Mierea de albine este un leac pur si unul dintre cele mai vechi alimente din lume. Se zice ca a fost folosit inca din Mezolitic, sau Epoca de Mijloc a Pietrei (10.000-5500 î.Hr) si ca apoi a stat chiar la baza infrumusetarii frumoasei Cleopatra, Regina Nilului. Ce-i drept, mierea a fost deliciul si arma secreta a frumusetii omenesti inca din cele mai vechi timpuri, a fost o inovatie, o descoperire, un trend si acum a ramas la fel. Mierea de albine este un “evergreen” al stilului nostru de viata si nu mi-as putea imagina ceaiul, limonada, laptele de seara, mastile de ingrijire corporala sau … costitele fara ea.
Dincolo de indulcirea ceaiului si de folosirea ei cruda, se pare ca multi, desi cunosc efectele benefice de necontestat, inca nu stiu cum sa o foloseasca si in alte scopuri. Mierea poate patrunde in atat de multe domenii, pastrandu-si proprietatile si innobiland totul in jurul ei cu ajutorul nectarului, incat am intocmit mai jos un mic scenariu despre cum ar arata o zi, in care, folosim mierea de albine de dimineata pana seara.
1. Micul dejun
La micul dejun putem folosi mierea de albine unsa pe o felie de toast cu unt sau fara, insotita de cafea sau ceai, indulcite cu miere de albine. Inainte de a indulci orice fel de lichid, trebuie tinut cont ca mierea este mai dulce decat zaharul, proportia fiind de 1 cana de zahar la 1/2 sau 3/4 miere de albine. Mierea este mai sanatoasa, fiind un produs natural mai usor procesat de catre organism, comparativ cu zaharul, care este obtinut prin mijloace industriale.
Totodata, daca nu sunteti fan cafea cu miere, (asa cum sunt eu) dar va doriti un mic dejun sanatos puteti opta pentru iaurt natural indulcit cu miere, puteti adauga niste nuci sau fulgi de cereale pentru un plus de fibre si satietate.
Iar daca nu sunteti iubitor de cafea incercati Orzo cu lapte cald indulcit cu miere de albine, alaturi cu niste biscuiti sau o felie de toast.
2. Gustarea de la 10-10.30 – Brunch
Daca ai nevoie de o gustare pana la masa principala de la amiaza atunci niste fructe taiate felii (mar, para, etc) cu miere de albine si scortisoara presarata deasupra, ar fi o gustare ideala, mai ales, daca tai feliute mici astfel incat sa poti lua cu o furculita.
Totodata clatitele americane cu miere deasupra in loc de dulceata sau clasicul sirop de artar sunt o varianta delicioasa, dar, cu limita, ca sa nu iti strici pofta de mancare. Nu uita, e un brunch!
3. Pranzul
La pranz te poti desfata cu o supa crema de dovleac iar pentru doua portii ai nevoie de 0.5kg de dovleac fara seminte, taiat cubulete, 1/2 morcov, 1/2 telina, 1/2 ceapa si cana de supa de pui. Se pune o lingura de unt intr-o oala sa se topeasca, apoi sa caleste ceapa, telina si morcovul vreo 8 min. Ulterior se pune dovleacul si se lasa pana se inmoaie. Se ia de pe foc oala, se da pe blender si se adauga smantana dupa gust si o lingura de miere de albine. Pentru aroma se pot pune cateva cuisoare dar eu am renuntat la ele. Gustul este unul exotic, deosebit, excentric si merita incercat macar o data.
La felul doi poti pregati niste delicioase coaste la cuptor cu cartofi natur. Pentru asta ai nevoie de o bucata buna de coaste de porc iar pentru condimentare faci un amestec de sare grunjoasa, 1/2 lingurita piper macinat si cantitati egale (1 lingurita) de coriandru, cimbru, rozmarin, chimen, o ceapa rasa si 3 catei de usturoi zdrobiti. Se freaca coastele si se lasa la macerat. Se incalzeste cuptorul si inainte de a baga coastele la cuptor se ung cu un amestec de mustar si miere de albine in porportie de 1:1. Excesul de ingrediente macinate se poate indeparta inainte de a aplica sosul. Se tin la foc mic la cuptor pana sunt complet patrunse.
Daca mai ai loc si de o salata atunci una iceberg, crocanta si usor amaruie, cu dressing de miere de albine, mustar, zeama de lamaie, otet balsamic si ulei (de preferat de nuci) este o alegere foarte buna si o sinergie de gusturi si arome.
4. Gustarea de dupa amiaza
De regula aceasta vine insotita de un pahar de vin, deoarece coincide cu happy hour sau cu finalul de program. Aici poti opta pentru o combinatie de branzeturi maturate, uscate, picante, usor granulate si sarate (eu am optat pentru un fel de branza italiana din lapte de oaie numita “Pecorino”). Poate ati mai vazut tot felul de evenimente de “Wine and cheese tasting”. Acestea sunt deseori considerate un prilej pentru networking, pentru a-ti face cunostinte si pentru a te informa. Recomand un vin rosu demisec sau un roze, in functie de preferinte, gusturi, miere si branza.
