Odata ce trec de patru anisori, copiii trebuie invatati sa doarma singuri. Cu toate ca mamicile au tendinta de a fi extrem de protectoare, uneori chiar exagerand in aceasta privinta, trebuie sa inteleaga ca cei mici au nevoie de propriul spatiu pentru a-si defini personalitatea, dar si pentru a invata sa se descurce. Obisnuinta, combinata cu comoditatea de a avea copilul in permanenta aproape, nu face altceva decat ingreuneze momentul separarii.
Intrucat s-ar putea sa nu fie deloc usoare aceste clipe, am pregatit cateva sfaturi utile pentru mamicile interesate sa ii convinga pe cei mici sa doarma singuri, iar ele sa se odihneasca peste noapte. Citeste si tu acest articol daca vrei sa afli cum sa il dezveti pe micutul tau de dormitul impreuna! Iata ce poti face pentru ca cel mic sa doarma singur:
1. In primul rand, este necesar sa amenajezi cat mai frumos si copilaresc camera acestuia. De exemplu, poti apela la un patut colorat, eventual care are personajele lui preferate din desenele animate. Si cuvertura poate fi din aceeasi categorie: colorata si atractiva in acelasi timp. In plus, este important sa aiba intotdeauna langa pat o lampa pe care sa o poata aprinde usor atunci cand se trezeste speriat peste noapte. Poti sa ai in vedere fie lampile pentru birou cu LED, fie veiozele clasice, cu abajur. In orice caz, stiind ca aceasta este aproape, o sa ii fie mai putin teama.
2. Apoi, din camera nu trebuie sa ii lipseasca jucariile. Acestea il vor ajuta sa adoarma mult mai usor. Cu siguranta, plusurile il vor incanta si le va pastra alaturi de el, in pat, astfel incat sa nu iti simta lipsa.
3. Creeaza un ritual seara, astfel incat sa il obisnuiesti mult mai usor cu dormitul separat. Incepe cu servitul mesei, apoi cu dusul, pentru ca apoi, cand il bagi in pat sa ii spui o poveste. Citeste-i seara de seara si o sa vezi cat de repede o sa adoarma. De altfel, ii poti lasa si lumina aprinsa o vreme, pentru ca somnul nu ii va fi profund de la inceput. Mai mult, poti apela la spoturi led, precum cele de la LED-Zone, incat lumina sa nu fie foarte puternica.
4. Nu ceda! Chiar daca si tu vei simti lipsa celui mic o vreme, ceea ce este si normal, o sa iti dai seama ca este o masura benefica pentru amandoi. Fara indoiala, schimbarea nu se va produce fara plansete si rugaminti de primire inapoi spre a dormi cu tine, insa obisnuindu-l ca poate veni oricand in dormitorul tau, peste noapte, va fi cea mai mare greseala.
5. Nu il speria! Daca vrei ca cel mic sa doarma linistit singur in camera sa, atunci este necesar sa nu ii spui vesnicele povesti cu bau-bau. Acestea vor face mai mult rau decat bine, iar asa nu il vei mai convinge sa doarma singur decat atunci cand va fi destul de mare.
Asadar, pentru ca micul tau sa doarma in camera lui tine cont de sfaturile de mai sus si schimbarea nu va fi una dificila pentru niciunul dintre voi!