Am un ten sensibil, sau cel putin asa este el acum: sensibilizat si bruscat dupa ani in sir in care am ales produse pentru ceea ce promiteau indiferent ca erau sau nu pentru tenul meu. Blogosfera a jucat un rol important in “educarea” mea in acest sens dar mai mult decat atat un rol definitoriu l-a avut prietena mea, beauty blogger, Claudia’s Choice si vreau sa ii multumesc pentru ca fiecare pas m-a adus mai aproape de produsele perfecte tenului meu in acest moment.
Rutina de ingrijire a unui ten sensibil este si ea “sensibila”. Asadar, daca inainte imi placea scrubbul hard core, am dedus ca nu nu imi mai face bine si am recurs la peelingul chimic cu acizi (AHA, BHA). Primul meu peeling chimic era de la DermaE, cumparat de pe Iherb, cu mari asteptari si cu mai mari pretentii dupa ce citisem pe bloguri de beauty cat de bun este si cat de comod de aplicat noaptea. Experienta mea s-a dovedit a fi insa alta, dupa vreo 3 saptamani de aplicari, de maxim 2 ori pe saptamana, tenul meu era mai iritat iar eu mai frustrata concluzionand eronat ca e un produs de 2 bani. Nimic mai fals, doar ca tenul sensibil nu suporta acizii. Adica scrubb-ul iese din discutie, peelingul cu AHA si el si credeam ca acolo se termina toate, pana cand am descoperit in gama de produse dedicate tenului sensibil a celor de la Ziaja un produs de peeling cu enzime.
Sensitive skin enzyme peeling Ziaja este un produs care ajuta persoanele cu tenul sensibil sa reuseasca sa indeparteze celulele moarte de la suprafata pielii pentru a facilita absorbtia celorlalte produse de ingrijire folosite. In cazul tenului sensibil se recomanda folosirea peelingului enzimatic o data pe saptamana dar numai urmat de o crema intens hidratanta. Efectele unui astfel de peeling sunt asemanatoare celui cu acizi doar ca nu am avut reactii adverse in urma folosirii lui. Peelingul enzimatic induce exfolierea controlata a stratului superficial al epidermului care este de multe ori format din celule moarte lasand in urma o piele mai luminoasa si mai fina. Peelingurile sunt de mai multe feluri si sunt indicate in multe afectiuni ale tenului printre care si accneea, fotoimbatranirea, hiperpigmetarea, ridurile si liniile fine.
Tenul sensibil nu suporta parfumurile de niciun fel iar de regula trebuie sa tinem cont ca atunci cand alegem un produs sa aiba cat mai putine ingrediente (pana la 10), rezultand astfel un grad mai mic de a cauza alergii sau reactii adverse. In cazul peelingului enzimatic de la Ziaja sunt 16 ingrediente, unele foarte bune si altele foarte nesanatoase.
Stim ca parabenii ar fi nocivi, unii dintre ei chiar sunt, insa printre componentele acestui produs se regasesc cele mai populare si mai “sanatoase” variante ale lor. Ele au rol de a stabiliza intregul compus (emulsia) si de a nu permite alterarea sau instalarea anumitor bacterii nocive in interiorul flaconului. Aici putem include urmatoarele: propylene glycol– alcool organic cu rolul de a absorbi apa si de a pastra umiditatea in cosmetice, carbomer – stabilizator emulsie , poate absorbi si retine apa, umflandu-se pana la 1000 de ori volumul sau atunci cand este imprastiat in apa, glyceryl caprylate – inmoaie si catifeleaza pielea, are un profil excelent de eficacitate impotriva bacteriilor si a drojdiilor si, ca atare, este un conservant reusit de ingrijire a pielii, methylparaben si ethylparaben – protejeaza cosmeticele si produsele de ingrijire personala prin prevenirea sau intarzierea fermentarii si alterarii lor, diazolidinyl urea – cu aceleasi scop ca si cele dinainte, insa ce ma ingrijoreaza este ca acesta e rezultat in urma reactiei dintre formaldehida (cuniscuta printre cauzele care pot provoca la un moment dat cancer) si alantoina. Se permite folosirea acestui ingredient in cosmetice in concentratii de pana la 0.5%.
