De ce este important micul dejun si cum il poti face atractiv si sanatos pentru copii?

Plec de la premisa ca, toata lumea stie ca, micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si, in ciuda acestui fapt, tot mai multi dintre noi alegem sa il ignoram din diverse motive: lipsa timpului, somnul de dimineata mult prea dulce pentru a-l sacrifica in favoarea unui mic dejun, nu putem manca dimineata, de multe ori cafeaua devenind singurul numitor comun al diminetilor indiferent ca ne grabim sau nu. Micul dejun este important din atat de multe motive incat nu mi-ar fi de ajuns acest articol sa va povestesc, dar voi incerca sa rezumez informatiile.micul dejun

De ce e important micul dejun?

Imagineaza-ti ca te trezesti dupa cel putin 7 ore de somn, in care corpul tau s-a odihnit, si-a redus din functii, nu a fost hidratat si nici nu ai mancat. In momentul in care il scoti din starea de veghe si il pui la treaba nu te poti astepta ca el sa isi pastreze ritmul din perioada noptii. Toate functiile au nevoie de nutrienti pentru a functiona, nutrienti pe care ii iei din mancare si nu din cafea, in caz contrar, poti dezvolta diferite disfunctionalitati ale corpului. Ca sa nu mai vorbim de cafeaua bauta pe stomacul gol, o greseala pe care multi dintre noi o facem pentru a obtine in cel mai scurt timp acea stare alerta, pulsul crescut si atentie sporita.

Iti dai seama ca ai sarit de micul dejun abia pe la 10-11 cand cafeaua deja a fost procesata de organism, stomacul te roade, poate ai fumat si una sau doua tigari intre timp si incepi sa salivezi dupa covrigul colegului. In loc sa te gandesti sa iei o gustare sanatoasa iti mai faci o cafea, ca doar nu mai sunt decat 2 ore pana la pauza de masa si vei manca atunci. Intre timp, corpul tau este disfunctional si iti transmite semnale dar tu le ignori, durerile de cap, tremurul mainilor, palpitatiile inimii si starea de iritabilitate sunt semnele unui om flamand si cu prea multe cofeina in corp. Daca te gandesti ca termini mai repede munca sacrificandu-ti din timpul de masa, atunci te inseli. Un creier “flamand” de nutrienti nu va functiona niciodata la randamentul maxim si esti mai predispus la a face greseli de novice. In plus, la pauza de masa vei face mereu excese, ca doar senzatia de foame anuleaza orice tentativa de moderatie, ceea ce duce in timp la ingrasare.

micul dejun

Ce poti manca la micul dejun?

Nu te gandi ca exista cineva pe lume asta care se trezeste cu 3 ore inainte, pune carnea la macerat si savureaza o friptura facuta la cuptor la ora 8 dimineata, dar majoritatea isi fac timp sa savureze macar un iaurt, o portie de cereale sau o felie de toast inainte de a-si bea cafeaua. S-a dovedit ca persoanele care sar peste micul dejun sunt cu 27% mai expuse de a suferi un atac cardiac sau de a deceda, pe fondul unei boli cardiace coronariene, a celibatului, a consumului de alcool, sedentarismului si lista poate continua…Chiar vrei sa iti scazi mai mult speranta de viata decat o faci zilnic traind intr-un mediu din ce in ce mai toxic si mancand din ce in ce mai multi conservanti?

Cel mai bun moment pentru a lua micul dejun este cu 30 de minute dupa ce te-ai trezit si corpul este scos din starea de veghe si isi incepe functionarea normala din cursul zilei. Asadar, ai timp sa te imbraci, sa te machiezi si apoi sa iti aloci 5 minute sa mananci ceva, de preferat ce nu contine calorii goale ci e nutritiv si plin de fibre si proteine. Chiar daca e mai usor sa iei un croissant sau o gogoasa si sa o molfai la volan, aceasta nu are nutrienti, nu tine de foame si se duce direct in depozitul de grasime. In schimb niste pancakes sau vafe facute in casa, o felie de toast  cu unt si miere de albine, toast cu crema de branza de vaci, omleta, oua fierte, iaurt cu fructe uscate sau proaspete si miere de albine, cereale integrale, iti vor stopa senzatia de foame mult timp si ii vor da organismului energie pana la urmatoarea masa principala. Iar daca esti pe fuga mereu, un smoothie sau o budinca cu seminte de chia si miere de albine vor compensa micul dejun pierdut.micul dejun

Cum convingi un copil sa ia micul dejun?

