E destul de greu sa faci un copil sa ramana atent mai mult de cateva secunde asupra unei activitati dar si mai greu este sa incerci sa ii citesti carti, mai ales daca acestea nu sunt colorate, nu au imagini si relateaza ceva peste nivelul lor de inteleger. Tocmai din acest motiv, cartile comandate de pe Libris mi s-au parut cea mai buna alegere in materie de carti pentru copii: nu sunt doar povesti, sunt adevarate jucarii care ii capteaza atentia de la primele imagini cu “miau” sau cu “ham”.
Primele carti cumparate, in urma cu mult timp, au devenit doar carti de colorat, iar apoi doar hartii colorate, asa ca, la prima vedere a coletului Bibi a crezut ca si astea erau tot pentru desenat. La nici doua minute de cand le-a luat in pat cu ea, deja mazgaliturile si-au facut aparitia. Atunci am inteles ca pentru ea o carte nu reprezinta nimic in plus decat spatiu de colorat, asta atunci cand nu colora pe pereti sau pe fotoliu 🙂 Atunci am introdus pentru cateva zile cartea “Povesti pentru copiii de 2 ani” de la Editura Publishing House. Aceasta carte cuprinde 2 povesti pentru copii expuse intr-un mod simplu si atractiv: una despre Fafa Girafa care locuieste in savana cu cei doi pui ai ei si cealalta despre 2 Soricei gemeni (Ciresica si Crinuta) care se cuibaresc langa mama soricioaica inainte de a adormi. Cartea face parte din categoria “practic pentru copii” si faptul ca are copertile si filele din carton o face mai usor de manevrat de manutele mici ale piticilor dornici de cunoastere. Prima pagina are si o sectiune speciala pe care o puteti completa, in cazul in care cartea urmeaza sa fie un cadou pentru un copil. Lui Bibi ii place sa ma imite iar dupa ce termin de citit, incepe ea sa imi citeasca, urmand cu degetul mare paragrafele asa cum ii fac eu. Mai comic e atunci cand incepe sa improvizeze si spune alta poveste decat ceea ce e in carte si aflu astfel ca Fafa Girafa s-a dus la tobogan cu sociceii si au mancat impreuna ciocolata 😉
A doua carte pe care i-am introdus-o intr-o alta saptamana, ca deja se plictisise de girafa, a fost o carte mai interactiva decat precedenta. “Unde este mami” , din aceeasi categorie “Practic pentru copii” de la Editura ARC este o carte foarte frumos ilustrata care ajuta copilul sa gaseasca corespondentul matern pentru cateva imagini cu pui. Asadar, invartind de o rotita aflata pe cele doua coperti, trebuie sa gaseasca imaginea mamei pentru cei doi pui care se afla la pagina respectiva.
Devine un joc interesant de cautare si anulare rand pe rand a candidatilor la locul de mami care nu coincid cu peisajul general. Varianta noastra este cea cu animale salbatice: ursuleti, pui de vulpe, de linx, de bufnita, castor, arici, caprioara, veverita, raton si lup. Partea mai grea e cu deosebitul veveritei de vulpe pentru ca au cam acelas colorit si de inteles ca linxul nu e pisica asa cum nici lupul nu e catel si bufnita nu e gaina 🙂 Per ansamblu e genul de carte pe care mi l-as dori si in alte variante pentru ca invata sa distinga animalele si sa le identifice una cate una. De la aceeasi editura mai sunt si in alte variante: cu animale domestice si cu animale de companie, care cu siguranta vor face vizitele la tara mult mai interesante.A treia alegere a constat intr-o “carte de buzunar”, ca sa nu ii zic o “mini-carte” sau o carte in miniatura. “Nani, nani, puiul mamei” din aceeasi categorie ca si primele doua, de la editura Prut, e de fapt o carticica de poezii, cu rima simpla, astfel incat pare ca ar apartine unui ritual mai complex: cel al adormitului. De data aceasta sunt schimbate insa filele din carton. Ele sunt “impaturite” si deschise toate odata redau imaginea unui evantai sau acordeon, aspect care e mai placut decat credeam atunci cand micutele manute doresc sa “impatureasca” singure cartea si nu reusesc din prima. Testul este foarte intuitiv si cu fiecare vers doreste sa induca starea de visare micutilor care urmeaza sa fie vizitati de Mos Ene.
Nu as fi putut face o mai buna alegere pentru o prima comanda de carti pentru cea mica. Am descoperit impreuna cat de frumoase si simple sunt cartile pentru copii dar in acelasi timp am descoperit ca pot fi si un instrument de invatat nu doar un izvor de informatie. Categoria Practic pentru copii debunda in acest gen de carti si preturile sunt chiar modeste daca este sa ne gandim la avantajele viitoare pe care le obtinem din cultivarea dragului de carti in mintile fragede ale copiilor nostri.
O zi frumoasa!
XOXO
Filmulețul tau L-am văzut de 5 ori pe putin. Criss privea cu atâta placere filmulețul :))
Am sa ii iau si eu acea carte cu mami. Am si eu câteva cu învârtit si descoperit dar aceasta pare mai interesantă!
Pupici pentru tine si Bibi
http://www.rokolla.ro
Multumesc Ramona :* Sper sa mai fie astfel de filmulete, Bibi de regula accepta cam greu sa fie filmata 🙂 Vor urma si alte carticele la care sa le fac recenzii 🙂 Kisses :*
Foarte utile aceste carticele.
Multumesc Claudia 😉