Ingredientele de ingrijire a pielii sunt numeroase si de “buna calitate”, dedicate pielii sensibile, cu scopul de a preveni si ingriji eventualele iritatii: water (apa), glycerin, polysorbate20 – poate fi folosit si ca aditiv alimentar indirect si ca emolient oftamologic, papain– agent de conditionare, dizolva celulele moarte de la suprafata pielii si impuritatile care blocheaza porii, stimuleaza regenerarea pielii, fiind totodata si substanta activa a cestui produs, ricinus communis seed oil (castor) – emolient, allantoin – ajuta la vindecarea ranilor si iritatiilor pielii si stimuleaza cresterea/regenerarea de tesut nou, antiinflamator, antialergic, panthenol – are rol de lubrifiant, lasand pielea moale si catifelata beneficiaza de proprietati antiinflamatoare, procesat in B5, laminaria ochroleuca extract – numele latin pentru o specie de alge, de asemenea, cunoscuta sub numele de alge marine brune (aplicat local, ajuta la reducerea inflamatiei si, la fel ca toate formele de alge marine, are unele proprietati de pastrare a umiditatii datorita continutului de steroli), caprylic/ capric triglyceride – rol de prevenire a deshidratarii pielii, derivat din ulei de nuca de cocos, glycyrrhiza glabra(licorice) root extract – extract de lemn dulce, folosit ca un inalbitor, antioxidant, anti-inflamatorii si crema hidratanta.
Un ingredient care mie nu imi place, cel din urma, in cantitate mica dar si cel mai nociv este hidroxidul de sodiu, sinonim cu soda caustica. Are ca functie regulator de aciditate si este preparat sin sare naturala, fiind folosit in decojirea industriala a fructelor, in innegrirea maslinelor si in producerea caramelului. In Codex Alimentarius are denumirea de E524 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
Referitor la partea estetica si de usurinta in aplicare, acest produs este foarte usor de folosit si de manuit. Forma recipientului si faptul ca sta sprijinit pe capac iti ofera siguranta ca nu ai cum sa il lasi din greseala desfacut ca sa faci loc eventualelor bacterii care atenteaza la un peeling enzimatic :). Nuanta albicioasa opaca si consistenta perfecta sunt ideale pentru o aplicare eficienta si ulterior o clatire fara probleme. Produsul este special destinat pielii sensibile si nu contine silicon, uleiuri minerale si parfum (decat acele ingrediente care au rol de a masca anumite mirosuri sau au dublu rol, printre care si de parfum). Cantitatea de 60ml ajunge mult timp daca aplicati, asa cum este recomandat, o data pe saptamana produsul in strat generos pe fata, asteptand 10-15 minute dupa care sa clatiti cu apa din abudenta. Costa cam 22 de lei si este importat si comercializat in Romania de cei de la Face Bucharest.
Experienta personala cu acest produs este una foarte buna comparativ cu alte peelinguri incercate: nu usuca pielea, nu o irita, nu ustura si nici nu ai senzatia de piele care strange dupa ce il clatesti. Il recomand totusi a se folosi impreuna cu o crema de hidratare pe care sa o aplicati dupa ce clatiti peelingul. E un produs bun, singurul de pana acum la care tenul meu nu a ripostat, e delicat dar eficient si il recomand cu mare drag daca sunteti in cautarea unui astfel de produs si aveti acelasi tip de ten sensibil cum este si al meu.
Ati incercat produsele celor de la Ziaja? Puteti citi inca un review al unui produs Ziaja, de data aceasta din categoria produselor destinate bebelusilor aici.
O zi placuta!
XOXO
Produse bune are ZIAJA
Cred ca nici fabricantii nu sunt in stare sa dea asemenea explicatii, informatii… Bravo
Multumesc ;*