Daca va suna ciudat titlul, nu va speriati, nu e niciun triunghi amoros intre cei trei, e vorba despre cei 3 prieteni pe care Bibi si i-a facut din cartile pe care, cu atata entuziasm, le rasfoieste. De aceasta data, editura Univers Enciclopedic, categoria dedicata juniorilor, ne-a trimis inca doua carti prin care sa cunoastem lumea, anotimpurile si care sa ne incite imaginatia. Ia hai mai jos sa vezi detalii cu porci zburatori, un dinozaur si vreo 2 spiridusi tomnatici …
PIPPA SI PELLE – O ZI DE TOAMNA de Daniela Drescher face parte din categoria carti ilustrate pentru copii si este o carte despre toamna si despre cum cei doi spiridusi jucausi: Pippa si Pelle gasesc nenumarate feluri de a se juca intr-un cadru specific tomnatic. Vantul puternic ii ajuta sa isi inalte zmeele, frunzele care se desprind din copaci sunt prilej pentru cei doi de a fugi dupa ele si de a incerca sa le prinda iar in padure gasesc ciuperci, macese si porumbe pe care le strang si le duc acasa unde ii asteapta un dovleac mare cu o lumanare inauntru ce face lumina si tine departe duhurile noptii.Povestea in sine este simpla, spusa sub forma unei poezii cu rima imperecheata in care primele doua si ultimele doua versuri rimeaza, atragand atentia celor mici tocmai prin aceasta. Elementele pe care piticii le recunosc sunt acelea specifice toamnei: vantul puternic si rece, frunzele care cad, macesele, dovleacul. M-a bagat in ceata insa cuvantul “porumbe” folosit in strofa a 4-a pentru ca nu stiam ce inseamna. La o simpla cautare am aflat ca sunt niste fructe de padure, asemenea afinelor, care sunt foarte sanatoase si cu puternic rol antioxidant. Uite ca am invatat si eu ceva din cartile de copii 🙂 Cartea are 10 pagini, cu file cartonate, costa 18 lei si se citeste foarte repede, pana a se plictisi micuta curioasa si sa vrea ea sa citeasca. Planuim sa luam si varianta cu Pippa si Pelle iarna.
URMEL SI ZANA-PURCELUS de GUNTHER JAKOBS si MAX KRUSE este genul de carte care iti deschide apetitul catre aventura, catre fantastic si catre introducerea elementelor din lumea reala usor-usor in lumea proprie a copiilor. Acest gen de carti de povesti ilustrate pentru copii sunt o cale de comunicare cu cei mici, e ca si cum v-ati da intalnire pe taramul fanteziei unde porcii zboara, ba mai mult sunt zane, unde dinozaurii devin cavaleri neinfricati si unde ceaiul de musetel este licoarea fermecata ce iti da puteri nebanuite. Aceasta este insula Titiwu, unde profesorul Habacuc, Purcica, Vava, pinguinul Ping si Tim Pata-De-Cerneala convietuiesc in aceeasi gospodarie cand deodata, de la atata inghetata de cocos incepe sa il doara burta pe Urmel. Purcica cea isteata inventeaza o poveste la solicitarea lui Urmel, in care ceaiul de musetel este elixirul puterii, si pe care Urmel refuza pana atunci sa il bea ca sa ii treaca burtica. Dupa ce se termina povestea, Urmel, inca indecis la a bea sau nu ceaiul, il aude pe profesorul Habacuc cerandu-i purcelusei acelas tip de ceai ca sa poata gandi limpede. Acesta este momentul in care Urmel decide ca vrea si el ceai pentru ca vrea sa fie puternic precum un cavaler si inteligent precum profesorul.
Cartea in sine este o metoda de a-i face pe copiii sa accepte sa guste sau sa manance lucruri care poate nu le sunt pe plac. Ceaiul de musetel poate fi in cazul meu inlocuit cu siropelul dulce pe care a mea printesa nu vrea sa il ia, asadar intreaga actiune ramane valabila doar prin inlocuirea substantei si a durerii. Putem crea o poveste in care sa presupunem ca il doare gatul si intreaga poveste se rezuma la siropurile de tuse sau la vitamine. Partea buna e ca aceasta carte ofera o diversitate de scenarii pe care tu, ca parinte, ti le poti adapta in functie de nevoi. Copertile cartonate, expresiile haioase, numele, situatiile copilaresti si intriga in sine fac din aceasta una din cartile mele preferate pentru copii. Nu e absurd de copilareasca, are actiune, umor si chiar e hazlie. Ilustratiile frumoase si foarte reusite atrag copilul in timp ce tu reusesti sa ii duci la capat cele 32 de pagini pline de onomatopee. Costa 19 lei si o gasiti pe site-ul editurii Univers Enciclopedic.
Acestea au fost alegerile mele de aceasta data. Care din cele doua v-ar place mai mult sa le aveti in biblioteca copilului?
O zi frumoasa!
