E sarbatoare iar?

Intrebarea mea e urmatoarea: daca inlocuim decoratiunile de Halloween cu cele de Craciun la rafturile supermarketurilor inca de la inceputul lui noiembrie e prematur sa ne gandim la Craciun? Pai cum sa fie cand, Black Friday e asteptat … sa treaca…. pentru ca sa ne putem gandi exclusiv la Craciun? De la sfarsitul verii ne planificam concediul de iarna, apoi, dupa inceputul scolii ne planificam Halloween-ul si cand credem ca putem in sfarsit sa  punem bani deoparte pentru cea mai mare sarbatoarea comerciala a anului, ne bantuie  asa zisa Vinere neagra cu oferte “imbatabile”.loading christmas

Se mai duce un salar, se mai duce o luna si constati ca si anul asta Mos Nicolae aduce cate o nuielusa ca sa nu il eclipseze pe Mos Craciun. Incerci sa repari instalatia de iarna de anii trecuti, renunti la a mai cumpara globuri de cristal deoarece sunt un pericol pentru cei mici si optezi pentru globuri de polistiren frumos decorate, beteaua a ajuns deja la gatul piticilor extaziati de noile “jucarii” si de activitatea de impodobit-a-despodobit bradul iar bombonelele traditionale agatate de crengile copacului autentic, rahitic si romanesc completeaza o imagine dezastruoasa. Stii ca nu in asta consta spiritul Craciunului, ca e totul smerenie si bucuria de a darui, dar parca nu te simti prea bine cand copiii tai sunt mai entuziasmati de niste brazi artificiali pe care ii zaresc la vecini si nu de cele 3 crengi ale copacului pe care l-ai ales cu patriotism, de jucariile prietenilor si nu de sosetele primite in dar de la “Mos tati”, si de faptul ca stiu deja ca Mos Craciun nu exista, pentru ca tu nu le-ai alimentat fantezia asta nici macar in primii ani de viata pentru ca ai considerat ca e prea scump un costum de mos si o favoare din partea unui vecin!e sarbatoare

Lasand la o parte implicatiile comerciale de mare amploare ale Craciunului, aceasta este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, este o poveste spusa frumos despre un copil care s-a nascut intr-un staul, printre animale, care a dovedit intregii lumi ca nu trebuie sa fii un rege  pentru a fi un lider, nu trebuie sa te nasti int-un mediu privilegiat pentru a schimba lumea, dar mai presus, este povestea crestinatatii. Spiritul Craciunului insa nu se limiteaza la religie. Indiferent care e Dumnezeul tau, puterea divina in care crezi sau poate ca esti confuz sau declarat ca ateu, Craciunul e un moment marcant al anului. Nu trebuie sa fii de o anumita religie ca sa rezonezi la filosofia din spatele sarbatorii: fii un om bun si nu-ti fie frica sa o arati, nu fi egoist, gaseste-ti rasplata sufleteasca in bucuria pe care o poti aduce celor din jur, crede in miracole dar nu pana la absurd, si ghideaza-ti intreaga viata dupa o filosofie echilibrata a celor de mai sus.

Ca sa supravietuiesti Craciunului, deoarece lasand la o parte filosofia si povestea frumoasa din spatele lui, acesta implica anumite eforturi financiare si sociale ca sa fie un eveniment reusit in forma continuata. Zic in forma continuata pentru ca el nu tine doar o zi, iar daca va aduceti aminte de anii trecuti, el tine din ajun pana la 1 ianuarie cand, cu bateriile terminate, cu portofelele goale, cu un mic imprumut in banca dar cu un mare adaos de colesterol si alcool in sange, te declari multumit. Noul an te gaseste praf, iar tu, de dragul schimbarii promiti ca iti schimbi naravul, dieta, prietenii, jobul si tot ce se poate schimba si care te poate aduce de cea ai buna varianta a ta de pana acum, numai sa nu mai fii vraiste.

De regula, ala e scenariul: crezi ca ai destul dar apoi iti vine cheful de ignorante si cheltui mai mult decat ai, planifici si ceea ce inca nu ai doar de dragul bunului mers al sarbatorilor ca doar, odata pe an e Craciunul! Se poate altfel?

Un prematur … “Ho ho ho!!!” tuturor!

2 comments

Leave a Reply