Va povesteam acum ceva timp cum impreuna cu Bibi ne “cautam un culcus” in cartea Mariei Bogate si va “amenintam” cu un review al primei mele carti de parenting: “Cum sa iti faci copilul fericit!” de Lou Harvey Zahra. Parinte si educator cu zeci de ani de experienta, autoarea a decis sa ne faca tuturor viata mai usoara printr-o carte accesibila, plina de sugestii usor de pus in practica, astfel incat parentingul sa fie o joaca de copii.
Prima mea carte despre copii a fost primita cadou chiar de Sf Nicolae (da! noi ne facem reciproc cadouri in zilele speciale 😉 ) in urma cu 3 ani de la prietena mea Claudia de la Claudia’s Choice, o fana infocata a cititului, care, a considerat ca cel mai frumos cadou are mi-l poate face e informatia. Cele doua carti m-au ajutat sa inteleg ce se intampla atat fizic cat si psihic in timpul sarcinii, cum sa combat semnele de depresie pre si post natala si ce urmeaza sa se intample dupa ce aduc bebelusul acasa. Sunt multe schimbari pe care un copil le aduce in viata ta, iar 9 luni mi s-au parut a fi prea putine pentru a ma obisnui cu ideea ca voi deveni mama, ca toate prioritatile mi se vor schimba si ca din momentul in care il voi vedea prima data, voi privi lumea intr-un alt mod.
Acum, dupa aproape 3 ani de la cele doua carti primite cadou si de la altele citite pe parcurs despre cum sa ingrijesti un bebelus, cum sa il stimulezi, cum sa faci orice lucru care pana atunci ti se parea simplu, am “escaladat” pana la nivelul cartilor de parenting. Primul titlu care mi-a captat atentia a fost “Cum sa iti faci copilul fericit“. Desigur, stiu, un copil sanatos e un copil fericit, un copil iubit e un copil fericit si un copil care are un stomac plin e la fel de fericit. Lucrurile de care un copil are nevoie pentru a fi fericit sunt minime, dar acesta nu are nevoie doar de lucruri materiale, desi ele contribuie la dezvoltarea lui fizica. Dezvoltarea psihica e insa un alt subiect, pe care Lou Harvey-Zahra il abordeaza in cartea ce trebuie sa te indrume inspre atingerea fericirii depline a copilullui tau.
Lou Harvey-Zahra m-a invatat ca orice zi poate aduce cu sine un eveniment special, orice rutina poate sa fie reconfortanta pentru copil, mai ales daca activitatile ce urmeaza sa se desfasoare sunt prezentate intr-o modalitate atractiva, ca parte a unui ritual. Copiilor le place rutina, se simt in siguranta, simt ca au control asupra zilei ce urmeaza, uneori sentimentul ca nu au control asupra unui lucru le poate da o stare de nervozitate si poate duce la adevarate crize, dupa cum bine stim, noi, parintii. Un copil nu este un adult in miniatura, el este un copil, el traieste in lumea lui unde se poate juca uneori dupa cum ii dicteaza imaginatia. El nu este inca pe deplin constient de lumea in care traieste ci isi include treptat in propria lume elemente dintr-a noastra, este selectiv si foarte usor impresionabil mai ales la varste fragede. Scopul cartii, cu sfaturi practice este de a forma un copil sanatos psihic si fizic, de a-l ajuta sa fie independent pentru ca apoi acesta sa se dezvolte intr-un adult echilibrat. Scopul cartii nu este de a crea un copil cu inteligenta peste masura, inteligenta este un plus pe care noi, parintii, trebuie sa il  ajutam sa si-l exploateze.
Plina de idei practice, ritaluri inventive si sugetsii de conversatii stimulante, cartea “Cum  sa iti faci copilul fericit” este prima mea carte de parenting citita si la care scoteam cate un “Hmmm” la 3 pagini si  ma intrebam “Oare eu de ce nu m-am gandit la asta?”. Cartea o puteti gasi pe site-ul editurii Univers Enciclopedic la doar 16 lei.
Aveti ceva sugestii pentru mine  din domeniul parenting? 🙂
O zi usoara!
XOXO