Idei perpetue cauta antreprenor in serie

De cand ma stiu, pe langa meseriile consacrate din strabuni ca fiind un blazon de mandrie: profesor, medic si cadru militar, a fi sef sau patron peste ceva sau cineva este o dorinta launtrica a fiecaruia dintre noi. Toti vor sa fie afaceristi, bisnitari, smecheri, sefi, boss-i dar nu toti sunt  croiti din “material managerial”. Unii din ei vor reusi in ciuda “materialului” din care sunt croiti, vor da din coate, maini si din tot ce pot pentru a reusi, altii insa vor sa urmeze calea dreapta convinsi ca doar prin sudoare si sange pot da nastere unui lucru trainic de care sa fie mandri. Nu toti se bucura de circumstante propice insa mereu va fi loc de idei bune care vor prinde viata numai datorita unor antreprenori in serie care vad oportunitatea inainte  ca ea sa se prezinte.antreprenor

Sunt multe feluri oameni in lume, iar din perspectiva antreprenoriala am reusit sa identific doar 3:

  • Mediocrul, care si-ar dori sa fie patron de dragul statutului, indiferent ca e sef la el acasa sau doar peste o echipa formata de un om. Un antreprenor mediocru, atunci cand ajunge la nivel de patron nu o face datorita ideii sale geniale sau a unui buget maret pe care e dispus sa il investeasca ci doar imita ce vede la vecinu’, fie din lipsa cunostintelor in managementul unei afaceri, fie din admiratie sau deseori din simplul motiv de a-i pune bete in roate concurentei. Un mediocru nu va fi niciodata un manager bun si e posibil ca afacerea lui sa nu dainuie prea mult asa ca mereu va apela la tehnici evazioniste pentru propria bunastare. Mediocrul nu are incredere decat in el, in banii lui si in “calitatile” manageriale pe care e convins ca le are.
  • Irealistul, e cel care are zeci de idei de afaceri in minte, nu ar putea alege doar una pe care sa o aplice pentru ca nu ar sti cum. In viziunea lui de afacere, nu exista control fiscal, sau orice fel de control, nu exista taxe si nici oameni de rea credinta asa ca va considera mereu lipsit de sens un contract scris si se va increde in acordurile verbale. Cei care ati luat cel putin o teapa la viata voastra stiti cat de meschini pot fi oamenii care te folosesc pentru a-si atinge propriile scopuri. Irealistul este o persoana plina de imaginatie, insa nu mereu ideile lui de afaceri sunt fezabile sau relevante insa daca stii sa il “brain-pick”  ai putea gasi idei de afaceri ce se pot dovedi foarte profitabile. Irealistul vede oportunitati peste tot dar nu este manat de lacomie ci doar de inventivitate, de capacitatea de a recunoaste oportunitati insa nu isi va bate capul niciodata cu punerea lor in practica din trei motive: nu stie cum, nu are bani si nu isi doreste complicatii.
  • Perseverentul, e un fel de specimen care are aproape toate atuurile pentru a da viata unei afaceri de succes: ideea aplicabila si realizabila, un plan de afaceri, constient de riscurile unui start-up, cu initiativa, dorinta de munca, pasiune si incredere ca va reusi. Ceea ce  nu are insa acest viitor antreprenor sunt banii si know-how-ul. Pentru a veni in intampinarea acestei categorii de oameni si a unei cerinte din partea pietei de noi intreprenori au luat “nastere” ingerii in business.

Ce sunt Business Angels?

Ei sunt cei care vin in intampinarea unei idei bune si a unei dorinte de succes cu bani si experienta personala. De regula se apeleaza la astfel de investitori atunci cand nu exista resurse financiare alternative, deoarece de multe ori investitorii vin cu niste conditii proprii pentru a-si proteja investitia.

Cum gasesti un business angel si cum stii daca e cel potrivit?

Nu e un Eden in care acestia isi pierd timpul la cafele sau discutand despre ce oportunitati de investitie au mai gasit asa ai putea alege din mai 2 variante: fie iti iei planul de afaceri si iti vinzi foarte convingator idea batand din usa in usa la anumiti oameni influenti cu mijloacele necesare de investitie fie faci primul pas catre gasirea celui potrivit si apelezi la o firma de consultanta. De multe ori consultantii in afaceri au deja in portofoliu portofoliu persoane dornice de a investi in idei profitabile si pot intermedia intentiile tale insa nu te gandi ca tu esti cel norocos daca esti ales din zeci de alti concurenti. Decizia nu e unilaterala, trebuie sa fii sigur ca start-up-ul tau va avea cel mai bun start, asta inseamna o implicare eficienta si moderata, o echipa competenta, politici de buna credinta si multa pasiune. Alege un Business Angel cu pregatire relevanta, cu experienta personala in business, verifica-i portofoliul si observa evolutia proiectelor in care a fost implicat dar mai intai de toate verifica-i codul moral invitandu-l la o discutie la cafea si ascultandu-l cum poate da viata ideii tale de afacere.

Acolo unde pregatirea, perseverenta si imaginatia se intalnesc  cu resursele necesare punerii in practica, acolo unde perseverentul se intalneste cu antreprenorul in serie, visele devin realitate.

Ai o idee? Cere consultanta, bani si know how. Alege sa iti implinesti visele!

Leave a Reply