Am tot auzit ca tehnologia nu este buna pentru copii, ca ii face sa dezvolte depresii, sa fie mai izolati, sau nu se poata incadra in colectivitate, produce dificultati in comunicare deorece intervine in procesul de socializare fata in fata si ca distrage atentia. In conditiile in care, sa zicem, mamele, stau pe smartphone ba cu o prietena facand schimb de informatii si recomandari, ba pe retelele de socializare puand poze cu bebele ei dragalas, sau aratandu-i celui mic imagini colorate in timp ce asteapta la o infinita coada la pediatru, putem spune ca tehnologia face parte din viata noastra, important este insa sa facem din ea un intrument si nu o dependenta.
Specialistii, acea jumatate care nu exclude tehnologia complet din viata copilului, sunt de parere ca daca este folosita in procesul de invatare al copiilor, acestia vor avea un ritm mai crescut de asimilare al informatiilor si vor comite mai putin greseli. Totodata, ca in orice domeniu, se recomanda echilibrul intre folosirea tehnologiei si alte activitati offline.
Tehnologia, gadget-urile, tabletele sau smartphone-urile sunt aici, nu le putem ignora si fac parte din beneficiile erei in care ne-am nascut. Gadgeturile, in cresterea unui copil sunt foarte utile, iti poate spune asta orice mamica ce a fost privata de somn, de viata sociala, de liniste si pe care instinctul matern o trage tot mai mult catre copil. Amintirile frumoase ale acelor vremuri le gasesti pe telefonul mobil, sub forma de filmulete si poze, ai posibilitatea igienizarii biberoanelor si incalzirii laptelui foarte rapid, ai posibilitatea monitorizarii copilului cat timp esti in alta camera, ai atatea posibilitati sa il cresti in siguranta, sa ii oferi un bun start in viata incat posibilitatile sunt infinite, iar tehnologia este o parte intrinseca a acestui nou val de parenting.
Intr-o singura zi cu fiica-mea am dedus cat de importante sunt gadgeturile si cat imi usureaza munca si au grija de nervii mei astfel incat sa ii pot folosi in situatii cu adevarat importante si sa nu ma agit pentru nimicuri. De dimineata de cand ne trezim incepem cautarea de “comori”: unde-i telefonul, unde-s cheile de la masina, unde-s cheile de la casa, unde-i portofelul, etc. Fiica-mea a dezvoltat o adevarat pasiune in a-mi ascunde diferite lucruri doar sa ma vada cum ma agit dimineata sa le gasesc. Se simte implicata intr-o cautare de comori, uneori se ascunde si ea si incepe ziua intr-un stil alert, ceea ce nu as putea spune despre mine… Mare noroc insa am de brelocul inteligent care poate arata locul unde se afla un anumit obiect cu ajutorul aplicatiei iTracing instalate pe telefon. Masina, chei, portofel, animalut, jucarie preferata, copil…orice se poate gasi foarte usor.
Plecand din casa, intram in masina unde, in traficul aglomerat din oras mai petrecem inca vreo 30 de minute pana la gradinita, timp in care are timp fiica-mea sa imi roada urechile ca se plictiseste, asa ca o activitate care se poate desfasura in liniste, macar pana ajung la o cana de cafea, ar fi de preferat. Am descarcat jocuri pe tableta, educative, cred eu, si pe drum invata literele, cifrele, repeta anumite cuvinte, asociaza diferite forme si culori. Ca sa nu o tina in mana si sa vin in intampinarea unei situatii care ar fi implicat ca eu sa imi distrag atentia de la condus si sa incep sa caut sub scaune, i-am luat un suport de prindere a tabletei de tetiere. Marele avantaj al ei este ca se prinde cu un magnet foarte puternic, o poti regla sa ai vizibilitate din orice unghi si lasa la aprecierea copilului daca vrea sa o tina in mana sau sa o lase pe suport. Atasarea si detasarea ei se fac foarte usor pentru ca are un singur punct de prindere si suportul e compatibil cu orice fel de gadgret-uri. La orice drum scurt sau lung, daca ai copii, ai sa imi multumesti ca ti-am zis de suportul asta.
Un alt aspect care poate duce la accidente nedorite este lipsa de neatentie din partea soferului, iar daca tu esti ala si simti ca te mananca palma daca nu iei macar un pic telefonul in mana sa vezi cine ti-a mai dat inimioare pe Insta, atunci un suport de telefon cu acelasi sistem ca al tabletei este indicat sa il ai la bord. Iar daca acesta are si functie de incarcare in timp ce mergi atunci ai garantata o plimbare fara una din cele doua mari frici ale fiecarui posesor de smartphone: lipsa semnalului si lipsa bateriei. Uneori si adultii se lupta cu dependenta de tehnologie dar pot fi ajutati in a-si echilibra timpul petrecut cu ea si timpul petrecut in constientizarea pericolelor ce pot decurge dintr-o clipa in care sunt absorbiti de smartphone.
