La primul modul din acest curs de salarizare al Institului Eurocor, am intrat cu pasi mici intr-0 lume din care mi-am dorit sa cunosc mai mult, mai pe indelete, mai complet. In primul modul am aflat care e rolul unei persoane care se ocupa de salarizare, conexiunile ei cu alte organisme de control sau de raportare din afara institutiei dar si relatia acesteia cu conducerea firmei si cu ceilalti angajati. Primul modul din cele 16 ale acestor cursuri de salarizare a creat spatiul, urmand ca urmatoarele module sa le completeze cu detalii. Asadar, in cel de-al doilea modul am “facut cunostinta” cu factorul principal in baza caruia se desfasoara relatiile de munca, care dicteaza in linii mari salariul cuvenit fiecarui angajat: contractul de munca.
In cel de-al treilea modul continuam pasii catre descifrarea sumei cuvenite la final de luna pentru toti angajatii prin determinarea fondului de salarii, a contributiilor si a impozitelor aferente. In acest modul aflam cum influenteaza nivelul salariului brut, venitul final al angajatului, ce contributii se platesc de catre angajat si care de catre angajator, se intocmesc fisele de pontaj si statele de plata.
Datorita legislatiei in continua schimbare, un specialist in salarizare trebuie sa fie la curent cu orice modificari ar putea aparea in materie de impozitare, deduceri, sau subiectul impozitului. Un caz concret este schimbarea legislativa din acest an care a presupus cresterea salariului minim pe economie la 1900 lei brut, intr-o economie care a atins in primul trimestru o rata istorica a inflatiei. Astfel aproape toate impozitele datorate si platite pana atunci de catre angajator au fost trecute la angajat fara ca primul sa fie obligat legal sa creasca salariul minim brut pentru ca angajatul sa isi pastreze venitul net. Singurii neafectati de aceasta masura au fost cei care aveau negociat pe CIM un salariu net.
La nivel teoretic, modulul 3 al cursului de salarizare aduce informatii noi referitoare la fiecare document care trebui intocmit pentru a determina salariul lunar cuvenit unui angajat, in functie de pozitia ocupata, de zilele libere sau orele suplimentare, de incapacitatea temporara de munca prin concediul medical, sporurile de noapte, de vechime, retinerile salariale, persoanele asigurate si coasigurate. La nivel practic, exercitiile ajuta la stocarea pe termen lung a informatiilor prin exemple pertinente si, pentru a nu crea confuzie ori de cate ori se modifica vreun procent pe ici-colo la cotizatii sau impozite, toate cuantumurile fiind pur ipotetice.
Modulul 3 m-a ajutat sa imi pot calcula singura salariul in functie de noile modificari ale legislatiei, a zilelor lucrate si nelucrate, a bazei de impozitare si a orelor suplimentare pe care le pot valorifica in zile libere sau bani.
Daca inca stati pe ganduri cu aceste cursuri sa stiti ca nu mai e cazul sa asteptati, mai ales daca unele cunostinte promise de parcurgerea cursurilor va pot ajuta sa obtineti o promovare, o marire salariala sau un transfer de atributii.
O seara placuta si mult spor in toate!
XOXO
Nu strică să învățăm ceva nou, niciodată.
spor la invatat, dar… vorba ta… cum se schimba legislatia mereu, e tare greu sa tii pasul cu tot!
Am vazut ca Eurocor ofera diverse cursuri in mai toate domeniile si te felicit ca inca mai ai putea de a invata constiincios, ca la scoala. Stiu ca micuta ta , te solicita foarte mult, apoi vin si celalalte responsabilitati; job, viata de familie…
Eu am terminat cursul de machiaj si chiar ieri am dat examenul final si m-am apucat de cursul de engleza.
De cand imi doresc si eu asa ceva…
Sper sa incep si eu la vara!
As vrea sa incep si eu un curs, cred ca cel de machiaj si de engleza ma tenteaza cel mai mult.
In invatamant totul este altfel in ceea ce priveste salarizarea. Avem mai multe salarii de baza – da, si eu am facut ochii mari – si niciodata legile pt bugetari la noi nu se aplica. Ultimul exemplu, noi nu suntem platiti dupa noua lege, vom fi din 2020 incolo… de ce? pt ca suntem profesori… naiba stie… daca am fi platiti dupa noua lege, am avea salarii de 4500-5000 de lei in mana, cei cu gradul 1 si vechime de peste 25 de ani… asa, e prima oara cand iau 3000 de lei din salariu doar pt ca s-au tinut de cuvant si au marit de la 1 martie.
N-as avea ce sa fac cu calculele propuse de acest curs. Este facut pt restul lumii, pt noi, trebuie curs special :))
Eu am primit cursul de fotografie digitala și îmi este de folos.
Ce varietate de cursuri au cei de la Eurocor. Chiar pentru toate interesele si gusturile.
De ceva timp îmi doresc și eu sa încep măcar un curs de la ei, dintre cele pe care le am pe lista. Aștept sa mai crească puțin piticii, sa ma pot tine de treaba.
Mi-ar prinde bine un curs de genul. Cu atat mai mult cu cat lucrezi in domeniu
Spor la invatat, vad ca este destul de util acest curs.