Frumusetea promisa unei femei o va face pe aceasta sa cumpere si sa incerce orice. Toate vrem sa aratam intr-un timp scurt intinerite cu cativa ani, fara ridurile de expresie sau liniile vizibile ce ne brazdeaza fruntea, sa scapam de gusa in formare sau de lipsa de tonus a obrajilor. Pe aceste premise, industria frumusetii a devenit un imperiu global, orice femeie isi doreste sa atinga un anumit grad de frumusete, sa fie mai aproape de notiunea ei sau de standardele de frumusete impuse de societate, sa fie frumoasa pentru ea si pentru altii, sa se simta bine in pielea ei.
Cum cred eu ca functioneaza industria cosmetica?
Intreaga filosofie ce sta la baza functionarii perpetue a industriei cosmetice este aceea de a face o femeie sa se simta insuficient de frumoasa. Cand aceasta incepe sa aiba dubii si este vulnerabila i se propune un nou produs, de multe ori placebo, care ii va promite fie tinerete fara batranete, fie ii va promite ca va fi cu adevarat frumoasa doar purtandu-l. Acel produs poate fi un ruj, un rimel, o crema, un toner sau un anticearcan, de multe ori fara efecte reale sau de durata, insa, privite cu un ochi critic foarte nocive.
Orice produs cosmetic de pe piata respecta intr-o mai mare sau mai mica masura anumite standarde iar, in teorie, consumatorul final este protejat de viciile ascunse ale produselor cumparate, de inlocuirea sau dezinformarea cu rea credinta a consumatorilor sau de reclamele mincinoase. Doar ca, acest lucru nu se respecta, fie din cauza ca (scuzati-mi neincrederea si paranoia) organismele ce trebuie sa notifice, certifice si sa controleze produsele de pe piata servesc altor scopuri. Asadar, consumatorul roman, este vulnerabil, majoritatea nu citeste eticheta incompleta cu ingrediente, sau, daca le citeste nu stie ce inseamna. Nici macar sigla de “natural” sau “bio” nu mai este ce-a fost odata ci este folosita in scop de marketing pentru a justifica un pret mai crescut al unui produs.
Cu o cerere tot mai mare si o presiune de a te incadra in normele de frumusete in continua schimbare, industria de cosmetice este mereu pe profit. Da-i unei femei un ruj rosu si se va simti pasionala, nu se va gandi ca in 20 ani poate dezvolta o boala severa, da-i unei femei un fard colorat si va crede ca are cea mai seducatoare privire nu ca va dobandi o alergie la arsenic sau materialele grele pe care aceste le contine, da-i unei femei un sampon care promite volum de la radacina pana la varfuri si nu se va gandi nicio clipa la formaldehida, cel mai bun prieten al cancerului, da-i unei femei o lotiune de corp cu miros exotic si nu se va gandi ca in 26 de secunde va absorbi toate chimicalele pe care aceasta le contine.
Pe termen scurt, industria frumusetii, infrumuseteaza iar cum “Cezar cere mereu ce e al lui”, asta vine odata cu o scadere a calitatii si duratei vietii. Pe termen lung, industria frumusetii ucide, cu fiecare aplicare de crema, ruj, sampon, spray de corp, dar macar sa privim partea buna: vei fi frumoasa toata viata (speranta de viata ti se va reduce). Ce? Nu vrei sa fie asa?
Totusi, notiunile de frumusete si sanatate nu trebuie sa se excluda ci trebuie sa coexiste, iar pentru ca frumusetea dorita de tine sa dainuie nu trebuie sa renunti nici la cosmetice si nici la machiaj, trebuie doar sa le alegi mai cu grija. Ca orice lucru bun si frumusetea si sanatatea se dobandesc si apoi se mentin dar, pentru asta trebuie sa fii dedicata unei rutine, unor produse, unei filosofii de ingrijire. Stii ce se zice: “Pana la 30 de ani iti bati joc de ea si dupa 30 de ani ai grija de ea (sanatatea)” iar abia acum, la 32 de ani, vad totul mai clar prin ochii experientei de viata si cred ca doar folosirea produselor naturale ne mai poate salva.