Seara cand ajungem amandoua acasa urmeaza schimbul doi pentru mine: de la munca de birou la munca de teren si de multe ori e greu sa gasesti inspiratie ce sa faci diferit in seara asta fata de celelalte seri de dinainte si sincer, nici nu prea ai chef sa te gandesti. Partea buna e ca atunci cand ai un copil vioi si dornic de joaca lipsa ta de imaginatie nu este o piedica pentru el: “Ne putem juca cu becul!” striga Bibi. In momentul ala mi s-a aprins si mie un “bec” si am inlocuit pe cel clasic cu unul smart. “Bec smart” ? Ce poate fi smart la un bec? Uite ca destule, dupa cum aveam sa aflam amandoua. Adauga-i o boxa, culori si posibilitatea de control cu ajutorul smartphone-ul si ai un “Smart bec de 8W cu boxa de 3W“. Cu ajutorul telefonului controlezi culoarea si gradul de luminozitate ba chiar poti sa asculti muzica favorita in orice incapere doresti. Scanezi codul QR sau instalezi direct aplicatia iLink pe telefon si ai putere de decizie deplina asupra performantelor becului tau. Asta e joaca smart, sau smartFun, pentru copiii smart din ziua de azi pentru care tehnologia nu este o dependenta ci un instrument catre descoperirea unor noi modalitati de a se juca si de a-si stimula inteligent si imaginatia.
Toate aceste gadgeturi si nu numai, le gasesti la Smart Products, produse smart, utile, fun, acesibile, nu doar pentru familii cu copii dar si pentru pasionatii de sport, de IT&C. Gadgeturile lor fca diferenta intre distractia clasica si SmartFun, unde poti teste noi limite ale cunoscutului, poti vedea totul din alt unghi si poti depasi limitele de orice fel. Iti recomand si o camera video sport daca esti pasionat de adrenalina si o baterie gopro hero 4 pentru a continua ce ai inceput. Ar fi chiar culmea in timp ce sari cu parasuta sa ramai fara baterie si sa nu ai toata experienta inregistrata. Asa ca nu te risca, foloseste-te la maxim de avantajele erei in are te-ai nascut, fa din tehnologie instrumentul tau catre descoperirea unor noi senzatii, experiente si cunoastere.
SmartLife, SmartProducts and smartChoices,
Se pare ca traim intr-o lume smart. 😀 O fi bine, o fi rau…. dar cred ca ce-i prea mult, strica. Daca linguritele au ajuns sa aiba termometru, eu astept lingura care atunci cand o bagi in gura sa se evapore mancarea.
Tehnologia exista ca sa ne faca viata mai usoara si eu profit de ea la maxim.
Ce inovatii interesante si extrem de avansate! Super articol!
Tehnologia a evoluat mult si vrem nu vrem va face mereu parte din viata noastra. E ok sa impartasim si cu cei mici noutatile in materie de gadgeturi insa trebuie sa facem un program pentru a nu deveni dependenti
am mai vazut chestia asta cu becurile smart si pot spune ca imi place conceptul asta! adevarul e ca unele lucruri chiar ne fac viata mai usoara!
Problema e ca eu am devenit deja dependenta si nu cred ca mai am scapare. Unele sunt utile , altele le consider inutile, cel putin pentru mine.
Sunt de acord cu tine pentru ca indiferent daca ne place s-au nu copii nostri s-au nascut in era tehnologiei si trebuie sa traiasca in ea asa ca e mai bine sa invete sa o foloseasca.
ai dreptate, folosite cu limite ne usureaza treburile, abuzul nu este bun si trebuie avut grija cu cei mici!
Foarte multe obiecte ne poate face viata mai usoara. Multumim de articol
Eu am scos becurile smart ca ma turba cu schimbatul luminilor si faptul ca-s conectate la TV iar nu-mi prea placea. Stii cum e sa vezi un thriller si sa se faca lumina rosie deodata? Mie mi-a ajuns sperietura, prefer ceva mai calm si mai cald.
Becul smart ma tenteaza si pe mine, clar!
Norocul meu este ca am invatat-o si nu vrea si nici nu cere telefon sau tableta in masina. I se poate face rau mult jmai usor si asa evit problemele de genul. In rest, sta pe telefo si tableta si se descurca mai bine ca mama mea 🙂
la mine cand era mica adormea dupa 50 de metri, acum insa ne distram cu ceea ce vedem pe geam iar la drum lung cu tableta 🙂
Sincer, am vazut si eu becuri de acest fel si ma tot gandeam sa le achizitionez,dar nu stiam exact cum functioneaza!
Mie mi se par o inventie foarte reusita 🙂