Un copil este intr-o continua expeditie de a cunoaste lumea din jurul lui si in acelasi timp este mereu intr-o calatorie in cunoasterea proprie. Dupa ce am trecut in mare parte prin lumea animalelor, a povestilor si a curiozitatilor am descoperit ca avem sentimente, diferite stari sub care cadem prada fara sa ne putem abtine. Uneori facem lucruri pe care le regretam pentru ca sunt facute la nervi, alteori facem lucruri surprinzatoare pentru ca suntem plini de inspiratie si voie buna iar alteori suntem egoisti.
De cand am trecut in al 3-lea anisor, schimbari majore se produs atat fizic cat si psihic, motiv pentru care in articolul anterior va povesteam ca ma simt depasita si am apelat la o carte de parenting pentru a gasi raspunsurile. Nu m-a ajutat foarte mult acesta, in ciuda titlului care promitea multe, insa am gasit o buna parte din raspunsurile cautate citind aceasta carte.
Dupa aplicarea sugestiilor celor 2 carti am decis ca e timpul sa duc batalia chiar acolo unde isi are originile: in psihicul copilului, explicandu-i si aratandu-i cum se manifesta si ce inseamna fiecare emotie. O reprezentare grafica a celor mai importante sentimente si comportamente ale copiilor la aceasta varsta s-a dovedit a fi foarte utila.. In acest sens am ales 3 carti din categoria carti pentru copii: “Sunt furios, ce sa fac?“, “Ëu si sentimentele mele” si “Gata, acum am destul!“.
Cele 3 carti, pe langa faptul ca sunt cu coperti mari, cartonate, au niste ilustratii care atrag si mentin atentia copilului pe toata durata parcurgerii lor fila cu fila, ajuta copilul sa se detaseze si sa observe obiectiv ce inseamna fiecare emotie si comportament, cum se manifesta si care sunt consecintele. Fiind un martor obiectiv al unor situatii, el poate controla povestea, isi da seama care sunt comportamentele sanatoase si cele nesanatoase, constientizeaza ce e bine si ce nu, ce sa faca atunci cand adrenalina ii pulseaza in vene si nu se poate abtine sa nu tipe si sa loveasca.
Am inceput cu cartea “Sunt furios, ce sa fac!” dupa ce am ajuns acasa in urma unei crize de nervi desfasurate in public pe o distanta de 500m. Fiica-mea a ajuns acasa plina de transpiratie, rosie la fata, muci pana in gura, lacrimi pe toata fata, agitata, isterica si imi corecta orice lucru pe care il faceam in ideea ce eu nu fac nimic bine ci doar ea. A incercat intr-un fel sa ma manipuleze si sa preia ea puterea incercand sa mi-o submineze pe a mea, crezand ca daca imi da mie lectii despre cum se fac toate lucrurile pe care le fac adultii, s-ar situa la un nivel superior. Desigur, nu i-a mers decat cateva minute, i-am cantat in struna doar ca sa nu mai urle dar am gresit. E adevarat ca dupa furtuna vine soarele, asa s-a intamplat si in cazul ei. Dupa o buna partida de plans si urlet s-a linistit si a inceput sa ma iubesca, sa ma pupe, sa imi ceara mancare (pesemne a fi un copil mofturos consuma multe resurse!!). Se facuse deja ora 14, ne-am pregatit de somn si in maxim 30 de minute a adormit. Dupa ce s-a trezit am dus-o direct la carte( stiu ca dupa somn e vorbareata si deschisa sa invete lucruri noi) asa ca am parcurs impreuna etapele pe care ea le-a parcurs singura in tot orasul, manata doar de dorinta de a fi impotriva mea.
Cartea i-a aratat micutei cat este de urata furia si modalitati despre cum sa scape de ea, cum sa se comporte atunci cand altcineva este nervos sau ce trebuie sa faca atunci cand ii trece furia. Este una dintre cartile, consider eu, de life-coaching inainte de a fi introdusi intr-un colectiv si nu numai.
Intr-o alta zi cand imi cerea necontenit “dica” (acadica), ciocolata, mentosane, inghetata si altele, chiar daca le avea deja acasa, am considerat ca e utila cartea “Gata, acum am destul!”. Ca si precedanta, acesta continua modul de prezentare al unui comportament destul de frecvent la copii si anume excesul in orice. Cartea expune rand pe rand diferite personaje care au diferite “hobby-uri”, a se intelege excese: mancatul de prea multe dulciuri, joaca in exces, scufundarile in cada, colectionatul de jucarii si accesorii, uitatul la TV, mancarea de la fast food, etc. Cartea prezinta fiecare stadiu al adictiilor copiilor si rezultatele lor: placerea dusa la exces, excesul care duce la consecinte neplacute si solutia oferita pentru a nu ajunge la exces. La finalul copilul poate completa impreuna cu un adult cum se numeste, ce ii place cel mai mult si cand considera ca e prea mult pentru el acel lucru. Cartea se incheie cu un citat motivant si reconfortant pentru pitici: “Destul pentru astazi! Maine e o noua zi!”
Din seria cartilor de dezvoltare emotionala intra si cartea “Eu si sentimentele mele!” Aceleasi linii grafice si ilustratii pline de haz insa de aceasta data cu o paleta mai larga de sentimente. Daca in primele doua am descoperit furia si comportamentul excesiv, de data acesta exploram toata gama de sentimente pentru a le putea intelege mai bine: furia este pe primul loc si in aceasta carte, urmeaza iubirea, tristetea, frica, gelozia. Cunoasterea sentimentelor inseamna empatia fata de ceilalti, insemna a le intelege comportamentul prin raportarea la comportamentul nostru. O carte utila in identificarea celor mai frecvente sentimente ale copiilor si despre modalitatile sanatoase de a le gestiona.
Cireasa de pe tort a fost o carte care nu are nimic in comun cu primele ci am luat-o doar pentru titlul sau super dragalas: “Iepurica Dragalasa”. Este o carte de povesti ilustrate cu scrisul mare si ,cred, ca imi va fi de folos cand Bibi va invata sa citeasca. Totodata, contine 4 povesti, fiecare cu cate o morala. prima ii invata pe copii sa se iubesca asa cum sunt, sa nu fie complexati de vreun aspect al infatisarii lor si sa se accepte asa diferiti cum sunt, unici. A doua poveste este spusa de insasi Iepurica Dragalasa prietenilor ei plusati inainte de culcare in care isi dovedeste imaginatia proprie in inventarea povestilor. A treia istorisire este despre o zi la plaja si despre cum Iepurica a gasit un mesaj in sticla venit tocmai din Mexic, asa i s-a nascut dorinta de a calatori in jurul lumii. A patra poveste insa incheie carticica cu povesti cu o istorioara despre cum Iepurica a facut dintr-o cutie de carton o nava de pirati si a dormit acolo cu tatal sau peste noapte. Lucrul cel mai dragut la aceasta carte este ca are la final un vocabular si cateva provocari pentru cei mici. Acum costa 14 lei dar isi merita banutii.
Acestea fiind zise, va astept la urmatoarea recenzie de carti pentru copii unde va voi prezenta noutatile primite cadou de la Editura Univers Enciclopedic Junior.
O noapte racoroasa!
XOXO