Nu imi place sa imi stiu copilul mic printre straini sau sa mi-l las in grija unor straini, cu atat mai mult cat este inca mic si se poate lovi la orice pas. Sunt probabil prea protectoare dar consider ca sunt doar cativa ani cei in care ii poti oferi copilului tau cu adevarat protectie si il poti supraveghea pentru a creste un adult sanatos, iar aceia sunt anii copilariei. Poate ca de asta am fost reticenta sa las copilul la un loc de joaca fara sa il supraveghez de la margine sau sa intru cu el.
Ceea ce nu stiam eu, la inceput e ca, locurile de joaca pentru copii sunt, asa cum tradeaza denumirea, pentru copii, insa, sunt adorate de adulti. Zic adorate pentru ca de multe ori pur si simplu copilul nu vrea sa coopereze, e in starea aia de transa in care orice lucru i se pare anapoda, ca nu faci nimic cum trebuie, tu ca parinte, iar lui i se cuvine totul, chiar si lucrurile pe care stie clar ca nu are voie sa le faca i se par cele mai distractive. Asta se intampla de la vreo 2 ani pana cand incepe el sa constientizeze de implicatiile actiunilor sale si sa faca diferenta intre bine si rau. In perioada aia, dupa ce esti tocat psihic, cand copilul devine necooperant si nu iti poti face treaba sau macar sa te relaxei o ora savurand o cafea pe o terasa, e timpul sa gasesti o solutie. Pentru mine solutia a fost un loc de joaca insa de aceasta data fara sa stau pe margine sa privesc. M-am bazat pe faptul ca spatiul este amenajat de asa natura incat sa previna orice accidentare si ca personalul este destul de responsabil sa ma sune in momentul in care se intampla ceva. Nu va imaginati ce pot face 30 de minute de relaxare si cata energie, dor, iubire, pofta de joaca, de vorba, de relationare te cuprinde atunci cand ai putin timp sa te reculegi si sa te reorganizezi psihic!
Cand am venit sa o iau de la locul de joaca am intrat in discutie cu fetele de acolo pe tema reorganizarii locului de joaca. Vazusem o schimbare majora fata de data trecuta si acum parca ma uitam la un loc de joaca desprins din carti cu basme: multe tobogane de toate felurile, protectie la fiecare stalpisor de sustinere, numai materiale moi, sigure , nu existau colturi pe nicaieri, trambuline vreo 3, piscine cu bile si multe altele, astfel incat intregul loc de joaca devenise un camp necunoscut care atragea ca un magnet micii exploratori. Respect pentru cei care au reusit sa aduca un loc de joaca la nivelul asta, zic eu, urmand ca deja sa imi planific urmatoarea iesire: eu la shopping, fiica-mea la joaca. Cand esti parinte happy hour capata alt inteles: fie e ora de somn fie e ora la spatiul de joaca!
Iesirile noastre s-au inmultit si in scurt timp mi-am dat seama ca e o afacere destul de profitabila, asta, cu locurile de joaca. Calculand cate 10 lei/ora de copil si o capacitate de pana la 20 de copiii, poti face usor intr-o ora aproape 200 de lei, intr-un program de 8 ore, ajungi la 1600 lei/zi. Daca e sa calculam taxele la final de zi, cheltuielile cu personalul, cu chiria, utilitatile, tot ai un profit, mai ales ca investitia este eligibila pentru accesarea fondurilor europene iar eu pot fi un potential tanar antreprenor. In mintea mea deja prindea contur o idee: imi pot deschide un SRL-D, imi iau un imprumut pentru start-up-uri de la banca, incep planul de afaceri impreuna cu un consultant in fonduri UE si iau legatura cu Waterboys, aia pentru care imi aratam respectul mai sus, pentru o oferta de amenajare locuri de joaca modulare.
Asta era, in mintea mea, una din acele afaceri la cheie usor de pus in practica, profitabila, in urma amortizarii investitiei, cu costuri minine de intretinere si care mereu indeplineste o cerinta aparte: sa ofere relaxare copiilor si parintilor! Mi-am dat seama destul de repede ca e o nisa pe care trebuie sa imi fac curaj sa o exploatez pana nu ii vine altuia ideea sa imi “sufle” ideea de milioane. Primul pas a fost sa cer opinia celor de la Waterboys si mare mi-a fost surpriza ca pot face o schita a viitorului loc de joaca doar prin trimiterea planului locatiei si pot oferi preturi fara TVA, exact ce imi trebuia pentru dosarul de accesare al fondurilor UE deoarece TVA-ul, pe langa diferentele de curs valutar si dobanzile, nu este inclus in lista de cheltuieli eligibile decontante pe principiul rambursabilitatii. Un alt lucru care mi-a placut e ca sunt profesionisti, pragmatici, deschisi sugestiilor si ideilor noi, dar mai presus de toate, au produse certificate TUV si ISO pentru produsele comercializate, ceea ce inseamna ca sunt produse sigure si nu pun in primejdie viata copilului meu alegand produse de calitate indoielnica. Orice urma de indoiala imi era spulberata pe masura ce scroll-uiam in jos portofoliul lor constand in zeci de proiecte si vedeam in fiecare cate o reusita de-a lor, cate un vis implinit si cateva zeci de mii de parinti si copii fericiti.