5. Cina
Daca ai ajuns pana la cina probabil te-ai indragostit deja de miere. Aici poti opta pentru un frigarui de pui si dressingul pe care l-ai folosit la salata iar ca desert iti poti face o ciocolata calda din lapte de soia, miere si ciocolata amara neindulcita, toate fierte incet la foc mic. Daca ciocolata este prea stimulanta si ai probleme cu somnul atunci incearca un pahar de lapte caldut cu miere de albine pentru a te relaxa si pentru a ajuta la o calitate crescuta a somnului.
6. Rasfat: tratamente corporale si faciale cu miere de albine
Masca de par si cea de fata din miere de albine este foarte hranitoare datorita complexului de vit B din compozitie, dar si a celorlalte vitamine: A, C, E, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasu, sodiu si antioxidanti. Astfel, mierea vindeca, protejeaza si aduce un plus de vitamine tenului, mainilor, calcaielor crapate, cicatricilor, a buzelor crapate sau a parului fragil si tern, fiind folosita inainte de medicina moderna, in tratarea si bandajarea ranilor.
Astfel, pentru par poti face un amestec de miere de albine cu 1 galbenus de ou, sau 1 lingurita de ulei de masline si 1 aspirina pisata sau .. apa si lamaie. Masca se aplica inainte de spalare si se tine 30 de minute ca sa actioneze, urmand spalarea parului cu un sampon delicat pentru spalare zilnica sau unul pentru copiii.
Tenul, se bucura si el de efectele mierii deoarece aceasta absoarbe impuritatile din porii tenului si il hidrateaza in profunzime. Astfel, pentru o masca hranitoare ai nevoie de o lingura de miere, un galbenus de ou, o lingura de smantana si o 1/2 de banana pisata. Compozitia omogenizata se aplica pe ten timp de 30 de minute dupa care se clateste. Pregateste-te sa fii uimita!
Iar daca frumusetea de la exterior trebuie sa fie sustinuta de una interioara, incearca un amestec de catina si miere de albine pentru cresterea imunitatii in sezonul rece.
De retinut atunci cand alegem sa cumparam miere de albine este sa ne asiguram ca este autentica si nu este “inmultita” cu apa si zahar. Aceste lucru se poate face luand o lingurita de miere si punand-o intr-un pahar de apa. Daca se dilueaza fara sa amestecam atunci nu este o miere pura. Totodata, ea trebuie tinuta la spatiu racoros si intunecat si mereu luati cu o lingura curata mierea din borcan pentru a evita contaminarea ei.
Pentru prepararea acestui meniu cu miere de albine dar si a tratamentelor cosmetice si a suplimentului pentru imunitate am folosit mierea poliflora Roua Florilor de la Apidava. Mierea poliflora, in special cea de mai, este o miere completa si aromata, continand dulceata si aroma primelor flori ce rasar in mai. O incantare de gusturi si arome impreuna cu numeroasele beneficii aduse prin consumul ei in mod regulat, a carei proprietati nu se pierd nici daca se cristalizeaza.
Exista mii de tipuri de miere de albine, iar in functie de regiune, albine, flori si climat rezultatele difera. O miere pura, cum este cea de la Apidava se recunoaste dupa claritate, gust si dupa ce a trecut testul de diluare in apa si m-a convins ca este pura, direct din stup. Consumul regulat, care poate fi usor atins cu un meniu din miere previne demineralizarea oaselor, a problemelor de crestere si ajuta in tratarea problemelor de inima, ficat, a aparatului digestiv, crescand totodata productia de hemoglobina.
Daca nu te conving argumentele mele atunci cu siguranta te va convinge meniul. Te provoc sa il incerci!
O zi dulce!
Waw. Ce de retete apetidante! Coastele alea mi-au lasat gura spa.
Mie imi place să mănânc dimineata la micul dejun miere, in lapte, in iaurt sau pe paine prajita cu unt.
Dar as incerca si niste pancakes.
Mi se pare prea multa miere pentru o singura zi, dar la cat de mult dulce pot manca eu cred ca sunt in stare sa o fac 🙂
Si noi consumam miere. E indulcitorul nostru preferat.
O sa-l incerc si eu dar pe rand ca in aceeasi zi m-as indulcii prea tare. Folosesc si eu masca faciala cu miere si scortisoara si e foarte eficienta pentru tenul gras.
Imi place aceasta miere, si o ador cu clatitele americane.
Si mie imi place mierea de la Apidava! are o aroma deosebita!
Ai incercat mastile cu miere?! Sunt fenomenale!
am incercat caramelele cu propolis si mi-au placut 😉
Nu am incercat pana acum la supa crema de dovleac miere, dar am sa tin cont si sa vad cum va iesi.
Foarte interesante propunerile tale. Nu mi a trecut prin cap sa o folosesc la carne. Eu sunt mai clasica, doar la clatite sau la ceai o foloseam.
Clatite americane si coaste, este un meniu perfect pentru mine.
O reteta de coaste la cuptor cu miere trebuie sa ma incerc si eu. Chiar merci pentru ca mi-ai amintIt. 🙂
Ce de retete faine. 😀 Fiica-mea mananca clatitele doar cu miere. Coastele trebuie neaparat sa le incerc.
Foarte interesant meniul tau cu miere. Si eu folosesc mierea in diverse combinatii.