Parenting fara stres in 12 pasi [Book review]

Am optat luna asta pentru un pachet promo cu carti de parenting pentru ca stiu ca, oricat de dragute ar fi acele carti ilustrate pentru copii  de care vorbeam in articolele anterioare, uneori ne este greu si noua, parintilor si avem nevoie de o indrumare, un sfat, o validare a actiunilor si filosofiei noastre de parenting. Un parinte relaxat este un parinte deschis la joaca, la noutati si implicit acest lucru se reflecta asupra bucuriei de a avea un copil. Pachetul promo de carti de la Editura Univers Enciclopedic, colectia Gold, vine in ajutor cu 4 carti de parenting care acopera o mare parte din dificultatile cu care se pot confrunta parintii incepand de la nastere si, in fiecare etapa de dezvoltare a copilului. Astfel, pachetul promo contine 4 titluri: Bernard Lievegoed – Fazele de dezvoltare a copilului, Monika Kiel-Hinrichsen – De ce nu asculta copiii, Christiane Kutik – Parenting fara stres in 12 pasi si Joan Salter – Arta de a creste copiii.parenting fara stres

Astazi insa voi vorbi de o carte pe care mi-am dorit sa o parcurg cat mai repede datorita promisiunii ei de a se adresa parintilor care nu au mult timp de a descoperi si apropria diferite filosofii de parenting, care abia au timp de citit si reusesc sa strecoare cateva capitole in timpul navetei catre serviciu sau profita de faptul ca puiul nu poate dormi si isi incep ziua la ora 04. a.m.. Cartea de azi e “Parenting fara stres in 12 pasi” de  Christiane Kutik.

Autoarea a devenit un coach de parenting dupa  aparitia celor doi copii ai dansei, facand o reconversie profesionala de la design interior. Cu atat mai bine pentru noi! Desi filosofiile  nemtesti sunt in genere destul de rigide si greoaie, autoarea vine cu idei practice dedicate celor 12 piloni pe care ar trebui sa se bazeze o educatie sanatoase a celui mic. Pleaca de la ideea ca nu suntem prieteni sau parteneri cu cel mic ci suntem parinti, deciziile in fata carora punem uneori copiii din cauza unui parenting prea degajat constituie de fapt un stres pentru ei, trebuie sa le dam spatiu sa se dezvolte, sa ii implicam, sa fim decisivi si perseverenti in repetitia unui lucru pana acesta devine ritmic.parenting fara stres

Ceea ca stiam deja e ca orice copil are nevoie sa stie care ii este rolul si ce roluri au ceilalti in viata lui. Asta nu inseamna ca mergi pe regim de teroare ca sa ii arati cine e seful in casa ci prin crearea unei rutine, ritualuri, momente in  care va simtiti unul pe altul nu doar trupeste ci si sufleteste, momente in care ii esti alaturi dar in care niciun moment nu trebuie sa iti cedezi pozitia de putere cedandui-o lui. Copilul are nevoie mai mult decat orice, de exemple, cea mai buna metoda de educare e prin exemplul propriu si prin autoconstientizarea ta ca individ: trebuie sa fii adevarata figura calauzitoare al copilului care sa ii arate cum stau lucrurile, cum trebuie sa fie facute chiar daca te multe ori el va teste limitele. Aceeste limite ii arata ca tie iti pasa de el si depasirea lor ii arata ca esti atent la ce face. Ei vor sa fie mereu in centrul atentiei si de asta nu se vor da in laturi de la nimic sa se asigure ca inca sunt importanti pentru tine si ca te implici.

Copiii nu sunt  singurul subiect dezbatut in carte, au si adultii cateva sfaturi despre cum sa se detaseze si sa isi refaca energiile si puterea dupa epuizanta activitate de parenting. Desigur, cartea e destul de usor de parcurs, are vreo 150 de pagini cu tot cu cuprins si sunt cativa pasi de parenting usor de insusit, cu exemple de situatii reale in care multi dintre noi poate ca se vor regasi.

Cartea o puteti gasi la pachet promo la pretul de 42 lei sau separat la 11.50 lei dar merita sa o aveti in biblioteca mai ales ca ofertele celor de la Univers Encilopedic nu se dezmint niciodata. Totodata va invit sa rasfoiti si oferta de carti de povesti ilustrate pentru copii care pot constitui un cadou numai bun de Mos Nicolae.

O seara placuta!

XOXO

20 comments

  1. Rokolla says:

    Pare foarte interesanta. Si eu sunt foarte interesata de tot ceea ce tine de parenting si am sa mi-o cumpar si eu. Cred ca merita toti banii

    • paola says:

      Nu consider ca o cresc pe a mea ca la carte dar cateodata o validare a actualului sistem de parenting ma face sa sim ca gresesc mai putin 😉

  2. Antoaneta says:

    Cred ca orice parinte trebuie sa invete cum sa se comporte cu propriul copil, iar acest lucru se face in special daca esti atent la dorintele si reactiile copilului, daca esti ferm si ai niste principii clar stabilite.
    Astfel de carti te ajuta sa iti stabilesti prioritatile, dar totul se rezuma la drept vorbind tot la adaptarea teoriei la practica fiecarei familii.

    • paola says:

      La mine recunosc ca lipseste putin fermitatea si am cam devenit un mic pres dar imi revin eu 😉

    • paola says:

      Cateodata nici nu stii daca e ok cum procedezi, e bine sa iti fe validat comportamentul de experti 😉

  3. Oana D. says:

    Fara indoiala ca orice carte este buna cand ai ceva nelamuriri. Dar ar fi de dorit sa fie scrise de romani, pentru ca strainii au o alta mentalitate si altfel educa pe copii. La noi unele metode pur si simplu nu merg/..

    • paola says:

      Sa stii ca si eu am observat asta, au alte metode de educare si nu sunt complet aplicabile la noi.

Leave a Reply