Ca sa devin nostalgica, locurile de joaca de pe vremea mea constau intr-un tobogan din fier in care imi rupeam mereu pantalonii, vreo doua bare de batut covoarele care erau o provocare pentru catarat, un carusel dezmembrat pe care il invarteam cu randul pana cadeam sub el si muuulte pietre in loc de clasicul loc de joaca cu nisip, insa a fost o copilarie implinita. Trebuie sa recunosc ca joaca in sine a evoluat mult de cand am fost eu copil si noi, ca parinti, trebuie sa ne adaptam noilor cerinte. Copiii vor fi copii oricum si se vor bucura de copilarie atata timp cat au iubire insa ei trebuie mereu stimulati atat fizic cat si intelectual. Locurile de joaca modulare devin ca un labirint pentru ei, cu multiple cai de acces si de iesire, cu fortarea deciziilor proprii. Locurile de joaca ii pregatesc pentru viata de zi cu zi, de provocarile fizice date de traiul intr-o lume de adulti dar ii pregateste si psihic punand bazele increderii proprii intr-un loc unde parintii nu te pot ajuta si nu pot lua decizii in locul tau. Un loc de joaca bine conceput stimuleaza copilul in timp ce il indeamna sa faca sport in cautarea tuturor ascunzatorilor.
Tu cand ti-ai dus ultima data copilul la un loc de joaca?
O seara placuta!
XOXO
Sper sa am ocazia sa imi duc viitorul nepotel/nepotica intr-un astfel de loc de joaca, sigur. Stiu ce vorbesti despre mamicile exagerat de protectoare. Eu si acum la cei 30 de ani ai fiului meu, mai fac gafe de acest gen. Cel mai obsedant gand este acela de a-ti sti copilul in siguranta.
Cred ca cel mai obsedant gand e acela de a te ingrijora mereu. Eu nu am stiut ce simtea maa-mea cand imi spunea ca isi face griji zi si noapte, credeam ca e paranoica, dar acum traiesc pe propria piele 🙂
Sper sa pot ajunge cu micutul meu la aceste locuri de joaca. Multumesc pentru informatii
Eu inca nu am mers cu piciul, nu are mult de cand a inceput sa mearga dar sunt asa de protectoare, mi-e tare frica sa nu pateasca ceva.
Avem și în Cluj câteva locuri minunate unde poți să-ți lasi copilul pentru câteva ore ca să ai timp pentru tine și shopping in liniste.
Sunt foarte bune locurile astea de joaca pentru copii.
Eu il duc pe Dragos destul de des la astfel de locuri de joaca, mai ales iarna cand nu prea ai ce face pe afara fiindca totul e inghetat.
Sunt foarte utile aceste locuri de joaca si sunt foarte okmatunci cand sunt amplasate in centrele comerciale.
Noi ne putem face cumparaturile linistite, in timp ce copilasii se joaca sub atenta supraveghere a personalului locului de joaca.
Am vazut ca locurile de joaca sunt foarte vizitate si apreciate de copii. Eu nu am dus copilul foarte des la locuri de joaca pentru ca merge la gradinita si acolo are parte de socializare si de multe alte bucurii. Ajung foarte rar la mall si atunci o las sa mearga sa se joace
Wow, cat de frumos e acolo! Drept sa zic la noi nu am vazut asa ceva si din cauza asta nu am reusit sa il duc pe baietelul meu la locuri de joaca unde sa poate socializa.
Si noi mergeam cand era micuta Jasmine la astfel de locuri de joaca mai ales iarna cand nu aveam unde sa iesim:)
Nu am mers cu el pana acum la locuri de joaca, dar sa speram ca vom avea timp.
Cat de frumos este la locul de joaca. Cristina este fascinata. In ultimul timp n-am mai dus-o pentru ca merge la gradi si acolo are parte de distractie si joaca. Cand are vacanta o mai duc
Sunt grozave aceste locuri de joaca mai ales in malluri astfel inact in timpul cat iti faci cumparaturile poti lasa copilul acolo ca sa se simta bine printre cei de seama lui.
Si mie mi se par tare utile locurile de joaca. Pe Darius inca nu l-am dus, astept sa mai creasca putin.
Ador sa văd bucuria pe chipul copilului meu și s-o văd zâmbind. O duc destul de des la locul de joaca și ii place extrem de mult