Salarizare. Modul 8 [Cursuri prin corespondenta Eurocor]

Desi acest modul este dedicat salarizarii in sistemul privat, pentru o imagine mai vasta asupra diferitelor sisteme de salarizare, este imperativa extinderea cunostintelor si in sistemul de salarizare in mediul public, bugetar. Luna trecuta am invatat despre contabilitatea concediilor si diferitele forme de concedii care pot exista in relatia bilaterala angajat-angajator, asadar, luna aceasta am continuat seria de cursuri prin corespondenta cu modulul 8 intitulat “Salarizarea in sistemul bugetar“.Cursuri prin corespondenta Eurocor

Sistemul bugetar si diferitele sale elemente, nu imi sunt necunoscute, mai ales ca in facultate am aprofundat diferite materii privind sistemele bugetare publice, administratia publica si statutul de functionar public. Asadar, acest modul a venit mai mult ca o recapitulare din trecut, o retraire a unor momente in care stateam cu coatele pe banca si absorbeam fiecare cuvant a profesorului de Teoria generala a statului si a dreptului si a celui de Finante publice, in care scriam cat de repede puteam pentru ca apoi sa descifrez prescurtarile si in care ne bucuram de cate o “fereastra” de 2 ore savurand un hamburger si o cafea. Asa ca, obiectivele acestui modul din cursuri prin corespondenta Eurocor le-am atins deja acum cativa ani dar, stii cum se zice ca “Pana la 30 de ani inveti ca sa stii, iar dupa 30 de ani inveti ca sa nu uiti!”.Cursuri prin corespondenta Eurocor

Ce aduce nou insa acest modul 8 din cursuri prin corespondenta Eurocor este faptul ca include conditiile de angajare ale profesorilor in sistemul de invatamant de stat, ceea ce nu era inclus in curricula universitara, bazata doar pe administratia publica nu si pe invatamantul de stat.

In urma parcurgerii acestui modul mi-am reamintit care sunt conditiile de angajare in sectorul public, conform legii Administratiei publice nr 215/2001, clasificarea functiilor publice, cum poti promova, care sunt drepturile si obligatiile functionarului public, conform statutului descris in legea nr 188/1999 actualizata in 2017. Totodata, tot aici sunt descrise rapoartele de munca intre functionari, in relatia cu cei inferiori/superiori in rang, iar in baza acestora, cum sunt stabilite salariile si ce criterii se folosesc atunci cand acestea cresc sau scad. Iar daca vorbim de salarii trebuie sa aducem in discutie si statul de plata in baza caruia se fac platile si care sunt inregistrarile contabile generate de acesta.Cursuri prin corespondenta Eurocor

Pentru o privire completa asupra sistemului salarizarii trebuie parcurs si acest modul, cu scopul de a gasi asemanari si deosebiri intre sistemul public si cel privat.

Cam asta a aduc nou modulul 8 al acestor cursuri prin corespondenta Eurocor. Revin cu modulul 9 intitulat Intocmirea si gestionarea documentelor specifice salarizarii.

O zi usoara si spor la studiu!

XOXO

11 comments

  1. Ioana Pavel says:

    Mi se pare foarte bine structurat cursul ales de tine si e fain deoarece consider ca le asimilezi mai bine cand le inveti pe bucatele.

  2. Mihaela says:

    Si eu fac cursul de engleza dar luna asta nu a mai aparut. Sper ca doar s-a ratacit pentru ca mai am doar patru caiete si termin cursul.

Leave a Reply