Grija unei mame, dorinta de a-si apara puiul de tot ce-i rau si de a-i oferi cel mai bun start in viata incepe din momentul in care afla ca e insarcinata. Incepi sa fii mai responsabila, renunti la obiceiurile proaste, incepi sa te gandesti de doua ori inainte de face sau de a manca ceva, inveti pentru prima data cum e sa te sacrifici pentru cineva pe care inca nu l-ai cunoscut, care inca nu te cunoaste. Incepi din primul moment sa fii mai precauta, citesti ingredientele de pe tot, citesti articole, carti si vezi cum saptamana de saptamana copilul tau se dezvolta de la marimea unui bob de orez, la bob de mazare, la mandarina, ananas, pepene si apoi la un copil in toata firea. Asa incepe cea mai frumoasa aventura din viata ta, cel mai frumos proiect, cea mai de durata mostenire, cu sacrificii pe care nu ai fi crezut ca le poti face pentru cineva in viata asta. Asa incepe cea mai pura si mai de necontenit relatie si iubire din viata ta, asa incepi sa fii mama cu sufletul, nu doar fizic.
Acum ca a venit pe lume ai tendinta de a controla totul, asa cum faceai in burtica, insa bebelusul este acum, un individ separat de tine pe vecie. Dupa cele 9 luni in care ati impartasit totul, chiar si corpul, trebuie sa inveti sa ai grija de el ca de un copil cu propria personalitate care se descopera pe zi ce trece, care isi formeaza gusturi, preferinte, rutine, propriul corp si fetele celor din jur. Din momentul in care vine pe lume, este stimulat in orice moment al zilei si intra in contact cu mii de compusi chimici care ii dauneaza in atat de multe feluri, dar mai mult, barierei pielii, inca insuficient dezvoltata pentru a se apara. Tine doar de tine sa il aperi, folosind produse eco de ingrijire, care contin cat mai putine elemente sintetice, care sa nu ii afecteze pielea, organele, starea generala de sanatate si poti face asta doar folosind produse ecologice bebelusi.
Aceste produse eco de ingrijire sunt optiunea ideala pentru a avea o copilarie lipsita de grija dermatitei atopice, de scutec sau a altor boli de piele ce pot intra in contact cu pielea bebelusului, pentru a oferi cea mai buna ingrijire si pentru a ajuta la cresterea unui adult sanatos. Cele mai periculoase produse folosite in cresterea unui bebelus sunt scutecele. Ele sunt cea mai mare constata in viata unui copil pana cand acesta ajunge la varsta de 2.5 ani astfel incat sa poata face la olita.
In ciuda reclamelor, a producatorilor sau a afisarii unei plante pe pachetele de scutece, producatorii uita sa mentioneze ca anumite substante din scutec pot provoca probleme grave de sanatate daca individul intra in contact cu ele in mod constant. Ce este mai constant in viata unui bebelus decat scutecele si servetelele umede? Concluzie, cu buna stiinta, producatorii de scutece uita sa informeze asupra pericolelor si distrag atentia cu preturi bune, oferte, produse promotionale,performante de 12 ore fundulet uscat, etc.
Un scutec, din orice gama de pret care nu este eco, promite protectie impotriva “dezastrelor” in timp ce este delicat cu fundul bebelusului insa, daca citim cu atentie ingredientele vom gasi cel putin 3 elemente dezastruoase care numai sanatoase pentru copil nu sunt! In primul rand, acel material care pune distanta intre dezastrul din interior si cearsaful de pe pat, este confectionat din celuloza albita cu clor (cel din urma fiind un iritant) si contine o lotiune care promite hidratare. In aceasta lotiune se gasesc:
- petrolatum despre care s-a dovedit ca ar pune in pericol functiile organelor interne
- stearyl alcohol, un puternic iritant care afecteaza organele interne si este pus in legatura directa cu declansarea cancerului
- paraffinum liquidum, uleiuri de provenienta sintetica, derivate din petrol, puternic iritante, imunotoxice, afecteaza organele interne, pune premisele aparitiei cancerului, provoaca alergii
- CI61565 un colorant interzis in anumite state, la noi se pare ca inca nu.
