Ca multi altii, care au prins franturi ale regimului de dinainte de ’89, am fost invatata ca painea alba si carnea sunt cele doua ingrediente care fac o masa buna, fiind totodata atribuite unor obiceiuri sanatoase si unei gospodarii prospere. Mi s-a indus ideea ca salamul cu soia nu e bun, ca painea alba e mana cereasca, ca leguma principala e carnea si ca restul alimentelor sunt doar pentru a sluji eterna proteina animala. Am fost invatata ca mancarea nu are gust fara putina prajeala, ca grasimea animala e delicioasa si porcul ar trebui sa stea pe lista de dorinte a fiecarui roman. Nu am contestat informatiile transmise de bunici sau parinti, nu aveam destule dovezi la acea vreme sa imi permit sa ii contrazic asa ca, am mers din inertie cu aceleasi obiceiuri pana am ajuns la varsta la care am inceput sa pun totul sub semnul intrebarii si sa ma razvratesc. Ati ghicit, am ajuns la adolescenta!
Am fost o adolescenta tipica, iar aducandu-mi aminte de acea perioada nu cred ca as putea sa suport sa trec din nou prin ea si nici ceilalti nu cred ca si-ar dori insa, razvratirea a adus prima raza de lumina in intunericul in care ma aflam. Atunci s-au deschis primele sali de internet in oras (ca doar laptop nu am avut decat in ultimul an de liceu si era ceva excentric!) iar smartphone-urile pareau la mii de ani lumina, iar eu, am primit primele informatii veritabile despre ce sanatos si ce nu. Nu as putea spune ca am avut o epifanie, nu imi permiteam sa fac nazuri la mancare mai ales, ca nu reactionez bine la foame, dar a fost primul semnal de alarma!
Abia dupa 25 de ani ceva in mine s-a schimbat, as putea spune ca noutatea sarcinii m-a facut sa ma schimb, insa nu am fost niciodata atat de responsabila in legatura cu mancarea. Faptul ca nu imi mai bat joc doar de corpul meu ci mai e o fiinta mica ce depinde de mine sa o hranesc m-a facut sa privesc cu alti ochi provenienta dar si prepararea mancarii. Atunci am descoperit ca gustarile la birou pot fi sanatoase (caju, nuci, merisor confiat, curmale), ca micul dejun poate fi satios, nutritiv si plin de vitamine (musli cu fulgi de grau sau secara, iaurt cu seminte de chia, goji uscate, mix de seminte sau chiar fructe confiate), ca mancarurile pot fi gustoase (cu ajutorul amestecului de legume uscate) fara grasimi sau prajeli, ca pot manca ceva exotic si plin de grasimi sanatoase (toast cu unt de cocos sau cafea cu lapte de cocos) si ca, exista atat de multe legume si fructe pe care le-am neglijat din cauza obisnuintei sau a necunostintei in preparare incat mi-am produs singura un deficit in nutritie.
Atentia acordata alimentatiei am implementat-o si pe toata perioada celor 18 luni de alaptat, incat am ajuns sa tanjesc dupa o bere cu alcool, chipsuri sau niste cartofi prajiti cu untura, asa ca la bunici, dar, dorinta de a nu-i face niciun defavor celei mici m-a oprit. E adevarat ca nimic nu te responsabilizeaza mai tare decat un copil, iar ceea ce am crezut ca se va termina odata cu intarcatul celei mici, nu a fost de fapt asa. O alimentatie sanatoasa este exemplul si mostenirea pe care o lasi copiilor, obiceiurile sanatoase se nasc in primii ani din viata si, ce exemplu mai bun poti da, decat cel personal. Se stie ca cei mici invata imitand, asadar, inainte de a manca sau bea ceva ce nu poti sa ii dai celui mic, intreaba-te daca asta e exemplul pe care vrei sa il urmeze. Iar daca stii ca nu te poti abtine si infuleci cate 3 chipsuri pe seara in balcon, macar asigura-te sa nu te vada “piticul” 🙂
Coletul primit de la Sano Vita zilele trecute a reaprins in mine dorinta de a-mi realinia obiceiurile, cu mult imbunatatite fata de cele de acum 7 ani, spre un mod sanatos de a te bucura de mancare, bautura si de a redescoperi noi alimente sau noi moduri de a le consuma.