Pentru cel de-al 38-lea an consecutiv, ghetarii se topesc, temperatura la nivelul solului in Arctica a crescut cu 1.5 grade Celsius, Mexic doboara pentru al 5-lea an consecutiv recordul de temperatura, emisiile de dioxid de carbon si alte gaze toxice cu rol in efectul de sera au atins un nou record in 2017 si, mai nou, al doilea cel mai mare poluator al lumii, SUA, s-a retras din Acordul pentru clima de la Paris, informeaza raportul referitor la incalzirea globala publicat de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Peste 450 de cercetatori pun aceste schimbari pe seama comportamentului oamenilor iar semnalul lor de alarma este cum nu se poate mai clar “Actionati acum sau veti muri!”.
Cum ai putea crede ca ceva mai poate fi natural cand industria cosmetice “bubuie” pentru a veni in intampinarea unei cerinte in crestere? Cum ai putea sa crezi ca ceva mai poate fi natural sau bio cand amprenta de carbon emisa de fabricile in care se produc cosmeticele este peste normele admise? Cum ai putea crede ca un produs de cativa lei poate contine ingrediente bune si expunerea indelungata la el nu iti va crea probleme de sanatate cand profitul primeaza in orice afacere, inclusiv in cea a cosmeticelor? Cum ai putea crede ca in acest stil mai putem exista ca specie cand ne intereseaza doar profitul si nu planeta sau sanatatea generatiilor viitoare?
Afla raspunsurile in articolul urmator!
Sincer in ziua de astazi nu mai poti avea incredere in nimic. Nici cele mai bio produse nu sunt chiar atat de bio. Eu insa folosesc ce mi se potriveste pe moment, ce o fi pe viitor vom pe vede ain viitor :))
fabricile de cosmetice sunt mari poluante si testeaza si pe animale… asta e un aspect pentru care aleg sa nu achizitionez ceva dintr-o gama anume. in ultima perioada, chiar ma uit mai mult pe lista de ingrediente
Ai mare dreptate! Daca nu facem ceva pentru noi si pentru planeta acum, s-ar putea ca maine sa fie prea tarziu. Pe de alta parte un lucru e clar: noi femeile nu putem trai fara produse cosmetice, care ne dau o stare de bine si ne fac mai frumoase decat stim noi.
Sunt de parere ca de departe produsele cosmetice ieftine fac mai mult rau decat bine, de accea eu aleg sa folosesc produse certificate bio si sa am grija cat mai bine de pielea mea.
Interesant punct de vedere. Si eu folosesc multe produse certificate BIO. Insa nu doar asta! Chiar urmaresc brand-uri prietenoase cu mediul, cu respect pentru pielea noastra, in aceeasi masura ca pentru “pielea pamantului”.
Ai dreptate, tot ce spui în articol este adevărat dar industria cosmetică este în plină dezvoltare. Folosesc tot ce de poate din natură, fructe, legume, miere dar și produse ale brandurilor pe care le cunosc fiind prietenoase cu mediul, preocupate de sănătatea consumatorului.
Există o legătură între industriile poluante și deteriorarea naturii, dar nu stiu noi cum am putea ajuta, desi mi-ar dori mult.
De multe ori vrem sa economisim si ne cumparam cosmetice ieftine, doar asa, ca sa fie. Nu ne gandim si la cat de mult rau ne facem cu mana noastra…
Este adevarat ca pretul reflecta calitatea produselor. Un produs foarte ieftin a facut clar rabat la calitatea produselor folosite, dar am intalnit si cazuri in care preul era unul exagerat doar pentru simplul fapt ca un produs scump vinde
Intr-adevar pretul se reflecta in produsele de calitate.Insa uneori am gasit si produse scumpe si foarte proasta…din pacate.Am avut insa si norocul unor produse ieftine si bune 🙂