In urma cu ceva timp am inceput sa descopar cartile de parenting, diferite fata de cele pe care le citisem pana atunci si care, puneau in prim plan mai mult ingrijirea copiilor mici. Clasica “Mama si copilul”, carti pentru inainte si dupa sarcina, toate le-am citit dar, in momentul in care mi-am tinut copilul prima data in brate am fost coplesita de o iubire unica, ce a inundat parca toate cunostintele asimilate din cartile de specialitate. Eram ghidata de un singur sentiment si stiam doar atat: ca acel pui mic trebui iubit si ocrotit.
Arta de a creste copiii, o carte scrisa de Joan Salter, aparuta la Editura Univers Enciclopedic a venit in pachetul de 4 carti de parenting de care va ziceam in articolul anterior la recenzia cartii “Parenting fara stres“. Autoarea este australianca si a infiintat Centrul Gabriel pentru bebelusi din Melbourne iar cartea esta bazata pe experientele si discutiile e cu mamele care veneau la acel centru in decurs de zeci de ani. Cu asemenea paleta de informatii ma gandeam ca aceasta carte ar putea cuprinde lucruri esentiale de stiut, chestii mai practice insa, in final, cartea a fost oarecum dezamagitoare.
Multe capitole cu informatii directe de la sursa, scrisori, recomandari de la mame care au vizitat centrul, prefata facuta de un medic ce ii lauda cartea si foarte multe notiuni filozofice. De aici s-a conturat o carte de apx 132 de pagini utile care sustin in fiecare capitol ca a fi mama ar trebui sa fie o meserie si ca ar trebui platita deoarece “sarcina de a fi mama este o contributie unica in viata care ofera comori ascunse ale inimii”. E drept, mama are o contributie foarte mare in formarea copilului intr-un adult echilibrat dar atunci e ca si cum am spune ca daca devii mama iti poti lua adio de la cariera si intreaga ta viata trebuie sa te ocupi de copil (lucru pe care orium il faci pentru ca e copilul tau si il iubesti) pentru ca, de ce nu?? Esti platita! Si, in plus, mamele sunt pe categorii, cum decizi care mama e competenta sa fie “mama” platita care nu este si care are nevoie de marire salariala? In fine, e o discutie a unui sistem care nu va fi implementat poate niciodata.
Totodata, pe un alt plan, mama este protectoarea familiei, asadar sarcinile ei sunt reduse la universul familial, cratita, curatenie, copii, teme si barbatul. Asadar, desi pretinde a nu fi o carte sexista sau feminista, ne duce cu mintea la societatea patriarhala, daca e sa vorbim strict economic, dar si la o societate matriarhala daca e sa luam in calcul importanta femeii in sustinerea familiei si atat psihic cat si fizic sau intelectual.
Ce vrea Joan Salter este sa dea o semnificatie profunda rolului de mama dar uita ca mamele nu sunt robotei care indeplinesc o sarcina ci sunt adulti care, pana a deveni mame, au avut propriile hobbyuri, interese, activitati, au existat ca un individ si au functionat ca un individ iar asta nu poti schimba devenind mama, “meserie” pe are o faci din placere si in slujba careia sacrifici si te sacrifici oricum, voluntar. Asta insa nu inseamna ca femeia din tine s-a transformat pe veci in mama purtatoare si nu mai ai pasiuni, ca daca ar fi asa am trai intr-o societate poligama arhaica unde femeile aveau strict rolul de a fi mame si de a creste copiii fara sa li se recunoasca potentialul in afara familiei.
Recunosc, m-am cam incins cu subiectul asta, mai ales ca multitudinea de notiuni irelevante unei mame in devenire sau a unei mame cu copil, cum ar fi copilul inger care vine la parinti pentru ca ei se roaga, cum isi alege familia, cum se reincarneaza, cum i se arata mamei ca o viziune si multe alte informatii filozofice “de duzina” m-au facut sa imi fie greu sa cites cartea astea nu din cauza dificultatii ei ci din cauza lipsei abordarii unor probleme care ar fi putut fi de interes pentru mame, mai ales ca experienta de 20 de ani de la Centrul Gabriel din Melbourne ar fi ajutat-o foarte mult in acest sens.
Ca si concluzie, cartea in sine nu merita, desi costa cam 15 lei, dar predecesoarea ei din pachet (Parenting fara stres in 12 pasi) a compensat cu mult dezamagirea.
Nu uitati ca pe site-ul editurii Univers Encilcopedic nu gasiti doar carti de parenting, dar si carti ilustrate pentru copii, cu povesti de iarna sau pachete intregi cu prieteni dragalasi si animale pufoase ce devin eroi in cele mai frumoase carti de povesti ilustrate pentru copii.
O zi usoara!
XOXO
Ce carte faina! Cu siguranta o să o citesc si eu cand o sa am un bebelus!
Da, numai ca nu e chiar faina, crezi cate regasesti? 🙂
Interesant articol pentru tinerele mamici 🙂
Nu am citit nicio carte de acest gen dar din ce am citit la tine nu-mi prea place ce zice autoarea. La urma urmei, si noi avem lucruri care ne fac placere nu sa stam toata ziua sa spalam vase, haine, mancare si toate cele. Si noi suntem oameni!
De cand am devenit mama am cumparat si eu destul de multe carti faine de parenting.
Sunt foarte interesante aceste carti de parenting, am citit si eu cateva dar mai am nevoie de informatii. Acum caut niste carti pentru sarbatorile de iarna, imi poti recomanda ceva? Multumesc
eu m-am orientat catre Biblia pentru copiii sau ceva povesti ilustrate pentru copiii cu subiecte de Craciun. Noi asta o sa citim 🙂
Inca nu sunt mama, insa mi-am spus ca si eu ma voi informa foarte mult cand va fi cazul, in special din carti, caci internetul e plin de informatii eronate.
Cand o sa fie cazul, pe blogul tau o sa revin. 😀
Cartile de parenting sunt de un real ajutor pentru parinti!
Si eu vreau sa citesc cartea, imi plac mult cartile de acest gen si chiar am ce invata.
Probabil ca o sa o iau cand o sa fie cazul, momentan nu e.
Ce bine ca exista astazi o gama variata de carti pe astfel de teme. Fiecare mamica poate alege sa-si creasca bebelusul dupa cum i se pare mai potrivit!
E bine de stiut si ce carti nu merita citite.
Cand am nascut eu era doar o singura carte pe piata si dupa aia crestea toata Romania copii. Acum nici nu stii ce sa mai alegi pe aceasta tema si cand am rasfoit o carte de gen am descoperit ca s-au schimbat multe, foarte multe in parenting.
Eu n-am prea citit astfel de carti!
Ei, bine, recunosc, nici nu erau atatea pe timpul meu!
Dar acum, sincer, cu atatea varietati si idei, si sfaturi, informatii…nici nu stii la care sa te opresti!
Tot timpul mi-au plăcut genul acesta de cărți, îți oferă o altă perspectivă și te liniștesc prin informațiile oferite.
foarte interesanta recenzia. cu siguranta se va afla pe wishlist-ul meu.