- cristale absorbante, cu siguranta nu sunt naturale si compozitia lor nu este specificata pe niciun pachet de scutece
Cu toate acestea, parintii le cumpara, eu le-am cumparat si dezvoltam in continuare industria dermatocosmeticelor sau a unguentelor farmaceutice, alte chimicale, alte efecte adverse, alti compusi chimici care intra in fluxul sanguin al copilului. Intri intr-un cerc vicios din care nu poti iesi. Numarul de copiii cu cancer, adulti impotenti sau cu disfunctii este in crestere in ultimii ani mai mult ca oricand, mai mult decat generatia pe care se foloseau scutece textile si pudra de talc. Si totusi, scutecele sunt privite ca o minune a timpului in care traim de generatiile din urma are au folosit pelincile, afirmand ca este mult mai usor sa ai grija de copiii acum decat a fost pe vremuri. Da, e mai simplu, dar cu pretul sanatatii viitoare a pruncilor.
Scutecele eco, desi diferenta de pret este demna de luat in considerare la un volum mare de scutece folosite, iar un nou nascut foloseste in medie cam 7-8 scutece pe zi, nu contin ftalati, compusi organostanici (MBT, DBT, TBT), metale grele, TCF (fara clor), H2CO (formaldehida), colofoniu, coloranti azoici, PVC, si substante cunoscute ca daunatoare sanatatii sau mediului incojurator. Scutecele ecologice au aceeasi performanta ca si scutecele obisnuite, au design placut, sunt 97% formate din plante, se fixeaza foarte bine, contin bumbac nealbit si decupaje in jurul buricului pentru a fi blande cu bariera lipida a pielii si pentru a nu deranja zona pana la caderea acestuia. Citisem pe undeva ca “pampersii sunt precum mancarea fast-food McDonalds iar cele textile sunt precum o mancare delicioasa gatita la mama acasa” si tind sa ii dau dreptate.
Scutecele eco ii ofera copilului tau ca mostenire o planeta mai curata, deoarece scutecele ecologice sunt biodegradabile, comparativ cu scutecele clasice care se deterioreaza in 550 de ani. Imagineaza-ti toti copiii de pe planeta care folosesc cate 8 scutece pe zi pana la cel putin 2 ani si vei constata ca in viitor planeta nu va fi decat o mare groapa de gunoi umpluta in mare parte cu scutece. Folosind scutece ecologice bebelusi poti preveni asta, deoarece sunt produse eco de ingrijire, naturale si eficiente, iar dorinta ta de a-i fi lui bine se va transpune intr-o planeta mai curata, un aer mai curat un mediu propice pentru nepotii ce-i vei avea.
Al doilea produs constant in viata unui bebelus in crestere sunt servetelele umede, fie ca sunt folosite la fundulet, pe fata sau la curatarea mainilor, ele sunt de nelipsit toata perioada copilariei si apoi continua sa fie carate in geanta toata viata, desigur, in ambalaje mai mici si folosite la nevoie cand situatia o cere. Cei care au un copil care abia isi descopera corpul, care este nepriceput in a-si controla miscarile si provoaca mici accidente, va sti ca bebelusii sunt aproape mereu lipiciosi. Fie ca mananca stangaci, fie ca regurciteaza sau mozolesc ce gasesc, pe ei nu-i deranjeaza mizeria, e doar o oportunitate de a invata culori, texturi, gusturi, iar daca le mai curge si din gurita saliva pana le cresc dintii, atunci ai garantat un lipicios prin preajma. Am preferat mereu sa sterg gurita sau mainile cu un disc de bumbac imbibat in apa, dar la plimbare nu poti face asta. In plus, ori de cate ori puteam, incercam sa spal la fundulet copilul dupa ce stergeam cu servetelele umede din comert pentru ca stiam ca doar asa puteam preveni (re)aparitia dermatitei de scutec.
Am incercat mereu sa fac alegeri bune in numele ei iar teama ca i-as putea face rau involuntar era cel mai mare dusman al meu. De asta, niste servetele ecologice bebelusi sunt si cele mai indicate a fi folosite impreuna cu scutecelele eco: continua ceea ce scutecul incepe, ingrijeste, sunt delicate cu pielea si nu provoaca alergii. Ingredientele scutecelor sunt si ele dubioase iar multi parinti, desi sunt contienti de asta, le folosesc deoarece in anumite situatii sunt de nelipsit, mai ales in deplasare. Cele doua ingrediente folosite in servetelele umede care pot crea alergii si boli ale pielii sunt cei doi iritanti: parfumul si alcoolul. Desi multi dintre producatori indica pe ambalaj ca nu sunt folosite, ingredientele spun altceva, ele fiind regasite doar sub alta denumire. Servetelele eco nu sunt doar biodegradabile ci protejeaza pielea in timp ce o curata delicat si eficient.
