“Prietena mea Conni” este o colectie de carti de la Editura Casa pe care le-am rasfoit luna trecuta si m-am gandit ca ar fi oportun sa inchei luna, cum altfel, decat tot cu Conni. De cand am descoperit cartile ilustrate pentru copii, interesul celei mici pentru lectura a crescut, astfel incat nu “poate dormi” daca nu ii citesc o poveste, fie ea noua sau veche, la fel cum nu poate dormi daca dupa acea poveste citita nu ii dau si una de pe telefon. E lesne de inteles ca apoi urmeaza repriza schimbului de impresii despre ziua noastra, despre povesti si cate si mai cate. Asadar ritualul nostru tine, in cel mai bun caz, minim 30 de minute, timp in care punem bazele unui somn adanc.
Titlurile nou aparute luna aceasta de la Editura Casa sunt : “Conni si olita”, “Conni merge la gradinita” si “Conni merge la ferma”. Acestea au o mica protagonista pe numele ei Conni, o fetita de 3 ani, care descopera lumea, face primul pas catre controlul vezicii si incepe o noua etapa in viata ei, cu alte cuvinte, indruma si expun anumite situatii copiilor mici, pentru a face tranzitia mai usoara.
Conform autoarei Monika Kiel care explica de ce sunt copiii incapatanati, am aflat ca acestia sunt stresati de necunoscute, asadar, nu de putine ori trebuie sa le explici ce urmeaza sa se intample, pana in cel mai mic detaliu. De multe ori, inconstient, apelam la cutuma, la cei din jur sau chiar la propria educatie pentru a trece peste anumite situatii sau pentru a accepta altele, dar asta nu inseamna ca sunt neaparat corecte. Asta nu inseamna ca, daca un copil plange si refuza sa mearga la gradinita, nu vrea sa faca la olita sau ii este frica de anumite animale, este un copil neobisnuit, alintat sau mofturos si ca 2 palme la fund rezolva situatia (macar sa aiba de ce sa planga, ar zice unii!)
“Conni si olita“ este prima carte, cel putin intalnita de mine pana acum, care disipa valul de necunoscut ce se asterne in capul copilului cand aude ca trebuie sa faca la “minunata olita”. Copiii sunt creaturi mici si dragalase adepte ale rutinei, se simt in siguranta si le place sa stie cum va decurge ziua lor, asadar, daca ii iei brusc si ii pui pe olita si le spui ca de azi inainte vor face nevoile acolo, nu ai cum sa ii judeci ca se impotrivesc, riposteaza, plang sau devin violenti si vocali. Insa, daca, le explici, le citesti ca si alti copii trec prin asta, ca veti cumpara un lucru nou special pentru ei, ca vor deveni copii mari, ii incurajati sa isi doreasca si ei asta. Nu apelati in schimb la inducerea rusinii, cum vor rade alti copii de ei daca vor avea scutecel si nu vor reusi sa faca la olita cand trebuie, deoarece veti pune presiune suplimentara asupra lui iar bietul copil e posibil sa devina prea stresat de implicatiile situatiei.
“Conni merge la gradinita” este o alte carte frumos ilustrata si colorata ce aduce lumina intr-o noua etapa la care multi copiii reactioneaza diferit: fie plang fie vor zi de zi doar acolo. Eu nu am avut nicio problema odata cu inceperea gradinitei, mai ales ca am purtat discutii despre cum va fi la gradinita, ce activitati va avea si cum va decurge ziua ei fara mami. Unii copii plang si acum, altii au invatat sa se adapteze, probabil ca e un cumul de factori cel care duce la aceste reactii insa discutiile cu cel mic ajuta mereu, la fiecare in cantitate diferita.
“Conni la ferma” este un alt titlu nou aparut in aceasta luna la Editura Casa si arata foarte bine cat de multe lucruri invata copiii la ferma, cum reactioneaza la vederea atator feluri de animale si care le plac mai mult. Conni la ferma descopera multe animale, ba chiar ajunge sa fie toata murdara deoarece aluneca in groapa cu noroi a porcilor (mamicile obsedate de copii curati nu ar trebui sa aleaga cartea asta!). Tocmai asta e farmecul unei vizite la ferma: sa intri in contact cu diferite animale, sa cunosti, sa inveti sa le pretuiesti si sa afli ca murdaria este buna, te ajuta sa inveti!
Cele trei carti costa fiecare 15 lei, iar acum sunt la reducere (20%). Acestea, si multe altele, le gasiti pe site-ul celor de la Editura Casa.
Spor la citit si la rasfoit!
XOXO
Noi am trecut de varsta asta si de gradinita dar continui sa cumpar carti ilustrate,adaptate varstei dar cred ca mai mult pentru ca imi plac mie decat lui Dragos.
Ce simpatice sunt aceste cărticele pentru copii.
Foarte interesante carticelele. Copiii pot invata multe de la conni. ?
Ce ndragutele sunt, pacat ca n am copilasi asa mici prin preajma.
N-am copii, dar am cui darui asa fel de carticica 🙂
Cand vad carticele de genul, o dau in mintea copiilor! :))) Imi place si mie sa le rasfoiesc!
Cred ca e un obicei bun acesta cu povestea in fiecare seara. Iar cartile par foarte prietenoase!
Vai, cat de frumoase sunt carticelele astea! Neaparat trebuie sa le comand pentru Darius.
Foarte dragute sunt aceste carti, o bucurie pentru cei mici.
Multumesc pentru recomandari, o sa le iau si eu pntru piticii mei.
Foarte dragute carticelele si educative. Oare daa ii citeam carticica cu Olita Cristinutei mele intelegea mai bine cum sta treaba …. Trebuie sa le iau si eu