Nu sunt mare fan Craciun, sunt alergica la brazi artificiali, haine rosii, impletituri, faptul ca mi se aburesc ochelarii cand intru intr-o incapere, nu imi plac petardele care pocnesc la fiecare minut, nu am facut niciodata preparate traditionale (nu ca as sti sa le fac, ca tot veni vorba!) iar din categoria colinde imi place mai mult varianta robotilor de la Mo si Foca (Cine este Ler?). Ca sa continui negativist, depresiv si “Grinch-uiesc” nu imi place ca aproape 2 luni pe an alocam nenumarate resurse unei sarbatori menite sa fie despre smerenie, familie si iubire si mai putin despre consumerism, extravagante, arogante, galagie, masa la KFC si concurenta. As putea sa continui cu multe alte lucruri care nu imi plac la Craciun si la sezonul “to be jolly”, implicit atitudinea aia “perky” (a se traduce naivitate si credinta orbeasca in Spiritul Craciunului pana la limita ridicolului) pe care o gasesti la vanzatoarea de la gift shop si comportamentul de turma care face pe oricare dintre noi sa adere la un grup ca sa nu ramana cu stigma “ciudatul”. Nu imi plac intrebarile de genul “Vaaai … da’cum poate sa nu iti placa Hrusca?” din acelas motiv pentru care prefer “”Dye, dye my darling” de Metallica in orice sezon: liberul arbitru nu sufera o reprogramare de Craciun iar alegerile personale nu intra in modul Christmas de la 1 decembrie pana la 1 ianuarie.
In acest asentiment imaginati-va acum cum ar trebui eu sa ii fac un Craciun perfect fetitei mele de 3 ani care stie ca Mos Nicolae trebuie sa ii aduca dulciuri iar Mos Craciun vine incarcat cu multe jucarii noi. Ce inima poti sa ai sa ii explici unui copil ca tu nu crezi in Craciun si ca toata lumea are un brad impodobit in casa dintr-o simpla aroganta ce dateaza de peste 2000 de ani? Cum poti sa te duci in vizita la cineva care are un frumos brad artificial impodobit in casa, care te serveste cu bunatati traditionale, a carui casa este ornata in specificul sezonului si a carei gazda poata pulover cu reni ca apoi sa te intorci acasa iar acei doi ochi albastri sa caute cu speranta un simbol al Craciunului in toata casa si sa gaseasca cu regret doar un ou Kinder cu chipul mosului pe el? Cum poti sa te uiti in cei doi ochi albastri si sa gasesti scuze penibile? Ideea e ca nu prea poti sa ai o inima de piatra si trebuie sa iti dovedesti ca poti trece peste propriile regrete si frustari care ti-au cladit putin cate putin filosofia “anti-craciunista” de-a lungul anilor. Nu exista copii nefericiti ci doar parinti cu probleme si, atunci, de ce sa am un copil nefericit doar din cauza anumitor credinte proprii?