Poate ca un adult intelege cele de mai sus dar cu un copil e mai greu. Poate ca un adult isi asuma anumite riscuri atunci cand sare peste micul dejun dar, cand vine vorba de un copil trebuie sa scoti armele secrete pentru a-l face sa manance aproape, orice. In primul rand, pentru ca un copil sa manance micul dejun trebuie sa te vada pe tine ca faci la fel. Puterea exemplului este mai puternica decat crezi, in primii ani din viata ei imitand ce vad in jurul lor, atat lucruri bune cat si mai putin bune. Copiii oglindesc de multe ori atat defectele cat si calitatile noastre, asadar, daca nu ne place ca procedeaza la fel ca noi atunci trebuie sa incepem schimbarea in primul rand cu noi inainte de a-i predica lui, verbal, un stil de viata sanatos.micul dejun

Cea mai simpla varianta de mic dejun pentru copiii este unul dulce, dar nu foarte dulce, cu efect terapeutic si plin de nutrienti. E parca deja stii ca vreau sa iti propun mierea de salcam ca si vedeta in bucataria ta. Mierea de salcam de la Apidava este “din inima Transilvaniei”, acolo unde aerul e mai pur datorita protejarii zonei de arcul Carpatic, acolo unde muntii sunt impaduriti si podisurile ofera cele mai frumoase flori de unde isi pot lua nectarul albinele, acolo unde biodiversitatea este la ea acasa. Dintr-un peisaj de vis s-a nascut o miere de vis, pura, de salcam, cu un grad inalt de fructuoza, un nivel scazut de zahar, buna pentru copii, diabetici si balsam pentru toti care o gusta. Mierea de salcam de la Apidava este o miere monoflora, facuta doar din flori de salcam, asadar gustul si mirosul de salcam se simt discret la fiecare degustare a ei.

Exemple testate si aprobate de mica domnisoara pentru un mic dejun cu miere de albine

Bianca nu este un copil usor de convins, nici sa manance nici sa faca orice altceva si mereu am avut cu ea probleme atunci cand ne puneam la masa. Daca pana la 2 ani nu am folosit deloc miere de albine, ea nefiind indicata copiilor mici, dupa aceasta varsta am inceput sa cumpar de la apicultorii locali diverse tipuri de miere. Uneori ea trecea testul calitatii, alteori nu, asa ca am ajuns la concluzia ca cea mai buna varianta e sa iau cea din comert, unde, calitatea este asumata de producator. Dupa mai multe tipuri de miere am ajuns la Apidava dupa ce am degustat cu cea mica niste caramele cu polen, sanatoase si gustoase.micul dejun

Am considerat ca cea mai buna miere pentru micul dejun este cea de salcam intr-un ambalaj elegant care garanteaza ca nicio picatura nu va iesi fara voia ta si nicio manuta nu se va lipi de la excesul de miere. Asa a si fost, Bibi a reusit sa isi “orneze” singura iaurtul cu fructe iar la clatite am ajutat-o eu adaugand cateva fructe pentru a forma o fata zambitoare. In plus, a fost singura varianta in care am reusit sa o conving sa guste din crema de branza, adaugand miere direct pe felia de toast si abia apoi ungand-o cu crema de branzica.

micul dejun

Uneori, ca si gustare sau desert facem cate un parfait cu iaurt grecesc, muesli cu seminte si fructe proaspete deasupra, toate presarate cu miere de albine de salcam. Varianta pentru adulti contine, in cazul meu, o doza de aloe vera din cele 7 plante de aloe pe care le am in balcon. Gustul amar este estompat aproape complet de mierea de albine iar daca le amesteci chiar nu simti deloc gustul de aloe.micul dejun

Am noroc de un copil care se trezeste odata cu mine, la ora 06.00, asa ca, pana pleaca la gradinita are timp sa ia micul dejun, de multe ori doar laptele incalzit cu putina miere, alteori are chef de un iaurt iar in weekenduri ii fac clatite americane. Mierea a fost o buna varianta de a-i potoli curiozitatea si dorinta de crema de ciocolata, fiind totodata mai sanatoasa. Poti topi putina ciocolata amara in putin lapte iar la final adaugi mierea de albine, obtinand astfel crema de ciocolata de casa, mult mai sanatoasa decat variantele din comert.micul dejun

Cand este bolnavioara de multe ori am apelat la un tratament homeopat in completarea celui alopat tocmai pentru a-si spori efectele. Asadar, in tuse am intervenit cu mierea de eucalipt luata simpla cu lingurita, cu lapte cald, miere de albine si un ou batut, ceai de cimbrisor cu miere de albine de menta de 2 ori pe seara inainte de culcare pentru a-i potoli tusea si a-i oferi un somn linistit. Totodata mierea de albine cu scortisoara face minuni in cazul nostru, al adultilor, deoarece celei mici nu ii place mirosul.

