Tot ce-mi doresc de Craciun e … Craciunul

Ma trezeste dimineata  mirosul de cozonac care invadeaza casa: nuca, aluat proaspat si esente… Deja mi-l imaginez aburind cum ma zbat cu caldura emanata sa il devorez si,  ma trezesc. Maica-mea a pus fasole la fiert sa faca iahnie si bors. Mai sunt 2 zile pana la Craciun! Oare cum am sa rezist sa mananc snitele de soia si cartofi prajiti cand, prin aerisirea de pe coloana blocului, vecinul imi trimite miros de carnati cu usturoi, chiftelute si  ale bunatati? Cu greu, mon cher! Vine Ajunul Craciunului. Toata lumea merge cu colinda, isi infrumuseteaza casele curate si pregatite de sarbatoare, sunt serviti cu minunate prajituri facute in casa, ambaleaza cadouri si se pregatesc pentru ziua de Craciun. Spiritul Craciunului e mai prezent ca niciodata, in suflete, in decoratiuni, in bradul de Craciun impodobit care devine punctul central al unei case. Eu ajung acasa doar ca sa ma uit la programul special de Craciun in timp ce mananc o felie de paine cu salata de vinete. Misto Craciun (pentru altii!).emotii

Cam asa sta treaba cand tii Craciun in ianuarie, mai exact pe data de 7. Nu ti-ai dorit asta, ai f vrut sa fii si tu in rand cu lumea dar soarta a facut sa te nasti intr-o familie care tine sarbatorile “pe vechi”, adica cu 13 zile in urma. Singura sarbatoare care se sincronizeaza e Pastele, acolo ai mereu noroc si poti petrece in rand cu lumea, ca in rest, numaratoarea nu mai coincide. Nu m-am simtit niciodata exclusa pentru ca sunt pe vechi, poate si datorita faptului ca nu sunt o persoana religioasa si biserica nu reprezinta pentru mine un loc unde mi-as dori sa ma duc fecvent. Tot pe parinti in invinuiesc si pentru asta, pentru ca m-au fortat toata copilaria sa ma duc la biserica chiar daca nu vroiam, uneori nu prin cele mai soft metode, asadar am ajuns la stadiul in care reneg toate invataturile date de ai mei in materie de religie. Credinta insa e cu totul altceva, aia o am in suflet, poate nu asa cum si-ar imagina-o unii, ci doar o credinta in ceva mai mare decat noi. Iar ca sa incheiem incursiunea in lumea spirituala, hai sa va zic cele mai aiurea aspecte ale unui Craciun fara brad de Craciun, fara Mos, fara decoratiuni si fara spiritul Craciunului.

Adio brad de Craciun!

Imi aduc aminte cum de la inceputul lui decembrie incepeau sa straluceasca luminitele pe la geamuri, cum goana dupa cadouri , mancare si decoratiuni o lua pe repede inainte iar orasul imbraca o noua mantie luminoasa peste cea alba, de zapada. Chiar daca erai un hater tot  te curindeau fiorii bunatatii si vroiai sa iei un cadou cuiva, char daca asta implica sa contribui la accentuarea fenomenului de consumerism pe care o sarbatoare atat de comerciala cum e Craciunul, il accentueaza.

Dupa ce te plimbi printr-un oras impodobit si vii acasa si o gasesti la fel ca si in restul anului parca toate sentimentele de dinainte se disipa undeva in neant. Bradul nu-i nici acum dar nici de Craciunul din ianuarie nu va fi, pentru ca e o risipa de bani. Economi mai erau ai mei cand le convenea! Un brad natural nu luam ca se usuca pana la Craciunul nostru si apoi e greu de curatat dupa el daca se infiltreaza pinii in covor. Erau si maniaci ai curateniei, tot, cand le convenea! Totodata, decoratiunile, alea putine care le aveam, nu mai incapeau in casa si nu mai cumpara altele ca nu au loc de depozitare. In inima mea de copil vroiam si eu un brad artificial al meu, asa cum vazusem la alti copii, sau macar un odorizont cu miros de brad in casa, vreo 2 globuri agatate de perdea sau orice, ca sa simt ca e sarbatoare! Chiar daca, inca, pentru noi nu era, vroiam sa simt fiorii pe are toti ceilalti ii simteau in aceasta perioada.brad

