Cel mai prolific inventator al timpurilor sale, Thomas Edison a fost cel care a inventat, pe langa multe altele si … Becul! Cel fara de care strada ar fi fost intunecata atunci cand te intorci de la club, cel fara de care in casa ai fi stat la lumina lumanarii dupa lasarea intunericului (nu ca nu ar fi romantic dar, posibilitatea de a avea lumina in casa la orice ora cred ca depaseste romantismul) si cel fara de care nu ai fi avut blitz/lanterna la telefon. Stiu, aplicatiile lui sunt mult mai ample insa pe majoritatea ne intereseaza contributia becului la nivel micro, ce imbunatatire aduce vietilor noastre cotidiene si ce impact are asupra stilului nostru de viata.
Iata insa ca Edison s-a intors din trecut pentru a ne da o lectie a ceea ce insemna becul de altadata, o reinventare a clasicului, un trend. Becurile Edison sunt cea mai buna imbinare dintre trecut si prezent, o aplicare a cunostintelor actuale pe un concept clasic.
E decoratie, e bec, e Edison
Nu mai este o noutate ca tot felul de corpuri de iluminat sunt folosite atat pentru aspectul lor cat si pentru contributia estetica si echilibrata pe care o aduc unui spatiu. Luminam spatiile mici, colturile si de regula acolo unde avem nevoie de lumina, luminam un spatiu mai mare pentru iluzia pe care o creaza lumina. De la becul clasic au aparut alte si alte noi tipuri de bec, cu consum mai redus, sub diferite forme, ce produs o lumina mai intensa si dureaza mai mult, insa, in materie de design deco vintage, becurile vintage sunt folosite cu foarte mare succes. Imbinarea tehnologiei actuale cu aspectul vintage a creat un produs ce are un aspect foarte placut, ce ofera armonie si caldura incaperii in care este amplasat, la care se pot admira modelele diferite de filament si care nu are nevoie decat de un cablu pentru a fi montat. De la decoratiune la utilitate, un bec Edison satisface necesitatea crearii unui spatiu intim, vintage, nonconformist, misterios prin incorporarea lui neobisnuita in fel de fel de decoratiuni si folosind diverse materiale.
Aspectuos, dar cum ramane cu consumul?
Un bec da viata oricarui corp de iluminat iar in cazul becurilor cu filament vizibil Edison, corpul de iluminat straluceste cu adevarat. Va ganditi probabil ca un asemenea moft costa mult iar consumul e pe masura moftului insa adevarul este ca nu au un pret foarte mare, majoritatea osciland in jurul sumei de 15 ei, in functie de model, iar consumul nu merita luat in calcul si va explic de ce! Ganditi-va la locurile in care nu aveti nevoie de expunere maxima pe timp de seara: un balcon, un hol, camera copilului, etc, aceste spatii nu au nevoie mereu de un iluminat puternic. Iar in ceea ce priveste camera copilului, puteti folosi becul Edison incorporat intr-o lampa si il puteti lasa aprins toata noaptea mai ales daca sunt copii mai mici care inca au frica de intuneric. Ma gandesc ca chiar ati economisi si la factura de curent daca ati inlocui becurile foarte luminoase cu cele Edison. In plus, daca locuiti intr-un apartament, o lumina prea puternica in toata casa poate deveni obositoare si va poate da senzatia unui spatiu insuficient. In schimb, cu becurile Edison, luminand discret anumite spatii creati o atmosfera misterioasa, cu margini necunoscute, cu spatii care pot fi relative acolo unde lumina nu mai ajunge.
Pentru copii, pentru o seara romantica sau pentru o seara relaxanta pe terasa casei la lumina difuza a unui bec cu filament ce imbie la visare? Voi unde l-ati folosi?
O zi frumoasa!
XOXO