Dintre toate soiurile de miere despre care am scris pana acum, mierea de mana se distinge ca fiind una cu totul speciala. Indiferent ca vorbim de mierea poliflora, de mierea de tei sau salcam si de mierea eco, mierea de mana nu are nimic in comun cu ele decat doar ca e produsa tot de albine. Cu un intreg spectru de indicatii speciale si cateva curiozitati legate de originile sale, mierea de mana este singura tolerata de cei alergici la poleni dar si singura criticata de vegani. Pentru a o intelege mai bine si pentru a ne folosi de proprietatile sale cat mai eficient, va invit sa o analizam impreuna pas cu pas in randurile de mai jos.
Cum se obtine mierea de mana?
Spre deosebire de celelalte soiuri de miere care sunt obtinute din polenul diferitelor flori, mierea de mana este obtinuta dintr-un amestec de doua surse: vegetala – acea substanta dulce si vascoasa care este secretata in anumite perioade de frunzele si tulpinile copacilor, sau de origine animala – cand acea substanta este produsa de mici insecte care vietuiesc pe copaci.
Daca ai fost intr-o padure de fag, salcie, brad, pin sau molid probabil ca ai observat ca de multe ori se scurg anumite rasini de pe tulpinile lor, aceasta fiind folosita de albine in perioada primavara-toamna pentru a produse miere, datorita faptului ca florile sunt putine sau nu mai produc atat de mult nectar. Acea rasina vascoasa este sursa vegetala de provenienta a mierii de mana, tocmai lipsa polenului din continut facand-o ideala pentru cei alergici la polen.
A doua sursa din care se poate obtine mierea de mana este cea animala, daca o putem cataloga asa, reprezentand excretiile dulci ale afidelor. Daca gandul asta iti creaza repulsie, atunci ar trebui sa stii ca orice fel de miere de produce prin regurcitarea substantelor colectate de albine, asadar, orice fel de miere este, pe scurt, rezultatul unei regurcitari. Insa, multi nu stiu asta sau, incearca sa ignore imaginea ce poate fi redata destul de plastic in mintea noastra, tocmai pentru a putea sa se bucure de efectele miraculoase ale mierii de albine.
Afidele sunt mici insecte de culoare verde care pot fi gasite pe diferite plante (eu le-am observat in aceasta perioada pe copacii de corcoduse sau pe gardurile vii din arbustii care, cu o luna in urma pictau o imagine foarte frumoasa cu ale lor flori albe adunate in buchetele). Afidele sunt acele insecte foarte mici care uneori pot acoperi complet o crenguta a copacului si ale caror excremente albinele le colecteaza si produc ulterior mierea.
La ce se foloseste mierea de mana?
Am dedus deja ca mierea de mana este una cu totul speciala, incepand inca de la originile sale, de la culoarea astfel obtinuta, de la gust, iar aceste lucruri se traduc si in scopurile in care este ea folosita.
Mierea de mana este singura miere tolerata de alergicii la polen, insa, inainte de toate trebuie ca acestia sa se asigura ca este miere de mana pura si nu amestec. In acest sens alege un brand care isi poate asuma responsabilitatea, care produce multe soiuri de miere si, care iti poate garanta cu certitudine ca ceea ce consumi este doar miere de mana. Apidava este un bun exemplu de brand in care te poti increde, fiind pe piata cu diferite soiuri de miere inca de prin anii ’90 si care a patruns deja pe pietele internationale din Canada, Japonia, Singapore sau China. Tot aici vei gasi si mierea eco, atat de autentica si parfumata, mierea completa poliflora sau mierea de salcam daca stii cat cat de important este micul dejun.
Mierea de mana este totodata singura miere netolerata de vegani. Desi unii dintre ei decid sa nu consume nici macar mierea provenita din nectarul florilor din simplul fapt ca substantele sunt colectate de albine, catalogand gresit produsul ca avand provenienta animala. Iata ca in cazul mierii de mana veganii au dreptate, provenienta acesteia ii impiedica sa o consume, desi acest aspect, dupa parerea mea, e unul discutabil.
