Lumina, arhitectul economic si ecologic al locuintei tale

Spatiul, materialul si culoarea sunt elemente arhitecturale indisolubil dependente de lumina, de unghiul ei, de dispersie, refractie, oglindire. Doar lumina poate schimba felul in care vedem lumea: mai taioasa, mai obscura, clara, distorsionata, vibranta sau nuantata, in infinite jocuri de lumini si umbre. In jocul de lumini nu exista doar o singura varianta optima pentru a pune in valoare un element ci exista o infinitate de posibilitati in care ne putem folosi de lumina ca de un arhitect, pentru ca, pana la urma, lumina sau lipsa ei, este arhitectul final al spatiilor.lumina

O amplasare strategica a unor spoturi led poate capta atentia in locurile de interes, poate pastra in semiobscur elementele nedorite si poate starni acea dorinta de aventura, romantism sau mister dupa care tanjim multi dintre noi, prin simpla prezenta a intunericului. Toate acestea vin sub forma unor elemente care ofera mult cu putin. Un spot led, unul cu adevarat “energofag” poate consuma maxim 24W iar lumina produsa va fi de 1850 lumeni. Pentru un plus de iluminare cu pana la 40% mai mare fata de clasicele becuri cu incandescenta, un spot led va avea un consum la sfert fata de acesta. In plus, nici aspectul ecologic nu trebuie neglijat, spoturile led avand o durata de viata de cateva mii de ore incat vei uita ca mai trebuie inlocuite, reducand astfel numarul becurilor care ajung (ne)intentionat  in deseul menajer si nu in centrele de colectare.

Arhitectul lucreaza cu spatii, le concepe, le construieste dar, un arhitect bun are mereu in calcul si lumina in definitivarea capodoperei sale. Lumina, indiferent ca e naturala sau artificiala, poate mari sau micsora un spatiu, il poate distorsiona astfel incat toate elementele sa fie redate asa cum doreste artistul sa le arate lumii. Un arhitect de lumini poate fi considerat un artist desavarsit, indiferent ca vorbim de spatiile interioare sau exterioare, care subjuga celelalte elemente arhitecturale, le poate amplifica sau le poate neglija, toate sunt subordonate luminii. Chiar si cele mai fastuoase cladiri au fost construite in corelatie stransa cu lumina, in acest sens Muzeul stiintelor naturii din Dallas sau Biblioteca Universitare din Helsinki sunt un adevarat tribut adus luminii naturale.lumina

Daca la interior, orice designer interior decent te poate ajuta sa te joci cu diferite intensitati ale luminii folosind spoturi led, la exterior este insa altceva. Daca ati vazut vreodata o adevarata capodopera arhitecturala pe timp de noapte, atunci stiti ca ma refer la acel iluminat care te poate provoca cu adevarat si care se poate face doar de cunoscatori. Un astfel de iluminat se poate obtine  folosind proiectoare led de diferite intensitati, in functie de spatiul cu care se lucreaza. Astfel un proiector led devine parte implicita a arhitecturii cladirii pe timp de noapte, evidentiaza coloanele, boltele sau elementele care ar fi scapat neobservate daca nu ar fi fost iluminate, o aseaza pe harta capodoperelor sau o poate detrona prin simpla prezenta/absenta a luminii.

Pentru iluminatul rezidential insa putem vorbi si de proiectoare led cu senzori care se activeaza in functie de miscare, astfel, impreuna cu un sistem de securitate putem descuraja eventualele tentative de efractie inainte  ca ele sa se produca. E mereu mai bine sa previi decat sa te confrunti cu efectele problemei, in plus, un panou led consuma si 500 W producand pana la 17.000 de lumeni, care iti pot provoca disconfort pe timp de noapte daca sunt mereu aprinse. In schimb, senzorul permite aprinderea lor doar in caz de sesizare a miscarii, in restul timpului acestea nefiind consumatoare de energie.

Indiferent ca vorbim de spatiile publice sau private, sedii de firme sau case rezidentiale, iluminatul strategic iti poate aduce doar beneficii, atat arhitecturale cat si de securitate. Iar aspectul ecologic si cel al consumului redus de energie face ca economia sa se vada la factura de la lumina, care vine odata cu sentimentul de multumire de sine ca si in aceasta luna ai avut o amprenta de poluare mica asupra planetei in care traiesti.

Ce parere aveti de folosirea luminii in “sculptarea” spatiilor interioare si exterioare? Sunteti de parere ca lumina este un factor important all designelui interior si exterior?

O seara usoara!

XOXO

13 comments

  1. Mihaela says:

    Sunt de acord ca lumina poate infrumuseta si adauga valoare si farmec unui spatiu si in ultimii ani am incercat sa aleg corpurile de iluminat tinand cont de asta.

  2. Camelia says:

    Foarte faina ideea pentru cei care au case sau un imobil unde se celebreaza diverse evenimente. Lumina i-ar putea ajuta sa creeze o imagine fantastica!

  3. Lamiita Petre says:

    Ca si in cazul unei camere din locuinta propie, lumina pe care o alei poate schimba total aspectul acesteia si daca mai alegem si in functie de economia pe care acestea o fac, succesu e garantat.

  4. Oana Durican says:

    Lumina este foarte importanta intr-un spatiu interior. Nu mp-as incumeta la asta daca as avea o casa cu design profesionist, as apela tot la un profesionist in materie de iluminat.

  5. Rokolla says:

    Lumina este foarte importanta. Sunt convinsa ca palatul de mai sus nu s-ar fi vazut la fel de bine daca nu era atat de frumos conturat de lumini

Leave a Reply