Mi-aduc aminte ca la un moment dat, de Ajun am coborat in fata blocului si am gasit o crenguta de brad, nu mai mare de 30 de cm. Era destul! Am adus-o in casa, am pus-o intr-o sticla din aia de sticla cum era pe vremuri si se dadea la schimb si am impodobit-o! Voila! Primul meu brad de Craciun. Imi traiam propria sarbatoare! Ai mei nu s-au lasat induplecati nici in anii urmatori sa ia un brad, macar unul mic, artificial asa ca a trebuit sa impodobesc un ficus mare pe care il aveam in casa. Imaginati-va ca ati fi venit cu colinda la mine (oricum nu primeam cu colinda!), dar, asa, ca exercitiu de imaginatie, si in loc de brad de Craciun ati fi gasit un FICUS impodobit, pus frumos beteala pe langa gavanos, beteala pe frunze si cateva fundite prinse de tulpina :).

Mos Craciun e o iluzie si nu primim cu colinda pana pe 7 ianuarie

E  ciudat sa stai in casa ca un salbatic cand, la usa, iti bat colindatori. La un moment dat nici nu le mai deschideam! Cum sa zic la un copil de 5-6 ani ca eu nu primesc cu colinda azi ci in 13 zile? Ce intelege el din treaba asta? El isi face numarul si la final asteapta recompensa. Ce sa ii dai? Cartofi prajiti? Ca doar prajituri nu ai 🙂 La un moment dat preferi sa ignori fenomenul, sau cel putin sa te bucuri de programul TV, sa traiesti intr-o lume virtuala cateva ore pe zi in timp ce iti continui banala experienta cotidiana.

Sa i-l interzici unui copil pe Mos Craciun, sau, sa ii zici din start ca parintii sunt cei care pun cadouri sub un brad de Craciun inexistent, e ca si cum i-ai ucide copilaria si inocenta. Nu e o cale pe care as vrea sa o urmez cu propriul copil asa ca am decis sa imi fac propriile obiceiuri, sa imi largesc orizonturile dar sa imi pastrez credinta.

Craciunul la patrat

Ce nu au inteles ei mei este ca un Craciun nu il exclude pe celalalt, adica daca sarbatoresti pe nou nu inseamna ca cel din ianuarie este mai putin “Craciun”, ba dimpotriva, cel de pe 25 este sarbatoare, voie buna, distractie, familie, caldura iar cel din ianuarie este un fel de reuniune cu familia si pastrarea obiceiurilor impuse de religie. Craciunul din decembrie poate fi frumoasa iluzie a copilariei iar cel din ianuarie poate fi realitatea pastrarii traditiei si orientarea catre culta religioasa.

brad

Pentru prima data de cand sarbatoresc Craciunul, am renuntat la ficus (spre fericirea lui) si am luat un brad artificial de Craciun. Odata cu venirea copilului si a apropierii acestei perioade am redeschis rani adanci din trecut si pur si simplu am vrut sa rescriu Craciunul cu amintiri frumoase. Asadar, am luat cel mai frumos brad de Craciun artificial de 1.5m pe care l-am gasit pe brazicraciun.net. Cele cateva fundite si beteala “vintage” parca se cereau folosite dar nu erau suficiente asa ca urmatoarea achizitie ne-a dus catre acelasi magazin online de unde am luat cele mai potrivite decoratiuni, beteala, flori, luminite si tot tacamul.

brad

Acum, nu trebuia decat sa asteptam sa vina Craciunul si cum altfel decat cu un calendar Advent. Am intins pe tavan dintr-o parte in alta panglica colorata si am aplicat mici buzunarase cu numere pe care le desenasem impreuna cu cea mica pe hartiute colorate si decupate sub diferite forme. Inauntru am pus cate ceva bun, o bombonica, o prajiturica sau o ciocolatica, de fiecare data diferita. Cu fiecare buzunaras golit Craciunul era mai aproape, anticiparea momentului crestea la fel ca si discutiile despre Mos si cadouri… Ii reaminteam mereu ce se va intampla, ce reprezinta Craciunul si de ce casa este impodobita, implicit de ce avem un copac in casa :). In fiecare dimineata gasea sub bradul artificial de Craciun ceva bun daca facea o anumita activitate, ii ziceam ca e de la Mosul si ca toata luna va primi cadouri daca va fi cuminte.copil

Craciunul si Ajunul Craciunului il petrecem de 3 ani asa cum se cuvine, cu brad de Craciun, cadouri, cu cozonac si cu colindatori. Amintirea Craciunurilor trecute parca nu mai este, a fost inlocuita cu ceva mai frumos, mai profund, la fel cum este dragostea mea pentru micuta domnisoara. Nu este nimic din ce nu as face pentru ea, tocmai de asta am “inchiriat” si Mos, fara reni, desigur, si care intra pe usa ca nu avem horn si ca s-a modernizat si el de-acu’.  Colindele canta toata luna lui decembrie, invatam sa cantam macar refrenele sau macar sa “ler-uim” intr-o tonalitate de noi stiuta, mergem la cunoscuti cu colinda, ducem cadouri si sarbatorim cateva zile. Va urma si Craciunul pe vechi, unde o vom lua de la capat. Cine zice ca lucrurile bune nu se pot intampla de doua ori?

