Daca un lucru mi-e clar, e ca mierea de albine este un dar al naturii insuficient promovat si consumat de noi toti. Iar aici ma refer la mierea de calitate, asa cum doar cei ca Apidava o pot face, mierea de albine mai cunoscuta peste hotare decat in propria tara, cea care se exporta o cantitate mai mare decat se consuma in tara nativa. Iar cum mierea e atat de benefica si este si un conservant foarte bun pentru multe alte produse apicole sau nu, apicultorii de la Apidava s-au gandit ca mierii i-ar sta foarte bine innobilata si cu fel de fel de fructe pentru a fi consumata ca desert sau ca ingredient intr-un mic dejun rapid si plin de nutrienti.
Este indicat sa consumam mereu fructe si legume de sezon si in marea majoritate a timpului reusim si facem alegerea corecta mai ales ca acestea sunt cu mult mai gustoase si mult mai ieftine decat in restul anului. Iarna insa pune mari limitari in materie de fructe si legume proaspete si de sezon, asta daca nu vrei sa consideri pomelo si mandarinele ca fiind de sezon, asadar ne raman fructele uscate. Chiar si comerciantii incurajeaza consumul lor prin conceperea unor cosuri cadou cu fructe uscate sau confiate.
Probabil ca de aici a si venit ideea de a pune fata in fata mierea de albine cu nucile, sau poate a venit ca raspuns la dorinta omului de rand de a se delecta cu ceva simplu, bun si sanatos, atat in postul Craciunului pe o felie de toast cat si in restul anului, in iaurt. Desigur, aceste doua variante nu o exclud pe cea in care mierea de albine cu nuci este consumata ca atare pentru multiplele beneficii pe care le au cele doua. Nucile, usor grase, pline de grasimi monosaturate si polisaturate sunt mai usor ingerate daca sunt insotite de gustul dulce si efectul astringent al mierii de albine, asadar, aceasta formula poate servi ca leac/delectare si in cazul celor mai sensibili la gustul nucilor.
Daca inca nu consumi nuci, indiferent de sezon, macar doza minima necesara de nuci, iata ce strebuie sa stii:
- la 4 ore de la ingerare, nucile functioneaza pentru a scade nivelul colesterolului daunator cu pana la 15% si ajuta ca vasele de sange sa devina mai flexibile. Astfel, previi un eventual atac sau de cord, reduci palpitatiile din zona inimii si cu doar o mana de nuci iti bifezi 45% din doza zilnica de omega 3, mangan si cupru;
- desi nucile sunt bogate in acizi grasi ele ajuta la reducerea grasimii abdominale si sunt indicate in diete;
- nucile ajuta la o mai buna concentrare deoarece contin minerale esentiale necesare functionarii creierului.
Problema cu nucile este ca ele trebuie consumate uscate pentru a beneficia de toate efectele benefice pe care le au asupra corpului insa, majoritatea le tine doar ca ingredient in cozonac sau alte dulciuri. Odata prajite, nucile se transforma dintr-un elixir intr-un aliment nociv corpului, asadar mierea de albine vine sa le incorporeze si sa le protejeze ingredientele pretioase pentru a nu fi nevoie sa cautam alte modalitati de a le include in dieta zilnica.
Asadar, ce alta miere de albine ar fi fost potrivita sa innobileze pretioasele nuci daca nu chiar mierea de salcam, un alt ingredient care ajuta sa ai un start bun de dimineata, asa cum am scris in articolul anterior “De ce este important micul dejun si cum il poti face atractiv pentru copii?“. Bine cunoscuta datorita proprietatilor sale terapeutice, acest tip de miere curata ficatul, regleaza tranzitul intestinal si reprezinta un antiinflamator pentru sistemul respirator. Acest tip de miere este un excelent indulcitor, deoarece nu altereaza cu nimic gustul sau aroma bauturii. Este extrem de delicioasa in ceai sau chiar cafea iar majoritatea copiilor o prefera in detrimentul celei poliflore deoarece nu se cristalizeaza la fel de repede. Datorita nivelului scazut de zahar este o alegere foarte buna mai ales pentru diabetici si copii, astfel incat specialitatea cu nuci sa poate fi degustata si de acestia.
Mierea cu nuci are ceva aparte, inafara de textura usor crocanta, asocierea de gusturi si arome, beneficiile aduse sanatatii si consistenta incat as putea-o considera o specialitate instarita, inspirata de locurile de unde albinele isi culeg mierea, de viata linistita din podisul Transilvaniei, de biodiversitatea zonei si de lucrul bun facut in tihna din ingrediente simple si gustoase.
Iar daca imi place atat de mult, de ce nu as impartasi si cu altii acest cadou gastronomic redescoperit, sub forma unui cadou? In acest sezon se gasesc mii de motive de a darui, fie de dragul de a face pe cineva fericit, fie de dragul de a darui sau din dorinta de a face o fapta buna. Ofera in acest an in cadou sanatate, care-i mai buna decat toate! Incearca din diversele sortimente de turta dulce, caramele si specialitati din miere de albine si redescopera cum e sa te lasi in seama puterii vindecatoare a naturii.
Voi ce cadouri Apidava ati dori sa primiti?
O zi plina de bucurie!
XOXO
In post si nu numai, pregatesc cate un borcanel cu miere de albine de salcam si nuci crude, baietii mei adora acest deserti simplu si sanatos.