Primul job conteaza?

Se zice ca primul conteaza, si aici te gandesti deja la primul sarut, prima noapte de dragoste, prima iubire dar nimeni nu s-ar gandi cat de mult te schimba primul job. De multe ori primul job este si primul pas catre putina independenta financiara, chiar daca parintii se tem ca nu economisesti destul, ca nu il iei destul in serios, ca iti cumperi lucruri cam scumpe si deja se gandesc ce perspective de evolutie ai de pe postul pe care te-ai incadrat. De multe ori primul job este si prima dezamagire, prima confruntare cu sinele tau burdusit de teorie si de o conceptie idealizata ca vei fi apreciat pentru cunostintele tale teoretice si de cat de intuitiv esti in a prinde pokemonii din centru.

dream job

Realitatea e insa undeva la mijloc: intre supraidealizarea ta si subestimarea capacitatilor tale de catre cei din jur. Uneori ii vei putea surprinde sau te vei ridica la nivelul asteptarilor, alteori insa fara sa vrei vei dezamagi prin lipsa de experienta in mediile profesionale si prin necunoasterea regulilor nescrise ce guverneaza relatiile de subordonare/coordonare intre cei din jur. Uneori te vei simti stingher pentru ca fara sa vrei te vei simti prins intre un razboi nedeclarat intre mai multe tabere iar alteori vei dori sa fii “Elvetia” si sa te comporti diplomat cu fiecare pentru a nu perturba relatiile de munca. Uneori te vei simti nedreptatit, subapreciat sau vei supraprecia propria-ti munca, dar astea sunt doar unele din sentimentele care te vor incerca. Uneori vei simti ca responsabilitatile depasesc nivelul salarial sau ca munca depusa este de o importanta majora in tot fluxul informational al firmei dar partea buna  e ca intr-un fel sau altul tu esti o “rotita” ce functioneaza in tot acel sistem birocratic. Nu esti de neinlocuit dar nici nu ai vrea deoarece cine este de neinlocuit nu va fi niciodata promovat si cu siguranta nu iti doresti sa iesi la pensie de la primul job pe care il ai.

Asumarea primului job se face greu, in etape, cu multe compromisuri si multe “infranari” de amenintari cu demisia la fiecare jumatate de ora insa la finalul perioadei vei obtine nu neaparat o versiune mai buna a ta dar una care are cel putin habar ce inseamna sa muncesti si cat efort presupune obtinerea unei satisfactii financiare de pe urma lui. Primul job te invata ce inseamna sa petreci mai mult timp printre straini decat acasa si te va obliga sa gasesti un registru de comunicare cu fiecare din jurul tau. Primul job este cel care iti deschide apetitul pentru munca, pentru necesitatea imbunatatirii continue a “eu”-lui tau profesional. Primul job te ajuta sa intelegi cum poti imbina satisfactia profesionala cu cea materiala si te forteaza sa iti stabilesti target-uri pentru a obtine un echilibru intre cele doua insa totodata primul job te ajuta sa iti evaluezi potentialul si posibilitatile de exploatare a lui prin intermediul unor joburi in strainatate.

 Primul job este si primul pas catre o cariera, indiferent ca vei continua in acelasi domeniu sau nu insa primul tau job va fi o piatra pusa la temelia carierei ce o va cladi deoarece vine odata cu primele interactiuni, primele dubii referitoare la cunostintele tale si cu prima data cand vei realiza cat de mult te-ar fi ajutat daca erai un pic mai atent la acele cursuri care ti se pareau nefolositoare.

Primul job te schimba! Care a fost primul tau job si cum te-a schimbat?

O seara placuta!

XOXO

Leave a Reply