Voi ce fel de amintiri aveti legate de Craciun? Sau cum va doriti sa petreceti in acest an Craciunul?

O seara frumoasa va doresc!

XOXO

 

31 comments

  1. Mihaela Curea says:

    Ce poveste trista, dar frumoasa. Da, parintii nostri din alta generatie, cu alte idei, am renuntat sa ii mai condamn.
    De cand m-am mutat la casa mea, sarbatorim Craciunul cu mult drag si cu brad natural! Am cumparat intr-un an un brad la ghiveci si l-am plantat in curte, dar tot ne-a trebuit sa miroasa a brad in casa!
    Anul acesta de Craciun cu familie si prietenii si finii!

    • paola says:

      Eu am cumparat prima data unul mic la gavanos dar s-a uscat si am considerat ca este mult mai ok unul artificial. Il am de vreo 2-3 ani si arata foarte bine, , ii pun un odorizant de camera cu pin sub el si zici ca e natural 🙂 fara insecte, pini in covoare si alte minunatii. Fiica-mea e innebunita s ail impodobeasca si daca ar fi dupa ea l=-am tine tot anul in casa 🙂

  2. coco says:

    un Craciun cat mai minunat iti doresc! la mine incep asa de prin noiembrie, imi place sa fac cadouri handmade tare mult pentru prietene!
    si lucrurile bune se pot face de 2 ori, noi serbam Pastele de 2 ori 🙂

  3. Oana says:

    Este perioada din an pe care o iubesc cel mai mult, abea astept sa vina Craciunul si sa impodobim bradul 🙂

  4. Antoaneta says:

    Paola, aveam o colega a carei soacra sarbatoarea pe rit vechi, insa participa si la sarbatorile pe rit nou.
    Legat de amintiri….of, am multe amintiri placute, dar cele mai multe sunt de cand eram mica si mergeam la colindat, la tara, la bunici. Acum creez eu amintiri pentru copiii mei si ne facem de cap cum avem chef 😉

    • paola says:

      Da, depinde, ai mei eru mai stricti, posteam de voie de nevoie pana ce veneau de la slujba de Craciun. Imi curgeau balele la coptura si de la sorici 🙂

  5. Bratu Gabriela says:

    mereu m-am intrebat cum e la cei de rit vechi. da, mi s-a parut ciudat ca noi cand terminam cu totul, la voi abia incepe. e un pic ciudat cu parintii, cei din generatiile dinainte sunt un pic mai in lumea lor, dar e bine ca tu esti deschisa si ii faci fetitei tale sarbatorile mai frumoase, ba chiar de 2 ori! sunt avantaje si dzavantaje,,, eu prefer bradul natural in casa. anul asta avem si catelus, deci va fi o adevarata provocare

    • paola says:

      E mai ciudat pe vechi, iti zic din experienta 🙂 Poate nu toti sunt asa sau poate intre timp au evoluat dar “pe vremea” mea asa era. Oricum acum, cu fetita fac lucrurile diferit 🙂

    • paola says:

      Pentru noi e mereu special de cand il sarbatorim pe 25 decembie si o avem pe pitica sa ne tina mereu optimisti 🙂

  6. Georgiana Sabina says:

    Craciunul e sarbatoarea mea preferata, ador tot ce inseamna Craciun, atmosfera, mancarea, traditiile, filmele, muzica, tot, tot.
    Anul asta nu stiu ce o sa fac, probabil ceea ce fac deobicei si anume petrec Craciunul alaturi de familie.

    • paola says:

      Craciunul este intr-adevar o perioada speciala si cu atat mai mult Craciunul si tot ce deriva din el: Mosul, obiceiuri, etc. Imi place sa o vad pe cea mica entuziasmata de instalatiile luminoase din oras, de sanius etc 🙂

  7. Bianca Ionel says:

    Afara imi pare aproape primavara, dar m-am gandit din septembrie la Craciun. Eu aleg sa-mi petrec Craciunul in familie, desi uneori as vrea sa plec undeva intr-o vacanta si sa fac totul diferit, desi cred ca nu m-as simti la fel de bine ca acasa.