XOXO
Carticelele acestea mi-ar fi fost tare utile cand crestea Andrei
Le voi recomanda cumnatei mele pentru ca nepotelul meu are 1 an si jumatate si cred ca i se potrivesc 🙂
Pentru acea varsta mai sunt o gramada de alte carticele pe site cu ilustratii frumoase si preturi foarte bune, transport gratuit si poti ssa le rasfoiesti un pic daca esti indecisa. Fiicei mele ii place cea cu Urmel si am vazut ca este si varianta cu Urmel care iese din ou, paremi-se ca noi au luat-o de la cap la coada 😀
Vreau si eu Urmel si zana purcelus poate asa o sa inceapa si Dragos sa manance mai multe lucruri, fructe, feluri de mancare.
Ehe..la noi e problema cu siropelele…pentru o laringita am stat 5 zile in spital pentru ca nu vroia nici siropele nici aerosoli.
Adorabile carti.
Abia astept sa creasca puiul meu sa ma pun sa-i citesc si sa-i…”explic” lucruri la intrebari precum “De ce?”. :-))
Multumim, Paula!
Cat are puiul tau? Vazusem pe site ca au si carti pentru bebelusi, din alea cu bucati de material si astfel ii ajuti sa cunoasca diferite animale pipaindu-le blanita artificiala incorporata in carte.
Ce dragute sunt cartile! Cris al meu e cam mare de acum dar sigur i-ar fi placut.
Noi am ajuns la sectiunea …dictionare deja :)))
Oho…noua ne este lene sa repetam cuvintele..pana la dictionare cred ca imi ies fire de par albe deja 😀
Cartile pentru copii nu reprezinta interes pentru mine deoarece inca nu am devenit mamica. Dar va veni o vreme cand va trebui sa le rasfoiesc si pe acestea. Sa speram ca voi avea rabdare sa le citesc atatea povesti copiilor mei :))) (glumesc)
Stai linistita, copiii nu reprezentau un interes pentru mine pana in luna a9-a 😀 Vei vedea cum totul se schimba cand ai o responsabilitate atat de mare si un bebelus atat de mic 🙂
Urmel si zana purcelus mi-a placut cel mai mult, as vrea aceasta carte in biblioteca mea.
Si noua, si e chiar hazlie Eu in timp ce o citeam mai radeam de una singura 🙂
Eu preferam povestile cu printese si eroi clasici, in defavoarea celor cu animale.
Si acum imi aduc aminte si am un top al preferatelor.
Povestile raman mereu in sufletul copiilor si al adultilor
Pitica mea e inca mica, nu intelege ea ce e aia printesa dar intelege daca ii zic despre animale pentru ca le stie, le-a vazut. Probabil ca de la anul ma asteapta si pe mine cartile cu printese si eroi 🙂
Ce carti dragute!
Am sa le recomand parintilor elevior mei!
ce dragut! Multumesc! Lucrezi in invatamant?
In ultimul timp doar carticele entru copii caut. Incep sa ii pregatesc biblioteca puiului meu.
Si noi, cred ca o sa aiba o biblioteca mai numeroasa decat a mea daca o tine in ritmul asta 🙂
eu zic ca a doua carte e mai utila si pentru cei mari, pentru parinti, sa-i mai pacaleasca un pic pe strengari. tare curioasa sunt daca da roade!
La mine a dat roade spitalul, dupa ce am stat 4 zile acolo parca e mai deschisa sa incerce macar pe limba anumite siropele. 🙂
O mare diversitate de lectura pentru copii si pentru adulti. Eu am crescut la fel ca si fiul meu cu povestile clasice. Nu existau alternative, nu existau alegeri dar nu a fost o problema.
Povestile clasice vreau sa i le introduc mai tarziu, mi-e frica ca pana apuc sa citesc o pagina deja ii dispare interesul 🙂 Asa, cu ilustratii, macar le mai admira 😛
Vreau si eu ceai de la purcelusa ca sa gandesc bine, ma omoara SuperBlogul si am nevoie de ajutooor!
daca te ajuta iti inventez si eu o poveste cu cafeaua verde 🙂 Ti-o recomand daca ai nevoie sa fii treaza si concentrata in acelas timp 🙂
LA prima nu imi place grafica deloc, aleg Urmel si zana purcelus
Intr-adevar, majoritatea graficienilor nemti sunt mai ciudatei in ilustratii, mai sunt cateva carti pe care tocmai din motivul asta nu le-am ales: ca mi se par mohorate si greoaie. Urmel pe de alta parte are o grafica foarte vesela, fiind ceea ce acut acum pentru amandoua 🙂
O sa le achizitionez si eu, cu siguranta lui Florin i se vor parea interesante.
Cu siguranta si lui Florin si surioarei lui careia le va lasa mostenire 🙂
cartile, ca si jucariile sunt de un real folos in interactiunea cu micii gandacei. Ne ajuta sa-i convingem mai usor sa faca lucruri carora le spun NU.
Cu siguranta, mai ales cand afla ca un sirop le poate da puteri magice 🙂 A mea deja se crede mai mare dupa ce il bea 😛
Ar fi bun pentru finutul meu , mereu mi a placut sa citesc deci sunt sigura ca voi adora sa citesc copilului meu , atunci cand voi avea unul.
pana la proprii copii facem practica pe finuti si nepoti 🙂 Imi suna cunoscuta situatia 🙂
Pare a fi interesanta aceasta carte, cred ca o sa-i placa foarte mult nepotelului meu.
iti recomand Urmel, sunt 2 carti in serie si fiicei mele ii plac foarte mult 🙂
Foarte frumoase cartile acestea