Cand am inceput aceste cursuri online nu ma asteptam la o adevarata experienta studenteasca, nu ma asteptam ca lucrurile sa vina explicate atat de simplu si eficient si, desigur, nu ma asteptam ca la fiecare modul sa am o tema in toata regula. Odata incepute aceste cursuri de salarizare mi-am dat seama cat de multa teorie am invatat la scoala si cat de nepregatita pentru piata muncii am iesit ca proaspat absolvent. Daca si programele scolare ar fi fost atat de intuitive ca aceste cursuri cred ca scolile si universitatile ar reusi sa faciliteze o mai mare ocupare a locurilor de munca din piata de catre studenti.
Modulul 6 al cursului de salarizare vine insa cu notiuni noi, diferite de cele invatate pana acum si incepe al treilea capitol intitulat “Contabilitatea drepturilor de personal” ce contine 3 module: “Contabilizarea statelor de plata”, “Contabilitatea concediilor” si “Salarizarea in sistemul bugetar”.
In modulul 6, (Contabilizarea statelor de plata) se traseaza cateva notiuni elementare de contabilitate si anume, ce este ea, care sunt regulile contabile si ce reprezinta un bilat contabil si un cont de profit si de pierdere. Totodata in acest curs sunt explicate notiuni nemaintalnite pana acum, cum ar fi : active, datorii, capitaluri proprii, unitatea conturilor, etc. Incep sa am amintiri din facultate si din “Bazele contabilitatii” studiate un semestru si imi aduc aminte cum ma chinuiam sa invat pe de rost cele mai frecvent folosite conturi. Acum, explicate si completate de o experienta in campul muncii, notiunile parca sunt mai clare, uneori evidente, clasele de conturi parca sunt intuitive iar operatiunile contabile, logica debitarii sau creditarii unui cont devin mai clare.
Modulul 6 arata cum se aplica regulile principale ale contabilitatii in inregistrarea statelor de plata, care poate fi rezultatul unui exercitiu contabil si cum influenteaza inregistrarea salariilor contul de profit si pierdere al firmei. Din momentul in care se inregistreaza salariul, cuantumul acestuia reprezinta o cheltuiala pentru firma care este obligata sa il plateasca. Totodata el se poate intocmi odata sau de doua ori pe luna (avans si lichidare). Tema pentru acasa mi-a cam dat batai de cap, dar pana la urma am fost indrumata catre rezultat de profesorul alocat de platforma pentru studentii Eurocor.
Ce cursuri te-ar interesa sa urmezi de la Eurocor? Ai prefera varianta clasica a cursurilor cu predare offline sau ti-ar fi mai simplu sa studiezi acasa si sa fii indrumata online de catre un profesor?
O zi spornica!
XOXO
Un curs interesant , cred ca fiecare angajat si angajator ar trebuii sa il citeasca macar o data
mie imi place ca cineva verifica ce faci si este in masura sa te indrume in mod corect!
Vreau sie u sa fac un curs de la Eurocor, dar ma gandesc la cel de engleza sau la un curs de machiaj.
Mi se pare la fel de buna si aceasta metoda de studiu de acasa. Nu ar strica sa urmez si eu un curs pentru perfectionarea limbii engleze.
Nu stiam ca au un curs si despre asa ceva, se pare ca au gama variata de cursuri.
Aș încerca un curs de fotografie si de amenajări interioare. As prefera varianta offline pentru că eu studiez noaptea.
Sunt geniale cursurile Eurocor. Dupa ce termin Engleza vreau sa ma calific pe spaniola, sa iau certificatele si tot ce trebuie.
Cred ca o sa ii cumpar si eu cursul asta sotului meu. Are nevoie la noul loc de munca.
Eu in prezent fac italiana, dar daca ar mai fi sa incep un nou curs cred ca as opta pentru machiaj
Nu mai sunt la varsta la care sa mai pot acumula ceva. Creierul meu vrea relaxare si liniste. Un curs despre cum sa nu te lasi afectata de prostia altora si de nervii facuti de cei din jur nu exista? 🙂
eu zic sa incepi unul care sa te relaxeze 😉