    • paola says:

      Eu de Craciun nu prea merg nicaieri, preferam sa fim acasa in confortul casei, lejeri, fara sa tinem cont de etichetele pe care le presupune un restaurant. Plus ca si cu un copil mic nu prea poti sa te distrezi fara sa deranjezi pe ceilalti 🙂

  8. Oana D. says:

    M-am intristat putin citind povestea ta… asa ar fi trebuit, sa faci Craciunul de doua ori, nu unul si acelape jumatate – fara brad si fara colindatori…

    Da, cunosc ce inseamna sa ai un parinte, cel putin,”econom”, ca zgarcit nu-i placea sa i se spuna, zicea ca il jignesc, desi era purul adevar.

    Nu stiu de ce nu am amintiri consistente de Craciun. Doar bradul bine impodobit si cumva asa, o senzatie frumoasa a sarbatorii. dar asta era doar in copilarie, mai tarziu… s-a dus sentimentul asta ca traiesc o sarbatoare. Cadourile nu era semnificative, un Mos de ciocolata sau ceva de genul. Atat… mosul ar fi fost el mai generos, dar taica-meu era un zgarcit veritabil! 🙂

    • paola says:

      Off, uite asa strica unii parinti spritiul Craciunului! 🙁 Macar acum recuperez, uneori exagerez cu fiica-mea dar sper sa ii creez amintiri frumoase 🙂

  9. Iasmina says:

    Nu știu alții cum sunt, dar mie mi s-a făcut poftă de cartofi prăjiți și șnițele de soia, yum-yum… Cât despre Moș Crăciun, am aflat de la început aproape că nu e real. Când eram mică aveam brad în fiecare an, apoi mi-am dorit unul artificial, ca de 2-3 ani să nu mai fac deloc brad. Bine, nici nu am copii, că poate atunci s-ar schimba treaba și aș împodobi iar bradul de Crăciun, nu știu.Cumva s-a pierdut senzația aceea specială din copilărie… Însă mă bucur că tu o regăsești. Măcar acum 🙂

    • paola says:

      Mai, eu sincer nu as mai manca bors de fasole in Ajun, as prefera sa imi inghit balele in timp ce bucataresc sau cumpar preparatele pentru ziua de Craciun ;)) Prea multe amintiri naspa cu mancarea de post in prag de Craciun. Nici eu nu am facut multi ani brad de Craciun dar de cand am fetita vreau sa punem bazele unor noi traditii 🙂

  10. Raluca Brezniceanu says:

    Eu cred ca puneam ceva la radacina ficusului ala, ca de facut cadou nu cred ca puteai. E drept ca unii sunt si incapatanati. Barbatu-meu ura ficusul meu si intr-o zi cand am vrut sa-i schimb vasul cred ca ama gasit 200 de mucuri de tigare in pamant. Si incapatanatul tot nu s-a uscat.

  11. Catalina Coman says:

    Eu am fost o norocoasa. Mereu a fost cea mai importanta sarbatoare, Craciunul, la noi in familie. Nu imi pot imagina altfel.
    Trebuie sa vezi avantajul. De acum vei avea doar Craciunuri cu brad si Mos Craciun. 😀

    • paola says:

      Si ce bine pentru noi 😉 Sper sa faca si copiii mei la fel cad voi fi bunica, sa vina cu drag la mine de sarbatori dar sa se bucure de aceasta minunata sarbatoare cu tot ce implica ea 🙂

  12. Paula Ion says:

    🙁 o poveste atat de trista, mi-ai adus lacrimi pe fata. Imi pare rau sa aud ca sunt asmenea familii care tin mai mult la ,,traditii,, decat la ce simte un copil. Sunt sigura ca tu o sa fi altfel si sarbatorile de iarna vor fi cu adevarat sarbatori.

    • paola says:

      De cand a aparut Bianca in viata noastra facem tot ce putem sa ii oferim amintiri cat mai placute 🙂

  13. Rokolla says:

    Îmi amintesc cu drag de copilărie și de momentul in care modul urma sa lase cadouri sub brad. De când a apărut Criss in viața noastră îl sărbătorim altfel și avem alt gen de emoții. Sunt curioasa cum va fi anul acesta

    • paola says:

      Si eu sunt curioasa daca anul asta va reactiona altfel la vederea lui Mos Craciun 🙂 Anul trecut a mers de frica la el in brate 🙂

Leave a Reply