A durat mult pana sa ma decid si pana sa ma “re-educ” pentru a lua decizia ca anul acesta Craciunul sa decurga atfel: bucate alese, cadouri impartite nu doar primite, hainute festive si desigur bradul impodobit. De bucatele alese se ocupa firma de catering la care dau comanda atunci cand nu sunt deja invitata sa degust bunatatile gospodinelor din familie care, se asigura ca am si la pachet pe-a doua zi 🙂 , hainutele urmeaza sa vina in urma unei comenzi plasate online pentru a evita cozile din trafic, de la cabina de proba si de la casa iar restul mi le iau de pe e-Sarbatoare.ro . Bradul artificial, instalatia, decoratiuni pe alese, chiar si accesorii pentru bucatarie, birou si baie, lenjerii de pat si diferite cadouri, pe toate le-am gasit pe site. Daca e Craciun, atunci sa fie Craciun peste tot: de la casa impodobita cu luminite, la terasa pe care se pare ca urca Mosul cu sacul in spate, de la bradul bogat ce sta falnic langa semineu pana la balustrada pe care urca frumos beteala verde, de la biroul menit sa te mentina in stare de concentare, antifonat de colinde si izolat la etajul casei ce are acum un odorizant cu miros de brad, pana la baia care iti va reaminti ca e Craciun la fiecare aplicare de gel de dus cu scortisoara. Iar bucataria, abunda a Craciun, preparatele au fost livrate acasa, asa ca mama, adica eu, se poate bucura de Craciun si fara sa sacrifice mesele in familie pe altarul fast-food-ului. In timp ce copilul isi pune pijamalele cu pisicute, se aseaza cadourile sub brad iar adultii se pot bucura de vinul fiert cu scortisoara in timp ce urmaresc noul episod din “Game of Thrones” 😀 . Ideea articolului ce a inceput ca un manifest nu era sa renuntam la credintele si ideile noastre ci sa nu lasam amprenta lor asupra copiilor nostri. Copilaria e plina de farmec, de mister, iar magia ce dainuie de Craciun este un bun prilej de a ne gasi intrarea in lumea magica in care copilul traieste. Copilul are lumea lui, iar de regula aceasta nu are nimic in comun cu lumea noastra ci doar elemente din ea, care desigur au trecut prin filtrul imaginatiei si au capatat alte roluri. Odata cu inaintarea in varsta ne asumam prea mult din lumea reala si uitam de lumea copilariei, uitam sa trecem elementele reale prin filtrul imaginatiei si luam totul in serios, uitam sa ne jucam in munca noastra chiar daca uneori mai muncim in joaca. Lumea unui copil e ca o incapere cu mai multe usi: ca sa ajungi sa il cunosti trebuie sa gasesti mai intai intrarea iar Craciunul iti da aceasta posibilitate: de a-ti cunoaste copilul prin crearea unei lumi pline de magie si mister, de personaje magice, de bucurie, de voiosie, de cantec si apropiere. Fa-l sa iasa din lumea lui ca sa se bucure pentru ca apoi sa ti se permita si tie sa faci parte din ea.
Acum ce scuza mai ai sa nu-ti impobesti casa? Intra pe site si profita de stocurile care inca nu s-au terminat, nu ai vrea sa ratezi Craciunul si sa iti dezamagesti copilul, nu?
O seara “jolly” tuturor!
XOXO
Prea multe sacrificii , incepand de la timp, multa munca ( curatenia, aprovizionarea, pregatirea bucatelor) etc, etc. bugetul sarac lipit de nu te mai reglezi 2 luni. Apoi stai cu burta in sus ca ai mancat din toate si iti faci mustrari de constiinta, iar Hrusca ii preda stafeta lui Fuego si …. ai dreptate
la mine la serviciu deja canta colindele..parca randamentul scade…nervii cresc.. dar vad ca unora le face bine, sau doar aparent. lasand toate la o parte e o perioada frumoasa, iar de la 1 decembrie am facut si calendar Advent pentru Bibi, am impodobit deja bradutul impreuna si maine il asteptam pe Mos Nicolae. Nu stiu daca ma schimbca vreau sau ma schimba fetita dar parca am o voce interioara care imi spune…hai..nu te opune 🙂
Draga Paula am citit cu interes articolul tau si vreau sa-ti spun ca -ti dau dreptate in tot ceea ce ai scris . In ziua de azi ai multiple posibilitati daca vrei si poti sa petreci un Craciun fara multa bataie de cap , bine inteles in majoritatea oraselor dar la tara oamenii pastreaza vechile traditii din toate punctele de vedere ., Dupa parerea mea un Craciun la tara este ceva inedit ,un copil cred ca ar fi incantat . sa vada toata forfota si toate obiceiurile care inca se pastreaza la sate . Si noi in familie incercam sa pastram traditia vazuta la parintii nostri cand eram mai mici .Oricum pentru mine Craciunul are magia lui .