Cu pasi mici catre un stil de viata la fel de dulce dar mai sanatos

Tot mai multi oameni adopta trendul ascendend al unui stil de viata sanatos iar ofertele de pe piata ajuta cu mult in dezvoltarea acestuia. Indiferent ca vorbim de mancare mai sanatoasa, de miscare mai multa sau pur si simplu eliminarea elementelor nocive din viata noastra, tabieturi, filosofii sau anturaje, fiecare este un pas mic catre o viata mai buna si o calitate sporita a vietii. In ziua de azi munca la birou, stresul si mediul toxic in care ne traim viata pot duce la o scadere semnificativa a sperantei de viata. Iar daca adaugam la acestea si un sistem medical bolnav, axat mai mult pe mentinerea pacientului bolnav pentru perpetuarea activitatii decat tratarea lui, o doctrina arhaica pe care o urmam in a consuma mai multe medicamente luate “dupa ureche” nu dupa sfatul unui specialist, banii putini care se traduc de multe ori in alegeri proaste in supermarket si, implicit, in mancare slab calitativa dar exponential cantitativa si plina de ingrediente toxice, atunci vom vedea ca singura cale de scapare este o schimbare a stilului de viata si o regandire a ceea ce inseamna mancare.stil de viata

Mai mult nu inseamna mai bun dar mai putin foarte fi mai bun! Mancarea buna inseamna sanatate in farfurie, mancarea preparata corespunzator, gustoasa, inseamna nutrienti pe care organismul ii primeste din singura sursa pe care a cunoscut-o pana la suplimentele alimentare sintetice care au invadat piata farmaceutica, mancarea satioasa inseamna echilibru al greutatii pentru ca nu necesita consumul ulterior de calorii goale pentru a ajunge la o stare de plin. O strategie foarte buna pentru a schimba stilul de viata este nu de a renunta la ceea ce iti place ci a manca in continuare bine dar sanatos, lucru pe care il poti obtine inlocuind elemente precum zaharul, grasimile nesanatoase si mancarea procesata, despre care se stie ca reduc cu mult calitatea vietii si duc in timp la diverse boli.stil de viata

Fiind o impatimita a dulciurilor am inceput de acolo. Desi consum de cativa ani zahar brun in loc de zahar alb in indulcirea cafelei iar mierea de albine e mereu prezenta cand imi indulcesc ceaiul, m-am gandit sa incerc si alte variante pentru diminetile la munca. Astfel am ales zaharul de mesteacan si zaharul de cocos. Zaharul de mesteacan are aceeasi forma ca si zaharul de trestie de zahar si se poate folosi in aceleasi scopuri, doar ca marele avantaj al sau e ca are cu 40% mai putine calorii. Acesta ajuta la imbunatatirea digestiei, reduce pofta de mancare, aportul de carbohidrati si calorii si intarzie aparitia senzatiei de foame. Totodata, folosit in cafea nu lasa un gust rezidual in gura si nu modifica gustul acesteia asa cum o poate face, de exemplu, zaharina.

Zaharul din nuca de cocos este un zahar care aduce cel mai mult cu zaharul brun si vine in diverse forme, printre care si cristale. Zaharul de cosos are o culoare maronie, uneori catre galben, depinde de specia de palmier care produce fructul si este un zahar pe cat de sanatos pe atat de gustos, cu o aroma caramelizata. Acest zahar se preteaza bine la deserturi, in topping-uri si orice reteta care necesita indulcire, dandu-i o aroma puternica. Se poate folosi pentru a indulci cafeaua, ceaiul, pentru a face biscuiti si deserturi. Comparativ cu zaharul de mesteacan, daca indulcesti cafeaua, vei obtine o aroma exotica, inconfundabila, acesta fiind totodata plin de nutrienti.stil de viata

Siropul de agave provine dintr-o planta din Mexic, cu acelasi nume si a aparut prin anii ’90 ca o varianta de indulcire cu gust neutru, 100% naturala si cu indice glicemic scazut. Desi parerile referitoare la acest sirop sunt pe cat se poate de impartite, originile sale naturale fiind puse sub semnul intrebarii, siropul de agave este asemanator mierii si este mai dulce ca zaharul, putand fi folosit in deserturi ca substituent al zaharului. Pentru cei care vor sa renunte la zahar dar nu tolereaza gustul steviei, este o buna varianta de indulcire, cu un grad ridicat de fructoza insa slaba in nutrienti datorita procesarii prin care trece.stil de viata

Uleiul de cocos a mai imbogatit retetele mele acum ceva timp si imi pare rau ca a durat atat de mult sa il readuc in viata mea. La acel moment am folosit uleiul de cocos pe toast dar si in clatitele americane, acesta fiind si singurul desert la care nu prea pot da gres. Gustul exotic mi-a lipsit insa acum cu siguranta va fi de nelipsit din urmatoarele experimente in lumea dulce a gastronomiei.

Toate ingredientele se pot folosi in deserturi iar eu am incercat clatitele americane ca doar la asta ma pricep 🙂 Nu am o reteta anume, orice reteta de pe net este buna. Pentru a obtine o varianta mai sanatoasa si mai aromata puteti inlocui uleiul de floarea soarelui cu uleiul de cocos, zaharul si zaharul vanilat cu oricare din cele doua tipuri de zahar cu continut caloric mai mic si deasupra adaugati siropul de agave. Clatitele pufoase mi-au iesit usor mai inchise la culoare datorita zaharului de cocos pe care l-am folosit, si faptul ca nu am folosit zaharul vanilat chiar nu a contat pentru ca aroma uleiului de cocos si a zaharului de cocos au suplimentat din plin cu arome tropicale.

Ce ar fi diminetile lipsite de o gustare dulce la cafea? Am decis deja ca folosim zahar de mesteacan in urmatoarea perioada in indulcirea si perpetuarea sanatoasa a singurului meu viciu, cafeaua, asadar m-am gandit ca nu exista varianta mai sanatoasa decat o gustare raw-vegana sa ma ajute sa imi incep diminetile si sa imi continui ziua la munca. Batoanele Quin Bite sunt o varianta foarte buna la dulciurile zilnice, fiind concepute din ingrediente 100% naturale, bio si organice. Nu doar asta, ci aceste batoane sunt fara gluten, conservanti chimici sau adaos de zahar, fiind totodata foarte gustoase. Intra pe site-ul Vitamix.ro pentru a descoperi intreaga gama de batoane Quin Bite.stil de viata

Voi ce pasi ati facut catre un stil de viata mai sanatos? Ati inceput cu mancarea, cu miscarea sau cu amandoua odata?

O zi echilibrata va doresc!

XOXO

9 comments

  1. Simona says:

    Foarte faine alegerile tale sănătoase! 😘 Să te bucuri de ele. Și noi apelăm la produse cât mai sănătoase ori de câte ori avem ocazia.

Leave a Reply