Nu deveni o statistica ISU. Alege pentru siguranta ta cosuri de fum din inox

Odata cu venirea sezonului rece si a temperaturilor scazute, oriunde ne-am duce, cautam un anumit confort termic. Daca e vara, confortul termic e dat de temperaturile joase iar daca e iarna, caldurica de la gura sobei sau a seminelului e bine primita. In fiecare iarna auzim cazuri de intoxicatie cu monoxid de carbon datorita unei instalatii ineficiente de incalzire, a unor cosuri de fum din inox inexistente sau stricate si a unui foc lasat nesupravegheat. Familii intregi care nu isi doresc decat sa isi incalzeasca locuita pe timpul iernii sunt victime ale unui gaz inodor, incolor si mortal care intra in sange si se ataseaza de hemoglobina de 250 de ori mai repede decat o face hidrogenul. In acest caz, monoxidul de carbon devine cel mai mare inamic al unei familii pe timp de iarna deoarece actioneaza foarte repede si eficient din interior. Nu il invita in  casa ta si verifica-ti instalatia de incalzire, ia-ti un cos de fum din inox, verifica-ti tubulatura de ventilatie si dormi linistit fara riscuri. cosuri de fum

Statistici ingrijoratoare

Anual, la nivel national sunt mii de cazuri de intoxicatie cu fum, multe din ele soldate cu decese sau incendii, din care 30% ar fi putut fi prevenite daca s-ar fi folosit corespunzator instalatia de incalzire si s-ar fi verificat acele cosuri de fum din inox prin care ar trebui evacuate gazele toxice in urma arderii. Anual mii de persoane sunt aflate in pragul mortii si prezinta simptome de asfixiere pentru ca opteaza pentru incalzirea locuintei cu flacara de la aragaz dar nu iau in vedere ca prin neaerisirea camerei toate gazele toxice raman in casa si pot induce stari de vertij, somnolenta, dureri de cap, confuzie, etc, stadiile incipiente ale asfixierii cu monoxid de carbon.

Ce poti face ca sa previi

Ceea ce poti face pentru a preveni intoxicata cu fum este sa iti alegi materiale de calitate pentru intocmirea instalatiei de incalzire si aerisire, plecand de la cosuri de fum inox, tubulatura ventilatie, etc. si totodata sa alegi buni executanti ai intregii lucrari. Nu trebuie sa neglijezi nici faptul ca periodic acele cosuri de inox sau tubulatura circulara care evacueaza gazele in urma arderii, trebuie verificate pentru o buna functionare si pentru a fi absolut sigura ca nu se intorc inapoi in casa si te fac una dintre statistici.cosuri de fum

Am tot vorbit de casa dar am uitat sa mentionez ca aceasta este doar unul dintre locurile in care esti predispus intoxicatiei cu fum in mod involuntar. Daca e sa eliminam incendiile sau focurile libere  care apar ocazional, te poti intoxica si la locul de munca daca lucrezi intr-o bucatarie. Stand intr-o incapere in care focul arde constant cateva ore pe zi face imperativa necesitatea unei modalitati de a elimina eficient monoxidul de carbon rezultat, drept urmare bucatariile profesionale sunt echipate cu hote profesionale de bucatarie.

Cosurile de fum din inox infundate sau neracordate la sursa incalzirii fac victime printre sute de romani anual. Poti preveni o tragedie alegand sa acorzi  o importanta mai mare instalatiei de incalzire si evacuare a gazelor toxice, pana la urma e vorba de tine si familia ta. Nu improviza si alege cosuri de fum din inox pentru a te asigura ca tii inamicul invizibil departe de casa si familia ta.

O zi calduroasa!

XOXO

36 comments

 1. Aluculesei Brindusa says:

  Mai studiez inca problema,ma intereseaza mult deoarece as dori ceva cat mai bun pentru casuta mea ce se ridica incetisor,pana atunci iti ultumesc de informare!

 2. Bratu Gabriela says:

  din pacate, sunt o multime de cazuri de intoxicatii din cauza necuratarii cosurilor sau a lipsei ventilatiei. reclama aia cu Lasa ca stiu eu ce fac e perfect reala, pacat ca nu prea se tine cont de ea si inca se mai fac improvizatii. Cred ca e nevoie de o campanie mai agresiva!

 3. Alina says:

  Stau la casa si subiectul abordat in cadrul articolului chiar prezinta un real interes pentru mine. E foarte important sa acordam atentia necesara acestui aspect pentru a evita tragedii.

 4. Rokolla says:

  Sa stii ca sunt foarte periculoase cosurile de fum necuratate. Stiu asta de la parintii mei care au soba si stiu ca trebuie sa faca acest lucru periodic

  • paola says:

   Sunt periculoase daca nu ai grija sa fie bine racordate si nu chemi specialistii, in rest nu ar trebui sa fie probleme 🙂

Leave a Reply