de morti sau bolnavi de cancer in urma fumatului, tocmai de asta nu voi avea aceasta abordare in acest articol, las aceasta strategia de “insanatosire” a populatiei in baza altora. Ca si fumator ti-e deajuns sa ti se aduca aminte de riscuri la fiecare imagine de pe pachetul de tigari cumparat, la fiecare banner cu “Fumatul ucide” si la fiecare noua lege anti-fumat care te obliga sa combini fumul de tigara cu viscolul sau ploaia de-afara.

In cadru legal sau nu, politizat sau nu, fumatul este pana la urma un viciu nu doar personal ci chiar colectiv daca e sa luam in calcul ca aceia dintre noi care avem un prieten fumator, fumam si noi involuntar pe langa el, toleram viciul pentru ca primeaza personalitatea nu neaparat ca am fi de acord cu el. E greu sa te lasi din prima de tigari, de dependenta nu neaparat chimica cu care te atrag dar mai mult de cea psihica, oferindu-ti o alternativa interesanta atunci cand astepti, cand te gandesti, cand te relaxezi. Tocmai de asta cei care au dificultati in a se lasa  de fumat sau pur si simplu sunt constienti de riscuri  insa nu e ceva la care doresc sa renunte, s-a inventat tigara electronica.tigara electronica

Tigara electronica se considera a fi mai sanatoasa decat fumatul tigarilor clasice, si, chiar este in proportie de 95%. Desi e o aparitie mai noua pe piata, studii legate de efectele ei pe termen lung nu exista, insa cele care au fost facute pana acum au o durata de cativa ani. Ele nu  evidentiaza nicio alterare a ADN-ului, adica acel aspect care duce in timp la bolile canceroase si chiar ar putea fi incluse in lista celor compensate si putand fi prescrise de medicul de familie daca un pacient doreste sa se lase de fumat si apeleaza la ajutorul medicului de familie. Asadar, daca pana acum o tigara electronica era considerata o fitza, de acum, incet incet, ea va reprezenta o cale de mijloc a celor care nu doresc sa renunte chiar la toata placerea fumatului dar care vor sa fie la adapost de riscurile fumatului clasic. Daca e sa vorbim despre costurile lor, afla ca tigarile electronice au un pret mai mare decat tigarile clasice insa vin la pachet cu vreo 95% mai multa sanatate, iar daca e sa o luam si “contabiliceste”, afla ca e o investitie usor de amortizat si care are costuri mici de intretinere, acestea fiind de regula consumabilele.

Asadar, ia-ti o portie “sanatoasa” de fum!

2 comments

  1. cristina dragomir says:

    Eu sunt foarte fericita ca sotul meu a reusit sa se lase de fumat dar, din cate am citit si eu, e clar ca oricum este mai sanatos sa fumezi o tigare electronica in locul uneia clasice.

Leave a Reply