Iar, daca pana la 5-6 luni marea problema erau scutecele, afla ca dupa acea varsta copilul incepe sa “deguste” universul imediat apropiat, iar asta se manifesta prin lins, supt si rontait a oricarui lucru care ii intra in campul vizual. Nu vei putea mereu sa fierbi jucariile sau se le speli pentru a fi curate pentru urmatoarea repriza dar vei putea sa le igienizezi. Solutiile de curatare sunt cele mai toxice dintre toate dar spre norocul tau, copilul nu va intra zilnic in contact cu ele. Atunci cand intra, nu poti sa ii controlezi mereu mediul inconjurator, vor fi si situatii in care il vei gasi cu tot pumnul in gura, cu suzeta bagata invers sau cu o bucata de hainuta supta. Tocmai de asta exista detergent ecologic, spray dezinfectant, hainute din bumbac organic si jucarii ecologice, adaptate varstei, fara sa te indoiesti vreun moment ca nu ai luat cea mai buna decizie pentru el.
Bebelusii sunt mici, iar daca ar putea alege ar vrea cu siguranta ceva sanatos si frumos colorat. Din pacate ei nu pot alege, tocmai de asta grebuie sa iti asculti instinctul matern si sa procedezi asa cum crezi ca ii este mai bine copilului. Ti-aduci aminte de acele sacrificii de care vorbeam mai sus pe care ai fi dispusa sa le faci fara macar sa te gandesti o clipa? Asta e unul din ele, iar daca pretul este primul filtru pe care il aplici adu-ti aminte ca sanatatea si linistea nu au pret. Sunt sigura ca te invinovatesti de fiecare data cand copilul se loveste, ia o raceala sau face un scaun diareic, simti ca nu ai fost destul de mama pentru el, imagineaza-ti cum te-ai simti daca o boala pusa in legatura cu ingredientele aflate in scutec s-ar declansa la varsta maturitatii?
Sau mai bine nu te gandi si alege un abonament de ingrijire ecologica de la Puffinaut. Plasezi o singura data comanda si cei de la Puffinaut au grija ca luna de luna sa ai acasa tot cei ai nevoie pentru o ingrijire fara chimicale a celui mic, macar in primii ani din viata. Abonamentul este facut astfel incat tu sa detii controlul in orice stadiu ai lui te-ai afla putand astfel sa schimbi abonamentul, sa il intrerupi, sa il completezi, sa alegi modalitatea de plata, sa adaugi produse in plus, toata astea cu cateva clickuri si cu economie de timp pretios, timp pe acre il poti petrece alaturi de puiul tau giugiulindu-va.
Iti urez numai bine in speranta ca vei alege sa fii mama cu sufletul si sa faci cele mai bune alegeri pentru micul om.
O seara placuta!
XOXO
Util articolul tau pentru tinerelemamici
Când voi avea bebeluș, voi avea mare grijă la produsele folosite, voi opta pentru tot ce e mai bun.
Da, este mai usor de ingrijit un copil acum, dar cu ce cheltuieli si mai ales cu ce riscuri.
Deci chiar m-ai facut curioasa cu aceste produse. O sa ma uit si eu pe site.
Sanatatea copiilor nostri este nepretuita si trebuie sa o punem mereu pe primul loc iar produsele bio ne sunt de mare ajutor!
Pentru copii este cel mai bine sa alegem doar produse ecologice, mai ales in primii ani de viata! Puffinaut are,intradevar, numai produse de calitate!
Cu siguranță voi lua in considerare folosirea acestor produse, cand va fi cazul.
Nu stiam de acest site insa am sa ma uit si eu. Vreau sa-i schimb celui mic atat scutecele cat si servetelele pe care le folosesc cu altele ecologice.
Intr-adevar, pentru bebele tau merita sa faci un sacrificiu si sa-i iei orice este mai bun si mai natural.
nu stiam de acest magazin, l-am descoperit si eu acum cateva ore dar este foarte bun pentru proaspetele mamici
detergenti am folosit si noi o vreme, hrana incercam de la tarani din gospodarii, carne de pui, unt, branza, oua, etc
Chiar nu stiam de magazinul asta. Pare sa aiba produse de calitate, pentru cei mici.
Nu stiam de existenta acestui site. Am sa verific si eu sa vad ce produse potrivite pentru fetita mea pot gasi acolo
E important sa alegem produse de cea mai buna calitate pentru cei mici!