O casa trainica cere economie si eficienta

Cand am inceput casa, cu adevarat va zic, ca nu stiam in ce ma bag. Pe foaie arata mereu mica asa ca la orice vizita la arhitect tot ii mai adaugam niste “spatiu”, dormitorul parea neincapator, bucataria care avea sa gazduiasca intreaga familie era deasemenea iritant de sufocanta iar toti peretii parca se strangeau pe coridorul care ma facea sa fiu claustrofoba. Asta pe foaie…. In realitate nu s-a dovedit a fi chiar atat de mica.constructie

Insa hai sa o luam de la inceput… de la proiect, la masuratori, la achizitionarea principalelor materiale si abia apoi la constuctia propriu-zisa. Am inceput prin a compara preturi de la diferiti furnizori de materiale de constructii, de la agentii de vanzari, de la revanzatori, de la producatori. Uneori ofertele cele mai mici pareau alegerea ideala insa pe termen lung nu erau o alegere buna. Ideea e ca atunci cand incepi un proiect de o asemenea anvergura nu poti face rabat la niciun material. E inutil sa folosesti cea mai buna caramida sau cel mai bun beton daca apoi te zgarcesti la  fier, la alte materiale de constructie sau alegi un executant neprofesionist.

Totodata, o alta problema atunci cand vrei sa iti construiesti o casa, un camin trainic care sa reziste cateva generatii, este transportul materialelor de constructii si depozitarea lor. Poate ca nu te-ai gandit insa, pretul transportului pentru cativa paleti de caramida este destul de mare si deseori  pretul pe care il ai de la producator nu include si transportul, ceea ce face mult mai rentabila achizitia de materiale de constructii de la un depozit online. Uneori serviciile, cum sunt cele de transport, sunt o cheltuiala inutila pentru a-ti aduce o marfa mai ieftina din alta parte, atata timp cat poti gasi aceeasi calitate la un depozit online. Se intampla de multe ori sa nu te incadrezi sa comanzi marfa pentru un camion complet, nu ca nu ai avea nevoie ci doar ca nu poti anticipa decat intr-o mica masura evolutia lucrarilor viitoare si necesarul de materiale. Astfel, achizitia de materiale de constructii de la un depozit local sau unul online este o alegere ideala mai ales daca au preturi competitive.

Dupa ce ai trecut de faza de prospectare a pietii vine partea de executie a lucrarii. Primul pas e sa alegi mereu profesionisti, de preferat care sa nu miroase a bautura la primele ore ale diminetii, sa aiba referinte si sa ceara un pret corect. Daca nu alegi un meserias bun te vei alege cu cheltuieli in plus din cauza risipei de materiale, a timpului pierdut doar ca sa treaca ziua si a lucrului de mantuiala. Totodata, ar fi de preferat sa bati palma cu ei in iarna, sa faci un contract si sa le achiti un avans astfel incat sa nu te lase cu ochii in soare in plin sezon.casa

Odata asigurate cele doua, materiale bune si o echipa profesionista, trebuie doar sa te asiguri ca sunt respectate planurile si evita sa faci modificari inutile proiectului original fara sa consulti arhitectul. Constructia unei case iti va rapi multi bani, nervi, mult timp pe care ar trebui sa ti-l petreci cu familia sau prietenii incat de multe ori bucuria initiala se disipa si ramai cu mai putin entuziasm, mai putini bani, mai putine experiente pe care le puteai trai cu banii investiti in casa si cu mai multe riduri. In final ajungi sa te mai consoleze doar gandul ca le poti oferi copiilor o viata mai buna si tie o batranete satisfacatoare prinvindu-ti nepotii care se joaca pe aleile casei.

O zi frumoasa!

XOXO

Lasă un răspuns