Prima data cand am baut cafea cu lapte de cocos a fost in concediu, acum 2 ani in Thailada, in varianta ei de Ice coffee, facuta artizanal pe mijlocul unui trotuar de catre un batranel. Am cerut o cafea dar nu stiam ca voi primi una dintre cele mai delicoase cafele din viata mea. Cafea solubila, zahar, lapte de cocos si multa gheata, toate intr-un pahar maaare de plastic cu pai! Am incercat reteta si acasa dar fara gheata, deoarece sunt un fan al cafelei caldute nu reci, folosind deja obisnuitul zahar brut de la Sano Vita si laptele de cocos. Am aflat intre timp ca se poate face si frisca din lapte de cocos, asadar astept sa apara capsunile de Romania ca sa incerc o noua combinatie delicioasa.
Al doilea produs consumat cu drag de la Sano Vita a fost uleiul de cocos ecologic, presat la rece din nuci de cocos proaspete, culese manual, care, asa cum bine stiti poate fi consumat ca atare sau folosit ca masca de par sau unt de corp. Eu am profitat de calitatile sale si de faptul ca are un important aport de grasimi sanatoase si l-am consumat intins pe o felie de paine facuta toast, calda, impreuna cu mierea eco de la Apidava. Daca vreodata o felie de paine a fost mai exotic innobilata, atunci cred ca eu am reusit asta cu doar 2 ingrediente: miere si unt de cocos ecologic.
O curiozitate pe care o aveam inca de pe vremea cand vedeam in filme ca un tip intra in bar si comanda un “ginger alle”, era ce e aia bere de ghimbir? Mereu am trait cu impresia ca nu o sa-mi placa pentru ca nu imi place in mod deosebit cum miroase ghimbirul dar asa se intampla cand etichetezi gresit niste alimente din cauza unor conexiuni facute involuntar in propria-ti minte. Nu am gustat ceva mai bun, mai fin si usor aromat (in materie de bere sau bauturi acidulate) decat berea cu ghimbir de la Sano Vita, iar la cat de mult mi-a placut nu cred ca ma voi opri doar la una.
Pentru prima data am mancat linte rosie zilele astea si, spre surprinderea mea, destula lume din jurul meu o consuma, astfel incat sugestiile de preparare au fost multiple, insa eu am ales sa fac cu ele paste. Asta inseamna putine ingrediente: usturoi verde si uscat si lintea fiarta in prealabil, calite in ulei de masline cateva minute, apoi se adauga pastele fierte, amestecul uscat de legume si se mai lasa cateva minute pana la final, cand se presara patrunjel tocat marunt. Se servesc calde cu muuuult parmezan ras proaspat deasupra. Se pot adauga masline rondele sau putin dovlecel dat pe razatoarea mare, e o reteta atat de simpla incat e greu sa o dai in bara dar in acelasi timp, destul de satioasa, sanatoasa si plina de vitamine, pentru ca acestea nu se pierd in prepararea exagerata a mancarii. Am invatat de la italieni ca daca ai companie buna orice reteta de paste e gustoasa 🙂
Coletul de la Sano Vita a venit incarcat cu multe vitamine dar mai mult decat atat, l-am considerat a fi sanatate la pachet, o buna varianta de a te bucura de toti nutrientii de care are nevoie corpul tau si de a constata ca mancarea este un tratament in sine.
O seara frumoasa!
XOXO
Am incercat multe din produsele lor și imi plac mult, cu ajutorul ingredientelor primite, am realizat multe preparate sanatoase.
Berea cu ghimbir este preferata mea! si eu folosesc mereu produse sanovita!
Am si eu sticla aia de bere, dar parca nu am curaj inca sa o deschis, oare ce gust o avea?
Si eu am mancat sanatos doar pe perioada sarcinii fiindca in rest sunt un dezastru in privinta alimentatiei. O sa incerc reteta de cafea cu ulei de cocos.
Si eu ma impac tare bine cu produsele lor, momentan consum niste cereale.
Am pus ochii pe berea de ghimbir, am vazut-o si la tine pe Instagram daca nu ma insel. Chiar ma tenteaza!
Paste cu linte chiar nu am incercat. Arata tentant.
Si eu consum des produse de la Sano Vita si treptat sper ca o sa renunt la obiceiurile invatate din copilarie. Consider ca felul in care alegem sa mancam tine de noi, indiferent de timpurile care au fost.
Berea de ghimbir e foarte buna, dar nici restul produselor nu sunt mai prejos.
Chia racum ma rasfat si eu cu un iaurt natural cu seminte de chia, merisoare si goji … totul de la Sanovita. Sunt absolut delicioase si imi place tare mult combinatia. N-am incedrcat reteta cu paste si linte. Suna intewresant