Continutul de minerale al mierii de mana este de 6 ori mai mare in cazul celei de salcam dar, in acelasi timp, prezenta melezitozei ii poate imprima calitati inferioare datorita faptului ca aceasta este greu digerabila. Melezitoza este o trizaharida a carei procent poate varia in mierea de mana, acesta depinzand direct de sursa din care albina decide sa colecteze substanta. Cu cat procentul ei este mai scazut cu atat mierea este considerata a fi mai de calitate. Substantele volatile pe care mierea de mana le contine sunt foarte putine, tocmai din acest motiv nu este una parfumata, exceptie facand mierea obtinuta din rasina coniferelor unde, se va resimti un miros mai pregnant de rasina. Mierea de mana are un grad mare de componente bioactive si contine un numar foarte mare de antioxidanti din care fenoli si flavonoizi, facand-o astfel cea mai buna miere pentru persoanele anemice.
Mierea de mana are un continut ridicat de acizi organici, bioflavonoide, vitamina C si vitamine din grupul B fiind singura miere de albine care nu devine toxica si care isi pastreaza calitatile antibacteriene chiar daca a fost incalzita pana la 100° C.
De la tratamantul spasmofiliei la adulti, a rahitismului la copiii mici, osteoporoza si afectiuni articulare si pana la includerea ei in tratamentul persoanelor cu un sistem imunitar slabit, mierea de mana ofera o intreaga gama de proprietati pe care alte tipuri de miere nu o ofera, iar culoarea maronie o face sa se distinga foarte usor fata de alte soiuri de miere.
Mierea de mana este insa mortala pentru albine! Reziduurile acumulate in intestinele lor in timp ce o produc le pot cauza diaree sau moarte daca nu isi fac un zbor de “curatire” atunci cand vremea de afara le permite. Asadar, inainte de a consuma mierea de mana ganditi-va ca ceea ce e pentru noi “muma”, pentru ele este “ciuma” iar mierea este un produs ce implica multe sacrificii din partea albinelor.
Voi ati consumat pana acum miere de mana? Cum ati descoperit-o si ce impresie v-a lasat pana acum?
O zi dulce!
XOXO
Mie imi place mult mierea de mana, mi se pare aromata si deosebite.
Nu stiam de ea pana de curând însă imi place gustul si o consumăm mereu.
Mierea de mana este un dulce sanatos!
Mierea este extrem de sanatoasa, o folosesc zilnic.
Imi place sa consum miere. Am aflat ca are multe beneficii, iar de atunci o consum zilnic.
Este foarte buna! Si noi o consumam cu placere!
Nu am incercat inca acest tip de miere si nici nu stiam de unde provine, dar am vazut ca e buna pentru cei care au ostroporoza asa ca o s-o cumpar si eu.
Mie imi place foarte mult, desi nu stiam nimic despre ea, am si terminat jumatate de borcanel.
Este mierea mea preferata i cred ca motivul pentru care o agreez este acela ca nu contine polen.
Nu stiam ca aceasta miere minunata aduce neplaceri digestive albinelor care o culeg.
Este foarte sanatoasa mierea de mana. Recent am descoperit-o si eu,
De curand am gustat si eu aceasta miere si imi placer tare mult gustul ei. Mi se pare foarte interesanta
Am avut probleme mari de imunitate, mi-am distrus flora cu antibiotice al luat miere de manuka foarte scumpa la 140 € jumatate de kg .dar din fericire am dat peste miere de mana care ma ajutat doar dupa doua zile am vazut rezultatul .si mai important am putut lua din nou antibiotic fara să-mi fie rău, luati cu incredere deoarece se numeste. MIERE DE MANA Este un leac Biblic cu propietati vindecatoare .Multumim pentru informatie domnului Doctor, este un miracol aceasta miere si merita încercata.!
Acum aud si eu despre ,mierea de mâna si nu inteleg expresia?!Ce înseamnă, din ce este facuta?
BUna ziua, mierea de mana este facuta din niste secretii ale afidelor pe care albinele le consuma. Puteti gasi detalii in articol.
Sunt interesat de miere de mana in cantitati comerciale
Și eu o extrag cu plăcere..
Eu consum miere de padure și de salcâm pentru ca am avut o operație grea, mi s-au cicatrizat foarte bine rănile. Sunt mulțumit de rezultat.
Cine pune pe spatiul bublic o astfel de informatie, de altfel destul de vasta, trebuie sa fie foarte atent sa nu faca greseli fundamentale. Toate sortiment elé de miere, in afara de mierea de mana sant recolta te de albine din nectarul florilor sí nu din polen. SDa , in fiecare sortiment de miere se gaseste sí poleni, dar in cantitati infime.