Ne plac animalele, asa cum ati vazut deja in postarile anterioare si inca nu suntem fascinate de printesele Disney, nu vedem rolul lor, atata timp cat avem o pisica sau un caine pe care sa il mangaiem si sa il imitam. Probabil e inca varsta de vina, sunt sigura ca peste cateva luni cand vom intra intr-un magazin, primul lucru la care se va opri cretulina va fi rochita cu tull cu imaginea Elsei, dar, intre timp, ne limitam la a cunoaste animalele si de a ne reaminti de cele pe care le cunoastem deja. Eu, inca profit de atractia ei pentru necuvantatoare si incerc, sper ca imi si iese, o educare in acest sens. Cu aceasta ocazie i-am luat lui Bibi cartea “Cauta si asculta” in varianta cu animale.
Cartea, pusa pe piata de cei de la Editura ARC, este de fapt mai mult o jucarie ce are forma unei carti, o carte “inteligenta” in sine prin functiile pe care le are. Cu coperti groase din carton si cu o grosime considerabila de cativa centimetri, initial am crezut ca reprezinta grosimea “utila” a cartii insa de fapt in spate era frumos mascat mecanismul ce sta la baza functionarii ei.
Animalele pe care copilul invata sa le cunoasca sunt multiple, din diferite domenii: ferma, savana, padure, apa,etc, insa nu fara ajutor. Pe partea stanga a cartii vom gasi expuse toate animalele in forma lor completa impreuna cu denumirea acestora, urmand ca pe partea dreapta sa gasim o expunere partiala a lor intr-un cadru in care locuieste fiecare. Asadar, pe partea stanga vom gasi purcelul roz, stand in picioare si in dreapta vom gasi un purcel pe jumatate murdar in noroi, stand pe spate, la fel cum vom gasi magarul jumatate ascuns dupa hambar, calul ascuns dupa gard, cocosul cocotat pe acoperis si gaina in cuibar. Imaginile care apar pe foaia din dreapta sunt partiale si au alte pozitii si alta expunere fata de cele din stanga, astfel copilul este provocat sa le identifice doar dupa cateva portiuni ale lor care se vad din ascunzatoare.Activarea paginii, (da, cartea se activeaza! doar v-am zis ca e o carte intelingenta nu?) se face apasand albinuta, fluturasul sau orice alta imagine semnalizata ca atare pentru fiecare cadru in parte. Se aude un sunet vioi dupa care te informeaza la ce pagina esti si imediat incep provocarile: “Gaseste cocosul”. Iar noi, imediat cautam cocosul. NU e contratimp dar daca nu gasesti animalul solicitat si apesi pe altceva, sunetul se schimba si ti se spune sa mai incerci in cautarea ta a nimalului cerut. Cand il identifici, apesi pe semnul “O” cu care este marcat fiecare animalul ca sa obtii ok-ul si sa poti incepe cautarea altuia. Imi place ca de fiecare data, ordinea lor se schimba asa ca nu risti ca micul geniu in devenire sa apese automat butoanele. Sa fiu sincera, nu am trecut de primele 2 pagini cu intentii serioase de a gasi celelalte animale deoarece mi se pareau cam grele denumirile pentru cea mica si erau necunoscute pentru ea. Aici ma refer la faptul ca o gaina a mai vazut, a simtit-o, a mangaiat-o, stie pe unde sta dar ce sa-i zic copilului de anghila sau de caracatita. Nu e ca si cum vedem des asa ceva sau frecventam pietele de peste ca sa ii explic ce si cum. Voi incerca totusi sa le fac sa le recunoasca, cu rabdare, cu perseverenta.
Cartea face parte dintr-o serie de carti “Touch-it”. Din aceeasi serie putem gasi si varianta “Cauta si asculta -Lumea mea” in care copilul poate invata cum se numesc si care este rolul diferitelor obiecte din jurul lui. Astfel de carti il ajuta pe cel mic sa exploreze lumea din jurul lui, dezvoltandu-i memoria vizuala, gandirea logica si coordonarea ochi-mana.
Sper ca data viitoare sa vin in intampinarea voastra cu o noua carte pe sa va doriti sa o puneti sub brad pentru cei mici. Nu uitati, un copil care citeste, sau, in cazul nostru, caruia i se citeste, va ajunge un adult care gandeste.
O dimineata placuta!
XOXO