Intre timp, a functionat si exemplul personal, cand am facut trecerea de la indulcirea cafelei cu zahar brun cu mierea de albine de salcam. Gustul nu sufera mari schimbari dar senzatia de bine ma insoteste toata ziua si mai mult, senzatia de foame apare mult mai tarziu ca in cazul unei cafele indulcite cu zahar sau indulcitor.

Am incercat in ultima perioada sa abordez un stil de viata mai sanatos, mai moderat, nu neaparat cu restrictii de mancare ci cu adaptarea ei la noi standarde, iar acest lucru se vede in alegerile pe care le fac zi de zi, in produsele pe care le consum atat intern cat si extern. Mierea este unul dintre acele produse la care nu cred ca voi renunta prea curand. Multumesc Apidava si bun venit in familie!

O seara placuta!

XOXO

19 comments

  1. ghelbere elena says:

    Pe nepotel daca nu dorea sa manance, nu manca oricat de frumos era aranjata farfuria. Avea zile cand manca cereale cu lapte sau kefir si dimineata si seara.

  2. Irina Sima says:

    Noi consumam miere zilnic dar din propria stupina. Este un adevarat elixir de energie si sanatate. Micul dejun este esential atat pentru copii cat si pentru adulti. Uneori, daca am programul incarcat nu mai apuc sa mananc nimic la prany, iar daca nu as manca nici de dimineata ar fi cumplit pentru organism.

  3. Cristina Barbieru says:

    Recunosc, si eu sar peste micul dejun desi stiu cat e de important dar parca mereu gasesc ceva de facut. Iau din fuga cate o felie de paie cu un si miere atunci cand savurez cafeaua.Piciului nu-i dau prea multa miere, foarte putin pentru ca nu are inca 2 anisori.
    Mierea de salcam mi se pare excelenta fiindca nu este exagerat de dulce.

  4. Mirabela says:

    Bebelul nostru de 9 luni mananca dimineata la vreo 2-3 ore de la trezire( se trezeste la 6, la 8 8 jumate mananca). PAna acum nu a refuzat nimic.

  5. Bratu Gabriela says:

    nici eu nu-s prietena cu micul dejun, dar am hotarat sa schimb asta, stiu ca nu e ok deloc! eu demulte ori amestec miere cu iaurt si muesli, iese super!

  6. Mihaela says:

    Eu mamanc micul dejun abia pe la 10-11 pentru ca stau acasa si am timp. Primul lucru pe care il fac cand ma trezesc este sa beau cafea, dar baietelul meu bea in fiecare dimineata lapte cu cereale, iar in weekend le completam cu oua, o salata de peste sau mamaliga cu branza.

  7. Miss Bear says:

    Si eu incerc sa mananc micul dejun, spun incerc pentru ca inca nu am reusit :)))
    Stiu cat de important e, insa nu reusesc.
    Arata super clatita, chiar cred ca ar starni interesul celor mici.

  8. Ion Paula says:

    Baietelul meu nu mananca niciodata dimineata, mananca la 9 Ș30 la gradi. Dar, mi-ai facut o pofta de clatite americane de mor 🙂 trebuie sa fac si eu.

  9. Andraxela says:

    Pot spune ca am si eu o Bianca 2, pe care nu o conving usor cu micul dejun. Nu stiam toate informatiile prezentate de tine, insa mierea de salcam este preferata mea ci titnd acum articolul tau, deja mi-au venit cateva idei de gustari

  10. Oana D. says:

    Eu am fost obisnuita de mica sa iau trei mese pe zi, deci micul dejun este obligatoriu la mine, mai ales de cand am fost depistata cu ulcer. Da, paine prajita fierbinte, cu unt care se topeste si intra in felie si miere pe deasupra… 😛

  11. Raluca Brezniceanu says:

    Eu am ramas cu ochii pe stickerul tau cu albinuta si am cautat-o in toate pozele. Ai scris un articol complet si foarte frumos, dar eu fac parte din cei care desi stiu ce este bine fac mereu invers din diverse motive. Am noroc cu genele care m-au simpatizat ca altfel acum abia intram pe usa.

  12. Catalina Coman says:

    La mine micul dejun e doar cafeaua, insa cei mici primul lucru pe care il fac dimineata e sa manance. Asa s-au obisnuit. Si la noi se consuma miere.

Leave a Reply